Maakproces Alsof je thuis bent op Buikslotermeerplein in volle gang

Misschien heb je ze al aan de slag gezien: de makers van De Stal van Dingo zijn druk aan de slag met Alsof je thuis bent op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. De voorstelling is van 13 tot en met 22 juli te zien tijdens Over het IJ Festival. Hoe vergaat het de makers op locatie? We vroegen het regisseur Ilgin Abeln.

Waarom heb je er voor gekozen te spelen op het Buikslotermeerplein?
‘We hebben het Buikslotermeerplein gekozen omdat we gefascineerd waren door de leegte en het verlaten gevoel dat er heerst na sluitingstijd. Overdag is het een levendige markt. Maar na sluitingstijd transformeert het volledig tot een soort niemandsland. Je voelt je er volstrekt niet thuis en juist dat heeft een spannende theatrale werking.

De afgelopen weken zijn we stukje bij beetje de ruimte gaan veroveren, waarbij we niet de enige gebruikers bleken te zijn in de schemering. Zo bleken we al snel het plein te delen met een aanzienlijk aantal ratten.’

Welke interactie is er verder tussen de locatie en spelers? Zijn er grappige of bijzondere ontmoetingen geweest met toevallige passanten?
‘Het Buikslotermeerplein is een groot plein met rode en groene banen. Daar moet natuurlijk op gesport worden. Met onze gymnastische nationalistische capriolen kunnen we steevast op aanmoediging rekenen.

Als we overdag repeteren en de winkels nog open zijn is het soms moeilijk de acteurs van het winkelend publiek te onderscheiden. Alles en iedereen gaat er ineens bij horen en raakt verwikkelt met elkaar. Op sommige momenten worden we zelfs verrast door voorbijgangers die spontaan besluiten mee te improviseren.’

Sijpelt de omgeving op een bepaalde manier door in de regie?
‘Met de jumbo hebben we inmiddels een innige band. De medewerkers die ‘s avonds laat het pand verlaten zijn onderdeel van onze doorloop geworden. Maar ook de boodschappenlijst, en een met spelers volgepropte winkelwagen.

Het heeft veel voordelen om altijd toeschouwers te hebben bij het repetitieproces. Zo worden we rijkelijk voorzien van feedback en spontane regieaanwijzingen. Dingen moeten nog geoefend worden of mogen net even wat harder. Soms krijgen we zelfs wat kleingeld als een scene goed gaat.’

Wat zijn de reacties van mensen tot nu toe?
‘Sommige scenes roepen veel herinneringen op bij de voorbijgangers. We luisteren graag naar de verhalen. Ook als we midden in een improvisatie zitten. Als dit tijdens de voorstelling zou gebeuren moeten we er ook mee om kunnen gaan. Het hoort er nou eenmaal bij als je op locatie werkt.

Van de politieke speech kijken mensen nog weleens een beetje raar op. Kennelijk kunnen ze het niet gelijk plaatsen. Onze politicus manoeuvreert zich dan ook in allerlei misplaatste dialecten en onmogelijke houdingen.’

Wil je graag meer zien van Alsof je thuis bent? Neem dan zelf eens een kijkje op locatie; de spelers zijn wekelijks aan de slag met de voorstlelling op het Buikslotermeerplein. Of kom de voorstelling bekijken tijdens de zesentwintigste editie van Over het IJ Festival. Tot #OHIJ18!

Alsof je thuis bent is een coproductie van De Stal van Dingo, Over het IJ Festival en Tolhuistuin.

#OHIJ18 is op komst: 13-22 juli

Van 13 tot en met 22 juli barst je favoriete locatietheaterfestival aan de oevers van het IJ alweer voor de zesentwintigste keer los. We maken ons opnieuw op voor tientallen voorstellingen van nieuwe en gevestigde makers op onverwachte stedelijke locaties aan de oevers van het IJ. De eerste selectie makers en gezelschappen is inmiddels bekend. Begin mei lanceren we het volledige programma en starten de kaartverkoop.

