IN BETWEEN TIME

IN BETWEEN TIME – Preview
Reis door de tijd in de Bijlmerbajes

zaterdag 4 nov & zondag 5 nov
aanvang za 14:00, 16:30 en 20:00 uur / zo: 14:00 en 20:00 uur (duur 1:30) / entree: € 12,50
Locatie: Refugee Company, H.J.E Wenkebachweg 48, Amsterdam (t.o. Metrohalte Spaklerweg)
Kaartverkoop: www.storytellingfestival.nl

Tien internationale theatermakers sluiten zich vier weken op in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Voordat het gebouw gesloopt wordt en het azc aan de Wenckebachweg verdwijnt, delen de makers beelden, verhalen en muziek om uitdrukking te geven aan hun leven in de tussentijd. Na vier weken, midden in het creatieproces, worden de deuren van de voormalige Bijlmerbajes geopend en kan het publiek tijdens het Storytelling Festival een voorproefje nemen. Op basis van de preview wordt de voorstelling doorontwikkeld en in het voorjaar van 2018 getoond.

In 2017 was de Bijlmerbajes een tijdelijke woonplek voor nieuwe Amsterdammers, waaronder vijf theatermakers uit Damascus, Tripoli, Teheran, Kinshasa en Khartoem. In de laatste maand van hun verblijf krijgen zij bezoek van vijf vakgenoten. In nauwe wisselwerking met elkaar én het gebouw maken zij een locatievoorstelling waarbij hun persoonlijke verhaal centraal staat. Oude verlangens en gestolde dromen worden verbeeld in poëtische scènes, beelden en muziek. Levens raken tijdelijk verweven en de tijd staat even stil, of slaat ie juist op hol?

IN BETWEEN TIME markeert een einde en nieuw begin, van een mensenleven en een gebouw.

De voorstelling IN BETWEEN TIME is een idee van Titia Bouwmeester en wordt geproduceerd door stichting 5eKwartier in coproductie met Stichting IJ Producties.

Titia Bouwmeester maakt vanaf 1990 locatietheater op plekken waar de wereld verandert. Zij ontwikkelt interdisciplinaire voorstellingen met een divers team van makers en transformeert de werkelijkheid tot werkplaats en podium. Haar voorstellingen openbaren de ongeziene realiteit en creëren nieuwe perspectieven. Titia ontwikkelde haar vakmanschap onder meer bij Dogtroep. www.titiabouwmeester.nl

Stichting IJ Producties biedt via de diverse talentontwikkelingsprojecten, gekoppeld aan Over het IJ Festival, ‘nieuwkomer theatermakers’ een platform om hun netwerk te versterken.

Credits
idee, artistieke leiding: Titia Bouwmeester | artistiek team: Naomi van der Linden, Achref Adhadhi, Sanne Verkaaik, Maryama Omar Abdi, Sofie Doeland, Yazan Hakim, Linda Bosch, Farhad Villakchi, Rutger Buiter en Sinan Abusalah | muziek: Ben Lammerts van Bueren | spelregie: Danielle van Vree | projectleiding: Stichting IJ Producties (Charlotte Verhoef, Esther Lagendijk) | productie: Aline de Jonge | communicatie: Marga van der Vlugt en Janine Driessen | techniek: Bob Ages, Malik Kramer, Thijs Wijnands.

Met dank aan: COA, DEGASTEN en RefugeeCompany

 

Wijkmakers #3 tijdens 24H Noord

24H Amsterdam is dé manier om de stad op een nieuwe manier te ervaren. 24H Noord editie vindt plaats op zaterdag 28 oktober, waarbij Amsterdam Noord centraal staat. Kom langs en ontdek samen met onze theatermakers Noord op een zeer verrassende wijze!

Meld je voor gewenste theaterfietsroute voorafgaand aan per e-mail via info@overhetij.nl. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De toegang is GRATIS en de route is voor alle leeftijden toegankelijk. Neem je eigen fiets mee!

