Duurzaamheid is voor ons een belangrijk speerpunt. Over het IJ festival laat dit jaar samen met GreenBattery en Greenchoice de toekomst van energievoorziening van festivals zien. GreenBattery slaat energie uit zon, wind en van leverancier Greenchoice op in een grote mobiele accu die op Over het IJ festival de installaties van stroom zal voorzien. Schoon, stil en duurzaam. Maar het mooiste komt nog: op momenten dat er zonne-energie over is zal deze terug in het net worden gevoed. Zo willen we laten zien dat een festival in de toekomst energieleverancier kan worden en kan bijdragen aan een leefbaar milieu in de moderne stad.

Duurzaamheid en ecologie lopen als een rode draad door ons hele programma. Ga bijvoorbeeld naar de voorstelling Welkom in ons Ecodorp waarin je wordt meegevoerd naar harmonische natuurwereld.  Of Kiemkracht, over een toekomst die misschien wel dichterbij is dan we willen… Ook in de Special: veranderende ecosystemen ga je samen over duurzaamheid en stadsecologie in gesprek. Satellietgroep onderzoekt het zout van de Waterlandse Vloed in Amsterdam-Noord, en Valerie van Leersum wijdt haar kunst aan hetzelfde onderwerp.

Een festival van ons formaat, met onze bezoekersaantallen, gebruik van tijdelijke locaties en veel verschillende materialen kan tot veel vervuiling leiden. Hierop nemen wij een scala aan maatregelen en blijven we onszelf continu ontwikkelen. Dat begint uiteraard met het willen achterlaten van een zo laag mogelijke footprint, onder andere door het inzetten van duurzame producten op het kantoor, maar we gaan verder.

Wij zetten ons in om een zo duurzaam mogelijk festival neer te zetten. Zo maken we geen gebruik van aggregaten, werken met duurzame en diervriendelijke producten in de horeca (zowel de publiekshoreca als de personeelscatering), gebruiken afbreekbare schoonmaakmiddelen en zijn hard bezig om vanuit ons lidmaatschap bij NDSM-Energie in de toekomst al onze energie lokaal op te wekken. NB: om naar ons festival te komen maak je natúúrlijk gebruik van het openbaar vervoer en de fiets.