Nieuwe makers in en rondom het festivalhart
In en om het festivalhart op de NDSM-werf is opnieuw een avontuurlijk programma te zien van jonge locatietheatermakers. Natuurlijk komt het Iconische Zeecontainerprogramma terug. Ook is er het Nieuwe Makers Programma, op spannende stedelijke locaties. De Dansers, Johannes Bellinkx, Rita Hoofwijk, Luit Bakker, Sam Scheuermann, Marte Boneschansker, Iris van der Ende en Zinzi Oegema/TENT waren eerder op het festival te zien, en groeien door.

Ferrotopia: Over het IJ Festival LAB
Het festivalhart op de NDSM-werf kent dit jaar een bijzondere toevoeging: het kunstwerk en paviljoen Ferrotopia van Atelier Van Lieshout, neergezet door onze samenwerkingspartner Stichting NDSM-werf. Hier presenteren we een speciaal residentieprogramma van locatietheatermakers en kunstenaars: Over het IJ Festival LAB. Makers als Bart van de Woestijne, Nick Steur, Rita Hoofwijk en Merel Smitt gebruiken Ferrotopia als werkbasis en -plaats, en ontwikkelen en presenteren er nieuw werk. Zij doen dit tijdens het festival in samen met jou en vele andere festivalbezoekers.

Grotere voorstellingen
In 2018 zijn er opnieuw ook grotere locatietheatervoorstellingen van nieuwe en gevestigde makers en gezelschappen te zien. We presenteren Wild Vlees in coproductie met Frascati, en De Stal van Dingo samen met Tolhuistuin. Een aantal festival- en publieksfavorieten laten hun nieuwste voorstelling zien: Collectief Walden (coproductie met Over het IJ Festival) en Project Wildeman. Ook op het programma: een melodramatisch energieconcert van Naomi Vellisariou/Theater Utrecht en projecten van Timen Jan Veenstra (coproductie met Over het IJ Festival), BonteHond, Via Berlin, De Gasten, ICK/Amsterdams Andalusisch Orkest, Andrea Božić/TILT en Willemijn Zevenhuizen/Pink Flamingooo. Het volledige programma van Over het IJ Festival 2018 is begin mei bekend. Ook start dan de kaartverkoop.

Voorpret op social media
Blijf je graag op de hoogte van de totstandkoming van de zesentwintigste editie van Over het IJ Festival? Op Facebook, Twitter en Instagram vertellen makers de komende maanden over de totstandkoming van hun #OHIJ18-producties. Altijd als eerste op de hoogte van elke wetenswaardigheid? Zet jezelf op aanwezig in het Facebookevenement. Tot #OHIJ8!

Meld je aan als maker voor het iconische Zeecontainerprogramma

Jonge makers opgelet: wil je aan de slag met een nieuwe voorstelling in een zeecontainer op de NDSM-werf en die presenteren tijdens #OHIJ18? Meld je uiterlijk 26 maart aan voor ons iconische zeecontainerprogramma!

🇬🇧 English? Please click here.

Zeecontainerprogramma
Tijdens het Zeecontainerprogramma ontwikkel je een mini-locatietheatervoorstelling van ongeveer 15 minuten in, om en/of op een zeecontainer. Je presenteert de voorstelling van 13 tot en met 22 juli meerdere keren per dag tijdens Over het IJ Festival 2018. Het is ook mogelijk om een doorlopende voorstelling of installatie te maken. Je toont je voorstelling aan een kritisch, maar open en enthousiast publiek, dat bijdraagt aan, of dat je inzet bij de ontwikkeling van je werk.

Meld je aan!
Meld je uiterlijk 26 maart aan voor het Zeecontainerprogramma door je ideeschets met cv’s van (directe) medewerkers op te sturen naar zeecontainers@overhetij.nl. In dit document vind je een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij een eerste ideeschets voor het Zeecontainerprogramma. Aan bod komt: inhoud en thematiek van je plan, het concept, motivatie, stijl en vorm, locatie, publiek, publiciteit en praktische zaken. Ook voor al je vragen kun je hier naartoe mailen, of bellen naar 020-4922229.