LET OP: Door de te verwachten weersomstandigheden op zaterdag 28 oktober, kan de presentatie Vuur Buurt en Future van Yasser Ballemans helaas niet doorgaan. De voorspelde windkracht en neerslag is helaas niet veilig in combinatie met de essentiële rol van het vuur in de presentatie. We kijken naar een nieuwe datum en maken die zo snel mogelijk bekend via onze website en social media.

De voorstelling van Janneke de Haan – De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar – gaat wel door. Deze route vertrekt om 13:00 uur vanaf Sexyland. Aan het einde van deze route staat er een warm drankje klaar!

Over het IJ Festival presenteert tijdens 24H Noord:
Over het IJ Festival presenteert het project Wijkmakers#3. Theatermaker Janneke de Haan en kunstenaar Yasser Ballemans, hebben een half jaar lang (van mei t/m oktober) gewerkt in een wijk in Amsterdam-Noord: Molenwijk en de Waterlandpleinbuurt. Zij zijn daar niet met een vooropgezet plan aan de slag gegaan maar gaan kijken welke thema’s en vraagstukken hier leven bij de bewoners. Hierop reageren ze in de vorm van een kleine voorstelling of theatraal event. In een gegidste fietsroute word je meegenomen langs de twee wijken en hun projecten.

Wijkmakers #3 is een opvolging van het gelijknamige traject in 2015 en 2016 waarbinnen vier zogenoemde Wijkmakers vanuit het festival de vraag krijgen zich een half jaar lang te verdiepen in een aantal wijken in Amsterdam-Noord, waar thema’s leven die vragen om een andere aanpak. De Wijkmakers zoeken contact met de bewoners en gebruikers van deze buurten om in kaart te brengen wat hier leeft en reflecteren hierop vanuit hun artistieke kracht.

Op zaterdag 28 oktober presenteren wij drie routes door de wijken in Amsterdam-Noord:
Route 1 en 2 kunnen gecombineerd worden. Vertrekpunt is Sexyland, naast de pontaanlanding op de NDSM-werf.

Route 1: 13.00 vertrek naar De Molenwijk, presentatie Janneke de Haan: ‘De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar’, terug op de NDSM-werf om 14.45 uur.

Route 2: 15.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 17.00 uur.

Route 3: 18.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 20.00 uur.

Wijkmakers #2 is mede mogelijk gemaakt door: Bank Giro Loterij Fonds

 

Meer informatie over het project van wijkmaker Janneke de Haan:

De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar. Loop mee door de Molenwijk!
Op uitnodiging van het Over het IJ Festival is theatermaker Janneke de Haan als wijkmaker verbonden aan de Molenwijk in Amsterdam Noord. Sinds april 2017 is Janneke de wijk in gedoken en heeft ze gesprekken gevoerd met Molenwijkers. De geschiedenis, verhalen en indrukken over de Molenwijk hebben haar doen concluderen: er is meer dan alleen een snackbar in de Molenwijk. De Molenwijk biedt met haar inwoners een enorme diversiteit en rijkdom aan culturen. Wel stuitte ze op één grote vraag: waar kunnen al deze Molenwijkers elkaar ontmoeten? Speciaal voor de presentatie van het project tijdens 24H Noord op zaterdagmiddag 28 oktober heeft Janneke samen met dirigente Noortje Braat een projectkoor opgericht: het Molenwijkkoor. Tijdens de tocht zal dit koor meerdere malen van zich laten horen. Wees welkom om met ons mee te lopen op zaterdagmiddag 28 oktober.
www.jannekedehaan.nl

Meer informatie over het project van wijkmaker Yasser Ballemans. Waterlandplein: Vuur Buurt en Future
Op verzoek van het Over het IJ Festival doet beeldend kunstenaar Yasser Ballemans als Wijkmaker mee aan het 24H Noord festival. Hij brengt een half jaar lang samen met bewoners van de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord in kaart wat er leeft, en reflecteert hierop in zijn werk. Tijdens 24H Noord geeft hij een tussenpresentatie met verhalen uit de wijk over de toekomst van de Waterlandpleinbuurt.

