Thabi Mooi, Ateliermaker Oerol/Over het IJ Festival – 20 juni 2015

Dag Oerol Terschelling! Daar is mijn filminstallatie ‘Dag wereld’ in premiere gegaan en heb ik de beelden voor het eerst getoond aan een breed publiek. Op de vele bijzondere gesprekken met bezoekers, intieme  ontboezemingen en gedeelde tranen. Ik voel me zo dankbaar dat ik kan doen wat ik doe (theatermaken) en door middel van beelden en muziek mensen kan verbinden en ontroeren. Soms ook verwarren of pijnlijke gevoelens laten ervaren, maar hen op wat voor wijze dan ook beroeren.

Dit kwam vooral ook door de bijzondere locatie- het bos bij het meertje van Hee op Terschelling- waar het publiek en ik elkaar ontmoetten. Hier konden mensen rustig zitten, liggen, met elkaar praten of gewoon voor zich uit staren. Een verstilde plek, waar je de dennenappels van grote hoogte hoorde neervallen. Waar mensen zich op organische wijze nestelden tegen bomen. Spontaan ontwikkelden zich op de bank gesprekken tussen mensen, die daarvoor vreemden van elkaar waren.  Klinkt als een idylle? In de afgelopen dagen was dit werkelijkheid.

Hier strandden mensen die de tijd hadden of namen, rustig 3 kwartier, soms zelfs 1,5 uur wachtten, voor zij  iets te zien kregen. Mensen die het spannend vonden dat ik hen vooraf in het ongewisse liet, zodat zij de film zo open mogelijk konden ervaren. Hun nieuwgierigheid en openheid ontroerde mij.  De associatieve beelden die ik op intuïtieve wijze verzameld en gefilmd had met mijn crew, zijn niet voor één gat te vangen. Ze openen werelden en betekenissen die op vele verschillende manieren te interpreteren zijn. Dat werd me door de verschillende nagesprekken wel duidelijk.  Droom, nachtmerrie, ebola crisis, eenzaamheid, liefde, vluchteling, loslaten, rouw, kilte, warmte en beton. Alles kwam voorbij. De meest rake uitspraak was van een oudere vrouw met rode bril: wel niet wel niet zweven tussen leven en dood.

In alle eenvoud verwoorde een vreemde dame de kern van mijn onderzoek. Op zulke momenten schoot ik vol, omdat ik ineens voelde hoe persoonlijk dit project is en ik nog volop bezig ben met het verlies van mijn  broer. Maar de gesprekken waren ook enorm troostrijk, omdat ik me ineens realiseerde hoeveel mensen hun dierbaren en persoonlijke herinneringen aan hen met zich mee dragen. En alhoewel niet iedereen te maken heeft gehad met verlies (wel veel mensen) of de dood zelf in de ogen hebben gekeken (sommigen), herkenden velen het gevoel tussen twee werelden te zweven, net zoals je soms in je slaap doet.

Woord voor woord-stap voor stap- werd mij steeds meer duidelijk waar de film, de installatie en mijn onderzoek om draaien. Het schemergebied tussen zijn en niet zijn en je daartoe te kunnen overgeven. Deze elementen ga ik de komende maanden uitdiepen en proberen om te zetten naar een theatrale ervaring. Door alle mooie gesprekken heb ik ondervonden dat er mensen openstaan voor zulke bijzondere ervaringen. Alle inspiratie- tips (boeken, films) maar ook reisadviezen (Afrika, India) neem ik mee in mijn rugzak. Stiekem sta ik al te trappelen om op avontuur te gaan, maar eerst ga ik de filminstallatie naar het NDSM-terrein in Amsterdam brengen. Daar waar de warmte van de Terschellingse natuur ontbreekt en ik op andere wijze een intieme ruimte moet zien te creëren. Een plek waarin mensen de tijd nemen, openstaan voor gesprekken en bereid zijn hun innerlijk bloot te leggen.  Ha ga d’r maar aanstaan!

Nieuwsgierig naar mijn performance? Lees dan meer over data, tijden en tickets bij Programma.

2 Comments

  1. Jan en Kitty Achtereekte

    29/06/2015 at 11:20 am

    Hoi Thabi,

    De ontmoeting met jou op Oerol, het zien van “Dag wereld” en ons gesprek daarna hebben een bijzondere indruk op ons gemaakt en ontroerde. Het voelde ook dichtbij omdat we uit dezelfde wijk in Deventer komen en zulke mooie herinneringen bewaren. Wat mooi dat je dit allemaal doet en dat nu ook Kenneth meespeelde. We wensen je heel veel succes en plezier op Over het IJ festival. En met het verder ontwikkelen en maken van de performance voor Oerol 2016. We volgen je graag daarin. Hartelijke groet en liefs van Kitty en Jan

  2. inexpensive health insurance for children viagra online pros and cons of drug legalization

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*