Vorm
We dagen je uit om tijdens het ontwikkelen van je voorstelling zoveel mogelijk out of the box te denken. Er kan veel meer met een zeecontainer dan je denkt! Zo hebben makers in het verleden de container op z’n kop gezet, er een gat in gezaagd, hem beklommen, laten bewegen, of juist ingezet als de besloten plek die het is. Als je ons kunt overtuigen van een goed plan, gaan wij bekijken wat mogelijk is. Er kunnen maximaal 15 mensen in.

De afmetingen van een standaardcontainer:
Binnenmaat: 5,89 x 2,35 x 2,39
Breedte deuren: 2,34 x 2,28
Capaciteit: 33,2 m3

Inhoud
Inhoudelijk vragen we je je te verhouden tot de context van het festival en de stedelijke omgeving: de grote en kleine verhalen van een alsmaar veranderende stad. Wat moét jij, nu vertellen en maken, op dit stukje grond, hier in deze zeecontainer, in de context van Over het IJ Festival, de NDSM-werf, Amsterdam-Noord en Amsterdam?

Maak- en presentatiefase
Na het ontwikkelen van je theatrale concept, ga je aan de slag met de theatrale vertaling ervan. De feitelijke maakfase vindt plaats tijdens de twee weken voorafgaand aan Over het IJ Festival. Tijdens het festival speel je tien dagen je voorstelling, gemiddeld 6 keer per dag voor circa 15 toeschouwers per keer. Terwijl je je voorstelling maakt en speelt, ontwikkel je deze steeds verder en toetst hem voortdurend op zeggingskracht. Het directe contact met het publiek speelt hierbij een belangrijke rol.

Centrale vragen in ontwikkeltraject
We bieden makers een ontwikkeltraject aan met artistieke en productionele begeleiding en workshops. De volgende vragen staan hierbij centraal: hoe verhoud je je tot de context van het Zeecontainerprogramma (de NDSM-werf, Ferrotopia, het Over het IJ Festival en nog breder, de stad), wat communiceert je voorstelling voor je publiek, voor welke vorm kies je, met wie werk je samen, en voor welke discipline(s) kies je? Ook onderzoek je het werken vanuit de locatie, de letterlijke vorm van de zeecontainer en wat decor betekent in deze kleine ruimte.

Begeleiding
Iedere maker of groep krijgt vanuit Over Het IJ Festival een vaste artistieke begeleider toegewezen. Dat zijn Maurice Bogaert (beeldend kunstenaar) en Alexandra Broeder (theatermaker). Producent Annemarijn Zanting zorgt voor de praktische ontwikkeling en ondersteuning. Iedere maker kan tijdens de afmonteerweek een beroep doen op het technische team. Een aantal gezelschappen en makers die zelf hun carrière in een zeecontainer of elders op het Over het IJ Festival startten, dragen een aantal makers aan voor het Zeecontainerprogramma van dit jaar. Ook zij krijgen een rol in de begeleiding.

Voor wie
Het Zeecontainerprogramma is voor nieuwe makers en/of kunstenaars die in het laatste jaar van hun kunstvakopleiding zitten, pas zijn afgestudeerd of sinds kort werkzaam zijn als zelfstandig maker.

Selectie
Een deel van de 10 makers die mee zullen doen met het Zeecontainerprogramma zijn voorgedragen door gezelschappen of makers die bij ons zijn gestart, het andere deel van de makers wordt geselecteerd middels deze open call voor makers die niet via een gezelschap of productiehuis worden begeleid.

Financiën en productie
Per zeecontainer is een stagevergoeding voor één persoon beschikbaar van € 1.000,-. Ook is er een klein budget voor decor, licht en rekwisieten (ook reiskosten vallen hier onder). Over het IJ Festival zorgt voor de basisinfrastructuur; we leggen elektriciteit tot in de container aan en er is water aanwezig in de backstageruimte. Ook beschikt Over het IJ Festival over de nodige basisapparatuur, zoals eenvoudige dimmers en geluidsetjes.