In samenwerking met: Norham Elwakiel – Mode Zineb Kenzy – Soep Mieke Esteruelas Johanne Been.
www.yasserballemans.nl

Lees ook meer over de projecten via het blog Groeten uit Noord van Raymond Frenken en Manus Groenen  van Domein van Kunstkritiek.

Foto: Moon Saris

Zondag 3 september is Noorderparkfestival weer!

Het Noorderparkfestival komt voor de twaalfde keer terug met dit jaar het thema ‘Bruggen bouwen’. Kom zondag 3 september naar dit gratis culturele festival in het Noorderpark voor en door bewoners, bedrijven en organisaties uit Amsterdam-Noord. Vanwege de opening van de nieuwe brug is ‘bruggen bouwen’ natuurlijk het thema, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin.

Om 11:30 uur start vanaf het Noorderparkbad de feestelijke optocht richting de nieuwe brug. Doe mee met een zo bijzonder mogelijk voertuig; versier je fiets, skateboard of eenwieler! Alles mag, zolang het maar niet gemotoriseerd is. De optocht voert naar de brug die om 12 uur geopend wordt door Coby van Berkum, voorzitter bestuurscommissie Amsterdam Noord.

Na de opening wordt het startsein gegeven van de 1000 van het Noorderpark en begint het festival, met een feestelijk programma voor jong en oud, met een markt, het circus, muziek, workshops en nog veel meer! Iedereen is welkom om mee te doen!

Tot 3 september in het Noorderpark!

10:30 Brunch met de buurt (inschrijven verplicht!)
11:30 Start optocht
12:00 Opening brug
12:00 Opening Noorderparkfestival
12:00 Startschot 1000 van het Noorderpark
13.00 uur Start programma

Het volledige programma vind je op noorderparkfestival.nl

Geslaagde jubileumeditie Over het IJ Festival

Van 14 tot en met 23 juli vierden we samen met jullie: ruim 30.000 bezoekers, onze vijfentwintigste verjaardag. Er waren ruim 50 voorstellingen op de NDSM-werf, in Amsterdam-Noord en aan de oevers van het IJ. Het festivalhart in samenwerking met café-restaurant Pllek was tien dagen lang een bruisend middelpunt.

Festivalhart
In het festivalhart kon je kijken naar live bands en dj’s op het podium, luieren op het stadsstrand, en vers theatertalent ontdekken in zeecontainers. Het festivalhart was het startpunt van vele voorstellingen elders op de NDSM-werf en in Amsterdam-Noord. Theatermakers, publiek, medewerkers en vrijwilligers ontmoetten elkaar hier, en schoven aan voor een festivalmaaltijd of een drankje.

Hoogtepunten
Collectief Walden startte in We beginnen gewoon met de bouw van een brug over het IJ. Dit als een uitnodiging voor het slaan van bruggen in het algemeen. Publiek maakte vanaf de brug in aanbouw vol lef en enthousiasme een sprong in het water. De vijf danseressen van MAN || CO verbeeldden in The winner takes it all machtsrelaties in een krachtige choreografie. La Isla Bonita trok volle containers voor de ik-worstel-en-kom-bovenshow La Lucha Libre. Zeer dansbaar was de veelkleurige spacerave Voyager One van Touki Delphine. Ook Project Wildeman kreeg in Happiness Unlimited de voetjes van bezoekers van de vloer, geblinddoekt en wel.

Zeecontainers
Dit jaar vroegen we gevestigde makers om nieuw theatertalent te selecteren voor het iconische zeecontainerprogramma. Negen jonge makers, aangedragen door gezelschappen als FC Bergman, Schweigman&, YoungGangsters en Dansmakers lieten de toekomst van theater en dans zien. Alles kwam aan bod op een oppervlakte van minder dan 12 m2: moderne dans, teksttoneel, installatiekunst en meer.

