Logo Over het IJ
zo.
4
jun.
13:43 uur

Word in Progress - Smeders

Word In Progress zet taalkunst in het licht. Maak kennis met de werken van een nieuwe generatie smeders!

Anne van Zantwijk

In de wereld van de Tekstsmederij draait het om vers gesmede Nederlandstalige theaterteksten. Om poëtische, rauwe, maatschappelijke vergezichten, grote en universele thema’s, vlijmscherpe komedies, naast persoonlijke verhalen. Om het zichtbaar maken van schrijftalent. Om het smeden van samenwerkingsverbanden tussen nieuwe generaties theaterschrijvers en regisseurs, en om hun ontmoeting met jou. De Tekstsmederij biedt een veilige haven om artistieke signatuur, ambacht en zakelijke inzichten te ontwikkelen en te toetsen. 

Tijdens Word In Progress tonen zes smeders hun ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Maak kennis met de kern van hun woorden, tref rake zinnen en proef de taalkunst van nu. In samenwerking met acteurs en regisseurs presenteert de Tekstsmederij een nieuwe generatie makers!

Over de smeders
Loek de Bakker: Loek de Bakker (1992) studeerde af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met een eigenzinnige versie van Ibsens Hadda Gabler. Terugkerend thema in zijn voorstellingen is de vraag hoe je wordt wie je bent, welke invloed de ander hierop heeft en hoe je jezelf handhaaft in een complexe wereld.

Daan Borrel: Daan Borrel (1990) studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is schrijver en freelance journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en ELLE over seksualiteit, intimiteit en het lichaam. Na Soms is liefde dit verscheen onlangs haar tweede roman Jaar van het nieuwe verhaal, en in samenwerking met Milou Deelen het boek Krabben.

Marthe van Bronkhorst: Marthe van Bronkhorst (1993) is schrijfster, theatermaakster en dichter. Ze studeerde aan de VU en Harvard-universiteit af op de psychologie van slaap en dromen. Het droomachtige duikt ook vaak op in haar verhalen.

Sanne Smits: Sanne Smits (1994) studeerde af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sanne is een regisseur met een groot gevoel voor beeld en muzikaliteit. In haar voorstellingen toont ze dat wat grimmig, donker of ongewenst is in zijn volle glorie en voert het tot in het absurde door. Door zware onderwerpen te combineren met humor en kitscherigheid, roept ze een sfeer van vervreemding en ongemak op.

Julia Akkermans: Julia Akkermans (1991) is actrice en studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht. Sindsdien speelde ze bij verschillende gezelschappen. Vorig jaar won ze een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in Niemand in de stad van Michiel van Erp. Bij de Tekstsmederij zet ze haar eerste stappen in het schrijven voor toneel.

Nedra Arsenovic-Kenzari: Nedra Arsenovic-Kenzari (1979) studeerde af als Bachelor in Social Work aan de Hogeschool in Rotterdam. Momenteel is zij werkzaam als campaiger voor een NGO en houdt zij zich dagelijks bezig met fondsenwerving, marketing en communicatie. Schrijven is een nieuwe liefde in haar leven. Een manier om o.a. haar gedachten en ervaringen over het leven tussen twee culturen op papier te zetten. 

Credits
Zakelijk leider: Marijke Schaap, productie: Annemarijn Zanting, artistiek inhoudelijk: Erica Smits, marketing en communicatie: Imke van Herk
 

Word in Progress - Smeders: (unknown) Word in Progress - Smeders: (unknown) Word in Progress - Smeders: (unknown) Word in Progress - Smeders: (unknown) Word in Progress - Smeders: (unknown) Word in Progress - Smeders: (unknown)
← Volledige agenda