ACHTERGROND EN INSPIRATIE

Over het IJ Festival
Met zijn bijzondere, eigentijdse, eigenzinnige programmering én een gevarieerd publiek, is Over het IJ Festival het enige kwalitatief hoogwaardige zomerse locatietheaterfestival in Amsterdam. Uitgangspunt van het festival is de stad met alle bijbehorende verhalen, vraagstukken en ontwikkelingen. Het programma bestaat uit werk van theatermakers en kunstenaars die werken vanuit een engagement met de grootstedelijke omgeving. Op de eerste plaats de NDSM-werf en Amsterdam-Noord, maar ook de metropool Amsterdam kan een inspiratiebron of speelplek zijn.

Over het IJ Festival geeft de stemmen, vragen en onderwerpen die klinken en spelen in de stad een platform. Ook proberen we mee te denken over hoe we onze stad samen kunnen (blijven) vormgeven. Wij zijn benieuwd naar alle verhalen en perspectieven van bewoners en gebruikers van de stad, en de stukjes grond waarop ze bewegen. We dagen theatermakers en kunstenaars waarmee we werken uit om zichzelf hierin te verdiepen: zij zijn uiteindelijk ook bewoners en gebruikers van de stad. Uit alle voorstellingen samen ontstaat een programma dat een beeld geeft van de stad waarin we met elkaar leven, en waarin alle ruimte is voor het experimenteren met  nieuwe theatertalen.

NDSM-werf, Amsterdam-Noord, Amsterdam
De snel veranderende NDSM-werf – minibiotoop en laboratorium voor stadsverandering – is de directe fysieke locatie en context waartoe zowel de festivalorganisatie als de deelnemende makers zich verhouden. De NDSM-werf maakt deel uit van Amsterdam-Noord, en als je nog verder uitzoomt, van de stad Amsterdam. Een stad die steeds groter groeit; de zogenaamde metropool Amsterdam reikt inmiddels aan de ene kant tot aan de Noordzee bij de havens van IJmuiden en aan de andere kant tot in de harnassen van het Muiderslot.

Het aantal inwoners van deze stad groeit met de dag. Al die mensen geven met elkaar de stad een hart en een stem, belichamen de belofte van wat het in de toekomst nog meer kan zijn. Een stem waaraan we tegenwoordig, zeker in Noord, niet genoeg ruimte kunnen geven. Te vaak voelen bewoners zich niet gehoord, of te laat betrokken bij stadsontwikkelingen en toekomstplannen. De (oude) bewoners voelen zich vaak vergeten, of overgeslagen. Sommige mensen willen dat alles blijft zoals het is, anderen willen weer terug naar hoe het ooit was, weer anderen willen zelfvoorzienend, autarkisch zijn.

Ferrotopia
Tot die laatste groep hoort ook Joep van Lieshout. In 2018 plaatst onze samenwerkingspartner Stichting NDSM-werf acht maanden lang Ferrotopia van Atelier Van Lieshout op de NDSM-werf. Tijdens Over het IJ Festival komt Ferrotopia middenin het festivalhart te staan. Het is een kunstwerk, paviljoen en ontmoetingsplek voor makers en publiek, inclusief werkplaats en smederij. Nostalgie, de herontdekking van ambacht en circulaire economie komen erin samen. Het Zeecontainerprogramma bouwen we op rondom Ferrotopia, dat zo een belangrijke context vormt voor ons festival.

TIJDSPLANNING

Uiterlijk ma 26 maart
Indienen van een eerste ideeschets van maximaal drie A4 met bijgevoegd cv en waar mogelijk/nodig beeldmateriaal via zeecontainers@overhetij.nl. Hieruit maken we een eerste selectie van deelnemers.

Za 7 april 13.00 tot 17.00 uur
Eerste workshopmiddag op de NDSM-werf met het artistieke team van het Zeecontainer- programma; een kennismaking met de andere makers en hun plannen, de context van de NDSM-werf en het werken op locatie. De workshop is een vast onderdeel van het hele traject.

April (t/m juli)
– Conceptontwikkeling: gemiddeld twee gesprekken per maker met artistiek begeleider;
– Inleveren titel en publiciteitstekst.