Jonge makers op de NDSM-werf
Veel makers lieten zich inspireren door de NDSM-werf en gaven een nieuw perspectief op het omringende stedelijke landschap. Johannes Bellinkx leidde publiek achterwaarts rond over de werf. In containers en de IJ-helling speelden ALLESFROH, BetweenTwoHand en KRIMSKRAMS. Op de pont maakten Margit Odems en Rosa Sijben nietsvermoedende opvarenden onderdeel van hun performance.

Het Atelier
Samen met Oerol begeleiden we jaarlijks makers in Het Atelier, onze onderzoeksplek voor locatietheater bij uitstek. Dit jaar waren dat Naomi van der Linden, Rita Hoofwijk & Felix Schellekens en Zarah Bracht. Na het natuurlijke landschap van Terschelling, zetten zij het stedelijke landschap van de NDSM-werf met verve in. De makers experimenteerden met nieuwe vormen in oude loodsen, op steigers en bij ponten.

Wijkmakers
Vier Wijkmakers verdiepten zich voor lange tijd in vier wijken van Amsterdam-Noord. Timen Jan Veenstra belichtte het snel veranderende stadsdeel vanuit de ogen van voormalige havenarbeiders en pater Jos Kobussen. Anouke de Groot liet zien hoe autochtone bewoners en nieuwe Nederlanders zich in de Banne tot elkaar verhouden. Ook Janneke de Haan en Yasser Ballemans doken bijzondere verhalen op in de wijk en deden tijdens het festival een tussenpresentatie.

Word OHIJ-clubmember
Ondersteun je graag jonge theatertalenten en wil je betrokken zijn in hun ontwikkeling? Word dan voor € 30,- per jaar OHIJ-clubmember. Met jouw financiële steun kunnen we ook de komende 25 jaar nieuwe talenten blijven uitdagen, stimuleren en presenteren. Je krijgt als eerste exclusieve aanbiedingen op voorstellingen en we nodigen je uit voor OHIJ-clubdagen.

Tot #OHIJ18
We kijken met een grote glimlach terug naar #OHIJ17. Bekijk alle foto’s en video’s van voorstellingen en het festivalhart op onze Facbookpagina. Maakt alle festivalnapret je een beetje weemoedig? Niet getreurd! In juli 2018 is Over het IJ Festival weer. Houd Facebook in de gaten en mis geen enkele update. Superbedankt voor je komst naar #OHIJ17 en tot volgend jaar!

Uitspraak in de Rechtszaak tegen de dood

22 juli 2017

Het bijzonder Tribunaal, gevormd uit leden van de gerechtshoven Amsterdam en Arnhem-Leeuwarden, heeft vrijdag 21 juli in het Paleis van Justitie aan het IJ te Amsterdam uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de dood. Deze zaak is een initiatief van kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne. Het Tribunaal heeft zich niet bevoegd geacht om in deze zaak een oordeel te geven.

De zaak
De aanklager mr. Coumans verwijt de dood belaging en doodslag in zeven concrete zaken. Kort gezegd komt zijn standpunt erop neer dat natuurlijk iedereen met de dood wordt geconfronteerd, maar dat veel mensen onnodig, te vroeg, willekeurig en onmenselijk zwaar worden getroffen door het handelen van de dood.

Om een eerlijk proces te kunnen voeren, heeft het Tribunaal prof. mr. Sutorius gevraagd als verdediger voor de dood op te treden.

De behandeling ter openbare zitting van 14 juli 2017
Onder grote publieke belangstelling heeft het Tribunaal vorige week vrijdag getuigen en deskundigen gehoord, onder wie Bert Keizer, specialist Ouderengeneeskunde verbonden aan de Levenseindekliniek, prof. Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie, en filosoof prof. René ten Bos, Denker des Vaderlands.

