PERSBERICHT: Nieuwe koers Over het IJ Festival pakt goed uit

PERSBERICHT: Over het IJ Festival luidt een nieuw begin in

PERSBERICHT: Over het IJ Festival opent met Sun City II van Jeek ten Velden & Ivo Schot

PERSUITNODIGING NS en Over het IJ Festival

PERSBERICHT: Over het IJ Festival biedt nog meer verdieping met De Stad van Morgen

PERSBERICHT: SKETCH in Noord

PERSBERICHT: Over het IJ Festival introduceert dit jaar een festivalbandje

PERSBERICHT: Over het IJ Festival verkent de stad en haar bewoners met theater op locatie

PRESS RELEASE 28 April 2015

Download hier het beeld Over het IJ Festival 2015

Heeft u interview verzoeken, highres beeldmateriaal nodig of wenst u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Karen Thijssen via e-mail: karen.thijssen@overhetij.nl

 

PERSBERICHT
28 april 2015

Over het IJ Festival verkent de stad en haar bewoners met theater op locatie

Van 2 tot en met 12 juli vindt de 23ste editie van Over het IJ Festival plaats. Meer dan ooit zet het festival de context van de stad en de thema’s die hierin leven centraal. Met theater op locatie van bekende en nieuwe makers, beeldende kunst, interactieve installaties in de openbare ruimte en het verdiepingsprogramma De Stad van Morgen verkent Over het IJ Festival de stad en creëert een culturele ontmoetingsplek voor theatermakers, kunstenaars, bezoekers en bewoners.

Het centrum van het festival is de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Over het IJ Festival waaiert verder uit in de wijken van Noord en langs de IJ-oevers. Dit jaar zijn er diverse speelplekken zoals het voormalige Shell laboratorium A-Lab, station Amsterdam Centraal, de scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, het HEMbrugterrein in Zaandam, maar ook de Zeeheldenbuurt in West. Het zijn deze en andere locaties die dienen als inspiratiebronnen voor de makers en voor avontuurlijke ontdekkingen door het publiek.

Samen werken aan duurzame festivalstad
Over het IJ Festival werkt deze editie nauw samen met de ondernemers en kunstenaars van de NDSM-werf. Ze zijn direct betrokken bij de opzet en openen hun deuren tijdens het festival. Samen bouwen wij aan een nieuwe duurzame festival-stad. Het publiek is ‘de nieuwe bewoner’ en krijgt via de Over het IJ Festivalpas toegang tot het Zeecontainerprogramma, het Nieuwe Makers Programma, beeldende kunst installaties, het verdiepingsprogramma De Stad van Morgen en voordelen op toegangsprijzen, eten en drinken en vele andere activiteiten. Zoals het een ware stad betaamt bestaat er tijdens het festival de mogelijkheid om op theatrale wijze officieel in het huwelijk te treden op het Trouweiland op de grote scheepshelling op de werf.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor Over het IJ Festival. Het festival is dan ook zeer verheugd dat Greenpeace een van de belangrijke samenwerkingspartners van het festival is. Samen met D-Exto (Delft Experience Tomorrow van TU Delft) en Greenpeace bouwen wij een speciaal duurzaamheidspaviljoen waar het publiek op theatrale wijze kennis maakt met de laatste innovaties op het gebied van duurzaam leven.

Programma
Het programma is samengesteld door de nieuwe artistiek leider Simone Hogendijk. Hierin staat nieuw talent naast meer gevestigde makers. Naast het Zeecontainerprogramma en het Nieuwe Makers Programma zijn onder meer de voorstellingen Stad der blinden van Thibaud Delpeut/Theater Utrecht, Jeanne van Joost van Hezik/Toneelschuur Producties, Sun City 2 van Jeek ten Velden/Paradiso Melkweg Productiehuis, Zoutloos van Studio Orka en de installatie Sketch van Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel, te zien.

Verdiepingsprogramma De Stad van Morgen
Het programma De Stad van Morgen vormt binnen het festival de ontmoetingsplek voor theatermakers, kunstenaars, bezoekers en bewoners die hart hebben voor hun stad. Hier koppelt Over het IJ Festival wensen van bewoners aan de stad, kunstenaars aan vraagstukken uit de wijk en kennis van kunstenaars aan stadmakers. Met o.a. Jan Rotmans, Chris Keulemans, No Academy en Pakhuis de Zwijger.

—————————————————————————————————————————————————–
Noot voor de redactie: Heeft u vragen? contact: Karen Thijssen via karen.thijssen@overhetij.nl of bel 06 44808287