Mei
– Gesprekken met artistiek begeleider;
– Concept, begroting en planning definitief;
– Inventarisatie van decor, licht en geluid.

Za 26 mei 13.00 tot 17.00 uur
Tweede workshopmiddag op de NDSM-werf met het artistieke team van het Zeecontainer- programma; een nadere kennismaking met de andere makers en hun plannen, de NDSM- werf en het werken op locatie, inhoudelijke uitwisseling en kennisdeling. De tweede workshop is een vast onderdeel van het hele traject.

Vanaf di 3 juli
– Start theatrale vertaling concept op de NDSM-werf;
– Concrete vertaling naar de context van de NDSM-werf; opbouw, repetitie en montageweek in eigen zeecontainer.

Ma 9 en di 10 juli (15.00-18.00 uur): Try-outs; makers bekijken werk van elkaar.

Vr 13 juli: première Zeecontainerprogramma.
Vr 13 t/m zo 22 juli: spelen tijdens Over het IJ Festival.
Wo 18 juli 14.00 uur: (tussen)evaluatie met alle makers.
Ma 23 en di 24 juli: afbreken en financiële afronding.

IN BETWEEN TIME

Locatietheater in de Bijlmerbajes

In de voorstelling IN BETWEEN TIME transformeren tien jonge theatermakers de voormalige Bijlmerbajes. Vijf van de makers zijn afkomstig zijn uit het Midden-Oosten of Afrika, en zijn onlangs naar Nederland gevlucht. Laat je meevoeren op een theatrale optocht door het gebouw dat vorig jaar nog woonruimte bood aan 1.100 vluchtelingen, en volgend jaar gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw. Tijdens je reis door de Bijlmerbajes lijkt de tijd stil te staan. Je beklimt een witte toren en stapt in een landschap vol dromen en herinneringen. Er klinkt woestuinblues in het trappenhuis en er groeien granaatappelbomen in gevangeniscellen. Trommels roffelen en een stem slaat over. Welkom in de Tussentijd.

De voorstelling IN BETWEEN TIME is een idee van Titia Bouwmeester en wordt geproduceerd door stichting 5eKwartier in coproductie met Stichting IJ Producties.

Praktische informatie
Data & tijden
21 maart t/m 8 april 2018 (première 22 maart)
Iedere vrijdag om 20.00 uur, zaterdag en zondag om 15.00 en 20.00 uur

Locatie
Startpunt: Bijlmerbajes, Wenkebachweg 48 Amsterdam-Oost
Entree: bij restaurant A Beautiful Mess

Tickets
Voorstelling: € 17,50 / € 15,-
Diner & drankje bij Restaurant A Beautiful Mess: € 17,50

Kaartverkoop via www.inbetweentime.nl.

Credits
concept en artistieke leiding: Titia Bouwmeester
artistiek team: Achref Adhadhi, Sanne Verkaaik, Yazan Al Hakim, Felix Schellekens, Maryama Omar Abdi, Tiffany Vicario, Sofie Doeland, Farhad Vilkiji, Tim Hammer, Sinan Abusalah, Linda Bosch, Rutger Buiter, Naomi van der Linden
muziekcoach: Ben Lammerts van Bueren
spelcoach: Danielle van Vree
projectleiding: Esther Lagendijk, Charlotte Verhoef (Stichting IJ Producties)
productie: Aline de Jonge
lichtontwerp: Isabel Nielen
techniek: Cis Rieken, Thijs Wijnands
communicatie: Marga van der Vlugt, Janine Driessen
mediapartner: Pakhuis de Zwijger
met dank aan: COA, theater DEGASTEN, Rabobank en RefugeeCompany

Kronieken van de Stad: Kafir

Documentair theaterstuk over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische buurt

Kafir is een intieme dialoog tussen twee jonge Marokkaanse broers die zweven tussen twee werelden. Een verhaal over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever ander zou zien. De voorstelling is het tweede deel van Kronieken van de Stad: een reeks van vier documentaire theaterstukken van schrijver Timen Jan Veenstra, gebaseerd op Amsterdamse verhalen. Tijdens Over het IJ Festival 2017 was het eerste deel te zien: Tussen Werven en Hotels, over het verleden en heden van Amsterdam-Noord. Voor Kafir verplaatst Timen Jan Veenstra zijn werkterrein naar de Indische buurt in Amsterdam-Oost. De voorstelling wam tot stand naar aanleiding van gesprekken die hij voerde met gezinnen en bewoners uit de wijk.