Bij requisitoir is door de aanklager mr. Coumans het acteren van de dood op zich niet aan de kaak gesteld, maar wel de soms gruwelijke wijze waarop dat gebeurt. Wat hem betreft vervalt bij die zaken iedere rechtvaardiging aan zijn handelen en kan dat gekwalificeerd worden als doodslag. Ook pleegt hij inbreuk op andermans leven door de angst die de dood opzettelijk aanjaagt. De aanklager heeft gevorderd dat de dood schuldig verklaard wordt zonder strafoplegging.

De raadsman prof. Sutorius heeft bij pleidooi gesteld dat het lijden bij het leven hoort en niet bij de dood. De verdediging betwist niet de pijn en het lijden van de gehoorde getuigen, maar deze ervaringen met de dood kunnen niet in de kaders van het strafrecht worden gevangen. Hij heeft geconcludeerd dat rechtsweigering de rechter niet past, maar dat dit de eerste zaak is waarin dit zou kunnen. Hij waarschuwt ervoor dat wij de dood niet als zondebok de woestijn in moeten sturen met onze zonden. Dat hoeft niet en het kan volgens hem ook anders, maar niet door het strafrecht.

Het oordeel van het Tribunaal
Het Tribunaal heeft zich bij aanvang van de zaak al bevoegd geacht om de aanklachten in een openbare zitting te behandelen en alle argumenten voor en tegen de dood te laten voordragen en getuigen en deskundigen daarover te horen. Deze uitvoerige behandeling was ook noodzakelijk om de vraag te kunnen beantwoorden of het Tribunaal bevoegd is om een oordeel te geven over de aanklachten.
Vast staat dat het bij alle gepresenteerde zaken gaat om diep verdriet, pijn, angst, machteloosheid, radeloosheid of ontwrichting van het leven van de aangevers of nabestaanden bij hun confrontatie met de dood. De behandeling van deze strafzaak volgens de regels van ons strafprocesrecht heeft in ieder geval geleid tot ordelijk denken, het delen van gedachten en argumenten, het met respect zoeken naar de waarheid en de betekenis van leven en dood.

De vraag blijft echter wel of het Tribunaal de dood de maat kan nemen en zo ja, welke maatstaf moet worden gehanteerd. Met prof. Denys is het Tribunaal van oordeel dat de mens de dood nog lang niet kent en dat met een veroordeling van de dood tekort wordt gedaan aan het feit dat de dood ons ook betekenis geeft. De deskundige van het Tribunaal en Denker des Vaderlands prof. Ten Bos heeft de rechtszaak tegen de dood vergeleken met een discussie over de vraag of god is te rechtvaardigen als het leven grillig en onrechtvaardig is. De dood is ongrijpbaar en het komt ons niet toe om zoiets groots als de dood te veroordelen.

Het Tribunaal neemt de conclusie van haar deskundige Ten Bos over en acht zich niet bevoegd om op de aanklacht tegen de dood te oordelen. Het recht is bedoeld om de samenleving van mensen te ordenen en daarvoor regels te geven met consequenties en sancties bij overtreding. Daarin past geen oordeel over leven en dood. Een dergelijk oordeel zou de maatstaven van de wetgeving ver te boven gaan.

Het tribunaal verklaart zich niet bevoegd een rechterlijk oordeel te geven, maar hecht belang aan het denkproces over de betekenis van leven en dood. Door geen uitspraak te doen willen ze dan ook benadrukken dat dit gesprek moet worden voortgezet.

De volledige uitspraak lees je hier of kijk je hier:

 

 

Bont en bruisend openingsweekend #OHIJ17

Dit weekend startte de 25e editie van Over het IJ Festival. Na een spetterende openingsplons van artistiek directeur Simone Hogendijk barstte het theaterfestijn los. Er waren tientallen voorstellingen van jonge en gevestigde makers in het festivalhart, op de NDSM-werf en op bijzondere plekken aan de oevers van het IJ.