Praktische informatie
Data & tijden
15 en 16 maart (try-outs)
17 maart maart (première)
18, 21, 22, 23, 24 maart

Locatie
Centrum voor Beeldende Kunst (door Theater Oostblok op locatie geprogrammeerd)

Tickets
€ 11,- / € 9,- / € 5,-

Credits
concept, tekst, en regie: Timen Jan Veenstra
spel: Mamoun Elyounoussi, Anouar Ennali
scenografie en kostuums: Sofie Doeland
dramaturgie: Laura Minderhoud
regie-coach: Marijke Schermer
productie: Hanneke Kuijk
lichtontwerp en techniek: Petyr Veenstra
publiciteit: Annejuul Jans
fotografie: Anass el Omri
posterontwerp: Gerrit Blaauw
In co-productie met Over het IJ Festival

Ferrotopia van Atelier Van Lieshout in festivalhart

Vanaf komend voorjaar is het imposante bouwwerk Ferrotopia, een kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, gedurende acht maanden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord te zien. Tijdens Over het IJ Festival is Ferrotopia werkplaats én ontmoetingsplek voor makers en publiek. We presenteren hier een speciaal programma van locatietheatermakers en kunstenaars die er samen met het publiek ter plekke nieuw werk onderzoeken en ontwikkelen hier. Meer informatie hierover maken we in april bekend.

Ferrotopia
Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum ineen. Met de installatie wordt de schoonheid van staal gevierd en gekeken naar het verleden, heden en de toekomst van de NDSM-werf. De kunstinstallatie bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de afgelopen drie jaar al te zien op de Ruhrtriennale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Dit zijn de iconische Domestikator en de sfeervolle presentatieruimte de Refter. Op de NDSM-werf wordt daarbij ook een nieuw werk gepresenteerd; het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble wordt afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.

Cross-over programmering
Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen waarin nostalgie voor het industriële erfgoed wordt gekoppeld aan de herontdekking van ambacht en circulaire economie. Dit programma komt tot stand in samenwerking met o.a. Over het IJ Festival, Partizan Publik, MU Eindhoven, EYE Filmmuseum en Atelier Van Lieshout zelf en zal aansluiten bij diverse activiteiten en evenementen op de werf.

Aandacht voor het maken
‘Terwijl de grootschalige maakindustrie steeds meer uit onze directe omgeving verdwijnt, verliezen we ook onze kennis van materiaal en hoe dingen gemaakt zijn’, aldus curator Rieke Vos van de Stichting NDSM-werf. Het educatieve programma rondom Ferrotopia speelt hierop in met een brede reeks aan activiteiten waar het publiek actief kan participeren in een wereld van ambacht, ijzer en overige metalen. Uniek is dat dit programma volledig is opgezet vanuit de interesse en het onderzoek naar het materiaal zelf: ‘ferro’ oftewel staal en de plek die het inneemt in ons leven en onze samenleving.

New Tribal Labyrinth
Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het project Ferrotopia vormt het sluitstuk van een zeven jaar durend project ‘New Tribal Labyrinth’. De serie kunstwerken, die voortkomen uit dit project, kunnen gezien worden als een herinterpretatie van de fabrieken en de machines van de Industriële Revolutie en een herwaardering van onze relatie met grondstoffen en materialen. Het is tevens een herontdekking van rudimentaire maaktechnieken als gieterijen, raffinaderijen, weverijen en steenovens. Binnen de context van de NDSM-werf doet Ferrotopia tevens de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij herleven.

Over het IJ Festival 2018
Van 13 tot en met 22 juli is de 26e editie van Over het IJ Festival: het locatietheaterfestival dat Amsterdam-Noord als inspiratiebron én podium gebruikt. Tien dagen lang is innovatief locatietheater te zien van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties: op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en in Amsterdam-Noord.

Voorjaarsprogramma

De organisatie achter Over het IJ Festival presenteert het hele jaar door voorstellingen van jonge makers op avontuurlijke locaties, overal in de stad. Dit voorjaar zijn dat Kronieken van de Stad: Fahir van Timen Jan Veenstra en IN BETWEEN TIME van Titia Bouwmeester. Beide voorstellingen gebruiken de stedelijke omgeving als podium en inspiratiebron.

Kronieken van de Stad: Kafir
Timen Jan Veenstra
Documentair theaterstuk over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische buurt
15 t/m 24 maart (behalve 19 en 20 maart)
Centrum voor Beeldende Kunst

IN BETWEEN TIME
Titia Bouwmeester
Locatietheater in de Bijlmerbajes
21 maart t/m 8 april 2018
Bijlmerbajes

Over het IJ Festival neemt deel aan nieuw initiatief ‘Geef een Toegift’

De Verenigde Podiumkunstenfestivals, het samenwerkingsverband van meer dan 40 landelijke festivals, start dit jaar met het project ‘Geef een Toegift’. Festivalbezoekers krijgen de optie een extra kaart voor voorstellingen tijdens Over het IJ Festival 2018 te kopen, voor andere personen die eveneens graag het festival willen bezoeken, maar hier niet de financiële middelen voor hebben.

‘Geef een Toegift’ komt voort uit de ambitie een nieuwe stap te zetten in het toegankelijk maken van de podiumkunsten, en een breed en nieuw publiek te bereiken. De festivals zetten in op inclusiviteit en diversiteit en onderstrepen hiermee hun verbindende kracht.

Deze optie zal later dit jaar worden geïmplementeerd in ons kaartverkoopsysteem, wanneer de kaartverkoop start voor het festival. We onderzoeken nu verschillende samenwerkingsverbanden met (vooral lokale) initiatieven: sociale organisaties die met hun netwerk en expertise kunnen zorgen dat deze tickets bij de juiste personen terecht komen. We zullen hierover berichten bij implementatie van het systeem.

Nieuwe opzet toekomstig Atelier

Na een aantal geslaagde Atelier-edities beraden Oerol en Over het IJ Festival zich op een duurzame nieuwe opzet van het Atelier voor de toekomst. Daartoe zullen er in het vroege voorjaar een aantal gesprekken met mogelijke partners plaatsvinden, met het streven om tijdens de festivals de nieuwe opzet voor het Atelier (van 2019 en verder) te presenteren.

Voor de zomer 2018 wordt er door beide festivals gewerkt aan een eenmalige speciale Atelier-editie. Voor deze editie zal er geen ‘open call’ voor nieuwe makers plaatsvinden.

Voor geïnteresseerde makers wijzen we graag op het Zeecontainerprogramma van Over het IJ Festival in juli 2018, waarvoor binnenkort een open call volgt.

Wijkmakers #3 tijdens 24H Noord

24H Amsterdam is dé manier om de stad op een nieuwe manier te ervaren. 24H Noord editie vindt plaats op zaterdag 28 oktober, waarbij Amsterdam Noord centraal staat. Kom langs en ontdek samen met onze theatermakers Noord op een zeer verrassende wijze!

Meld je voor gewenste theaterfietsroute voorafgaand aan per e-mail via info@overhetij.nl. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De toegang is GRATIS en de route is voor alle leeftijden toegankelijk. Neem je eigen fiets mee!

LET OP: Door de te verwachten weersomstandigheden op zaterdag 28 oktober, kan de presentatie Vuur Buurt en Future van Yasser Ballemans helaas niet doorgaan. De voorspelde windkracht en neerslag is helaas niet veilig in combinatie met de essentiële rol van het vuur in de presentatie. We kijken naar een nieuwe datum en maken die zo snel mogelijk bekend via onze website en social media.