Highlights
Veel hoogtepunten van afgelopen weekend zijn nog tot en met zondag te zien. Laat je betoveren door intens zintuigelijk ervaringstheater van Project Wildeman. Kom langs bijzondere verhalen en plekken in Amsterdam-Noord met de app van Stichting Nieuwe Helden. Of koop een enkeltje voor een reis naar de sterren met Touki Delphine. Bekijk hier het volledige programma.

#OHIJ17 in de media
Het openingsweekend werd bezocht door vele nationale media. Een greep uit de recensies:
De Volkskrant: ‘25e Over het IJ Festival is intiemer en gezelliger.’
NRC: ‘Ervaringstheater op bijzondere locaties.’
Trouw: ‘Jonge talenten putten zich uit op Over het IJ Festival.’

Vier-sterren-recensies voor:
Johannes Bellinkx in de Volkskrant: ‘Een simpele omkering van je loopgewoonte doet wonderen.
KASSETT in NRC: ‘Een fris-intelligente voorstelling met humor en jazzy muziek.’
La Isla Bonita in NRC: ‘Worstelroutines en kleurrijke sketches. Viva, La Isla Bonita!’

Specials
Haal het maximale uit #OHIJ17 met een Special: een bezoek aan één of meerdere voorstellingen, onder begeleiding van bijzondere gasten. Begin met een gezamenlijke maaltijd en sluit af met verrijkende nagesprekken. Kies uit vijf Specials, met gasten als Denker des Vaderlands René ten Bos, Vera Mulder van De Correspondent, en Noord-allesweter Bas Kok.

Nieuwe makers
Met een festivalbandje krijg je toegang tot een rijk programma van de jongste lichting makers. Negen theatertalenten presenteren voorstellingen in blauwe zeecontainers in het festivalhart. Ook zijn er korte voorstellingen van jonge makers op bijzondere locaties op de NDSM-werf.

Nog een volle festivalweek te gaan
Over het IJ Festival viert nog zeven dagen zijn vijfentwintigste verjaardag. We doen dit met meer dan 50 programma’s over op de NDSM-werf, in Amsterdam-Noord en aan de oevers van het IJ. Of je nou op zoek bent naar innovatief en avontuurlijk theater, je graag laat verrassen door nieuwe verhalen en plekken in de stad, of gewoon lekker geniet van een zomerse festivalsfeer: tot #OHIJ17!

Foto’s: Moon SarisOver het IJ Festival 2017 staat voor de deur!

We springen bijna uit elkaar van ongeduld: vrijdag om 19.00 uur trappen we onze 25e festivaleditie af. Wat volgt zijn tien zinderende zomerdagen vol avontuurlijk locatietheater. Koop vandaag nog je ticket en tot #OHIJ17!

Making-of #OHIJ17
De NDSM-werf is op dit moment één grote zoemende, creatieve bijenkorf. Makers komen af en aan, er zijn repetities en try-outs in zeecontainers en op andere locaties. Het koffiezetapparaat draait overuren, een eindeloze stroom boterhammen pindakaas zorgt voor de nodige energie. Met dit zonnige filmpje hieronder kom je alvast in de de festivalstemming!

 

BANG

Alvast warmlopen voor #OHIJ17? Bezoek dan 11, 12 of 13 juli de ervaringsvoorstelling BANG. Hierin onderzoekt Hilde Tuinstra hoe veilig de openbare ruimte is. Je komt langs plekken die veel veiligheidsspecialisten als risicovolle locaties zien, zoals de Dam en Amsterdam CS. Ondertussen luister je naar een (geruststellende?) stem op je koptelefoon. Hoe ga je om met angst? Wanneer is iemand verdacht? En hoe creëer je een gevoel van veiligheid?

BANG vindt plaats op 11, 12 en 13 juli om 15.00 en 19.00 uur. Startpunt is achter het Paleis op de Dam: Nieuwezijds Voorburgwal 176. Reserveer door een mailtje te sturen naar bang.de.voorstelling@gmail.com, vermeld hierbij de datum en het tijdstip waar je voorkeur naar uitgaat. Toegang is gratis (en eigen bijdrage naar wens).