De voorstelling van Janneke de Haan – De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar – gaat wel door. Deze route vertrekt om 13:00 uur vanaf Sexyland. Aan het einde van deze route staat er een warm drankje klaar!

Over het IJ Festival presenteert tijdens 24H Noord:
Over het IJ Festival presenteert het project Wijkmakers#3. Theatermaker Janneke de Haan en kunstenaar Yasser Ballemans, hebben een half jaar lang (van mei t/m oktober) gewerkt in een wijk in Amsterdam-Noord: Molenwijk en de Waterlandpleinbuurt. Zij zijn daar niet met een vooropgezet plan aan de slag gegaan maar gaan kijken welke thema’s en vraagstukken hier leven bij de bewoners. Hierop reageren ze in de vorm van een kleine voorstelling of theatraal event. In een gegidste fietsroute word je meegenomen langs de twee wijken en hun projecten.

Wijkmakers #3 is een opvolging van het gelijknamige traject in 2015 en 2016 waarbinnen vier zogenoemde Wijkmakers vanuit het festival de vraag krijgen zich een half jaar lang te verdiepen in een aantal wijken in Amsterdam-Noord, waar thema’s leven die vragen om een andere aanpak. De Wijkmakers zoeken contact met de bewoners en gebruikers van deze buurten om in kaart te brengen wat hier leeft en reflecteren hierop vanuit hun artistieke kracht.

Op zaterdag 28 oktober presenteren wij drie routes door de wijken in Amsterdam-Noord:
Route 1 en 2 kunnen gecombineerd worden. Vertrekpunt is Sexyland, naast de pontaanlanding op de NDSM-werf.

Route 1: 13.00 vertrek naar De Molenwijk, presentatie Janneke de Haan: ‘De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar’, terug op de NDSM-werf om 14.45 uur.

Route 2: 15.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 17.00 uur.

Route 3: 18.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 20.00 uur.

Wijkmakers #2 is mede mogelijk gemaakt door: Bank Giro Loterij Fonds

 

Meer informatie over het project van wijkmaker Janneke de Haan:

De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar. Loop mee door de Molenwijk!
Op uitnodiging van het Over het IJ Festival is theatermaker Janneke de Haan als wijkmaker verbonden aan de Molenwijk in Amsterdam Noord. Sinds april 2017 is Janneke de wijk in gedoken en heeft ze gesprekken gevoerd met Molenwijkers. De geschiedenis, verhalen en indrukken over de Molenwijk hebben haar doen concluderen: er is meer dan alleen een snackbar in de Molenwijk. De Molenwijk biedt met haar inwoners een enorme diversiteit en rijkdom aan culturen. Wel stuitte ze op één grote vraag: waar kunnen al deze Molenwijkers elkaar ontmoeten? Speciaal voor de presentatie van het project tijdens 24H Noord op zaterdagmiddag 28 oktober heeft Janneke samen met dirigente Noortje Braat een projectkoor opgericht: het Molenwijkkoor. Tijdens de tocht zal dit koor meerdere malen van zich laten horen. Wees welkom om met ons mee te lopen op zaterdagmiddag 28 oktober.
www.jannekedehaan.nl

Meer informatie over het project van wijkmaker Yasser Ballemans. Waterlandplein: Vuur Buurt en Future
Op verzoek van het Over het IJ Festival doet beeldend kunstenaar Yasser Ballemans als Wijkmaker mee aan het 24H Noord festival. Hij brengt een half jaar lang samen met bewoners van de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord in kaart wat er leeft, en reflecteert hierop in zijn werk. Tijdens 24H Noord geeft hij een tussenpresentatie met verhalen uit de wijk over de toekomst van de Waterlandpleinbuurt.

In samenwerking met: Norham Elwakiel – Mode Zineb Kenzy – Soep Mieke Esteruelas Johanne Been.
www.yasserballemans.nl

Lees ook meer over de projecten via het blog Groeten uit Noord van Raymond Frenken en Manus Groenen  van Domein van Kunstkritiek.

Foto: Moon Saris

« Older posts