Aan deze presentatie werken mee: Noah Voelker (Audio design), Marieke Dermul (Performance), Petra Ardai (Begeleiding), Frances Sanders (Begeleiding), Irene Noordkamp (Project Management), Jelle van Buuren (Expert Universiteit Leiden), Leo Mulder (Expert Securitas) en Simone Hogendijk.

Complete programma bekend en start kaartverkoop

Vol trots presenteren we het complete programma van de 25e editie van Over het IJ Festival. Van 14 tot en met 23 juli kun je genieten van meer dan 40 voorstellingen van nieuwe en gevestigde makers op bijzondere binnen- en buitenlocatie in Amsterdam-Noord, aan de oevers van het IJ en op de NDSM-werf. De online kaartverkoop van losse voorstellingen, het festivalbandje en het passe-partout is per direct van start gegaan.

Tickets
Het festivalbandje is dé manier om Over het IJ Festival te ontdekken. Je ziet het theatertalent van morgen op spraakmakende locaties. Voor € 14,- (€ 15,- aan de kassa) heb je tien dagen onbeperkt toegang tot het Zeecontainerprogramma, het Nieuwe Makers Programma en Het Atelier. Nieuw in 2017 is het passe-partout. Vroege vogels betalen tot 30 juni slechts € 85,-. Hierna kost het passe-partout € 115,-. Ook losse voorstellingen zijn direct online te koop.

Locatievoorstellingen
Dit jaar kun je naar locatievoorstellingen van BOT, De Hotshop – cooler dan De Warm Winkel, SPACE, Theater Utrecht/Davy Pieters, Project Wildeman, Touki Delphine, MAN || CO, La Isla Bonita, KASSETT, Stichting Nieuwe Helden en Thabi MooiAnouke de Groot en Timen Jan Veenstra presenteren voorstellingen die ze afgelopen jaar ontwikkelden binnen het Wijkmakersproject van Over het IJ Festival.

Speciale editie Zeecontainerprogramma
Vanwege ons jubileum vragen we gerenommeerde gezelschappen die op Over het IJ Festival hun loopbaan startten, het talent van morgen aan te dragen voor het Zeecontainerprogramma. Resultaat is een aantal unieke samenwerkingen van FC Bergman, Schweigman&, Young Gangsters, Alexandra Broeder, BOG., Golden Palace, Berg&Bos, Dansmakers, Likeminds en Het Houten Huis.

Veel nieuwe makers
Meer dan ooit geven we ruim baan aan het theatertalent van vandaag en morgen. Zes nieuwe makers presenteren korte voorstellingen op de NDSM-werf. Ook kun je een route bezoeken langs drie voorstellingen van de jonge makers van Het Atelier. Tot slot stippelen we samen met Grachtenfestival de muziektheater-wandelroute De Vijfde Variaties uit over Kattenburg en Wittenburg.

Specials
Zoek je verdieping? Dan kun je terecht bij de Specials: begeleide wandelingen langs één of meerdere voorstellingen, met ruimte voor ontmoetingen en gesprekken met makers. Dit jaar begeleiden bijzondere gasten je over het NDSM-terrein, waaronder Correspondent-journalist Vera Mulder, schrijver Bas Kok, Denker des Vaderlands René ten Bos en schrijver, journalist en programmamaker Chris Keulemans.

Festivalhart
Het festivalhart is in 2017 bruisender dan ooit tevoren. Samen met café-restuarant Pllek presenteren we overdag en ’s avonds buiten op het stadsstrand naast het theaterprogramma een uitgebreid programma met livemuziek. Nachtbrakers kunnen in de weekenden tot in de vroege uurtjes hun hart ophalen tijdens clubnachten in het café-restaurant.

Tot #OHIJ17
Tijdens #OHIJ17 ontdek je nieuwe, eigenzinnige voorstellingen van gevestigde makers en het neusje van de zalm van jong locatheatertalent. Niks missen van alle updates? Zet jezelf dan op aanwezig in het Facebookevenement. We posten hier programma-updates en aantrekkelijke acties. Tot #OHIJ17!

Jubilerend Over het IJ Festival viert 25ste editie

Van 14 tot en met 23 juli vieren we alweer ons vijfde lustrum! Over het IJ Festival groeide in vijfentwintig jaar uit tot een begrip op het gebied van locatietheater. In 2017 dagen we aankomende en gevestigde theatermakers uit om de stad als podium te gebruiken. Beleef tien dagen lang theater op onbetreden en spraakmakende binnen- en buitenlocaties: op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en diverse andere locaties in Amsterdam-Noord.

Speciale editie van Zeecontainerprogramma
Het iconische Zeecontainerprogramma staat deze jubileumeditie in het teken van hoogtepunten uit het verleden en het locatietheatertalent van morgen. Gerenommeerde gezelschappen en makers die in een zeecontainer of elders op het Over het IJ Festival hun loopbaan startten, of er een bijzondere plek hadden, presenteren de jongste generatie theatermakers. Resultaat is een aantal unieke samenwerkingen van o.a. Schweigman&, Young Gangsters, Alexandra Broeder, BOG., Golden Palace en Berg&Bos.

Locatievoorstellingen
De eerste vijf locatievoorstellingen van Over het IJ Festial 2017 zijn bekend: The Village van Stichting Nieuwe Helden, Re- enactment of the now van Davy Pieters/Theater Utrecht, Lek van BOT, SOS EARTH – 99% weerbaar van SPACE en Happiness Unlimited van Project Wildeman. Alle voorstellingen spelen op verrassende locaties aan de overs van het IJ. Voorbeelden zijn het Paleis van Justitie en Draka, een oude fabriek voor laagspanningskabels. Het complete programma is begin mei bekend.

Doorstromen
De 25e editie van Over het IJ Festival laat meer dan ooit zien hoe makers doorgroeien in het programma. Er is alle ruimte voor nieuwe vormen en de ontwikkeling van locatietheater. Het festival daagt makers uit de stad én de wereld te beschouwen en in een nieuw perspectief te zetten. Makers reflecteren en reageren op de stad, op thema’s en vraagstukken die er spelen. Als bezoeker kijk je samen met hen naar de stedelijke omgeving, hoort verhalen van bewoners, ontmoet nieuwe mensen en ontdekt nieuwe plekken.

Samenwerking in talentontwikkeling
In 2017 starten we een meerjarige samenwerking met Frascati Producties om de jongste generatie makers te begeleiden naar het professionele werkveld. Samen coproduceren we jaarlijks voorstellingen voor de stedelijke omgeving. Dit jaar zijn dat Wij beginnen gewoon van Collectief Walden en La Lucha Libre van La Isla Bonita. Op het gebied van talentontwikkeling werken we ook samen met het Grachtenfestival in de vorm van de muziektheater-wandelroute De Vijfde Variaties. Tot slot is er weer een nieuwe editie van Het Atelier: het gezamenlijke onderzoekscentrum voor locatietheater van Over het IJ Festival en Oerol.

Meer live-muziek in het festivalhart
Samen met café-restaurant Pllek zetten we aan de waterkant van de NDSM-werf weer een bruisend en inspirerend festivalhart op poten. Nieuw in 2017 is een uitgebreid programma met live muziek. Voor nachtbrakers zijn er in de weekenden clubnachten swingende clubnachten in het café-restaurant. Het festivalhart is voor iedereen gratis toegankelijk en makkelijk bereikbaar vanaf station Amsterdam Centraal, met de directe pont naar de NDSM-werf en op de fiets via de Buikslotermeerpont.

Graag tot ziens op #OHIJ17!

« Older posts