Tess Scholten, Dramaturg De Lokale Stad – 22 juni 2015

Om de verbinding tussen het Festival, de stad en haar bewoners te versterken zullen vier makers zich zes maanden lang onderdompelen in vier buurten in Amsterdam Noord. In hun werk reflecteren zij op de actuele thema’s waar ze in de wijken tegenaan lopen.

Bij de ingang van de Puur Natuur Tuin in Tuindorp Oostzaan, de buurt waar Bert Hana aan het werk is, staat een bord waarop te lezen valt dat in de tuin geëxperimenteerd mag worden. Een prikkelende uitnodiging, maar Bert heeft de buurtbewoners nog niet kunnen betrappen. Misschien experimenteren ze alleen als wij er niet zijn? Het is opvallend dat mensen in deze buurt sowieso graag communiceren via bordjes. Daarop staat wat er allemaal wel en niet mag. Misschien hangt Bert binnenkort zelf wel een paar bordjes op. Maar hij broedt ook op andere manieren om contact te maken met de buurtbewoners. Zo ontmoette hij via een briefje in de supermarkt een man die op zoek was naar een walkman. De man loopt elke dag dezelfde route door buurt en luistert daarbij naar klassieke muziek. Bert liep met hem mee en leerde zo de soundtrack van zijn buurt kennen.

Karlijn Kistemaker verdiept zich in de buurt Buiksloterham. Daar is een groot, duurzaam zelfbouw-project in ontwikkeling. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd een geheel nieuwe groep bewoners in dit gebied is komen wonen. Tijdens een gezamenlijk bezoek aan een van de huizen die daar gebouwd worden, bleek Karlijn van alles te weten over de verschillende kavels, de mensen die op de kavels bouwen en de buurttafel die vóór een van de kavels opgericht zal worden. Ook kreeg ze tijdens een gesprek met een bewoner al een hele concrete vraag: of ze met haar werk iets kon doen aan het nieuwe, veel te hoge gebouw dat het uitzicht in de straat had verpest. Karlijn bespeurt veel idealisme in de wijk. Maar ondanks het feit dat iedereen het steeds over dezelfde begrippen heeft, vraagt Karlijn zich af of de betrokken partijen ook echt hetzelfde bedoelen.

Regisseur Martijn Klink werkt samen met schrijfster Sara van Gennip in de buurten de Bongerd en Hogeland (ook gelegen in Tuindorp Oostzaan). Tussen deze twee buurten is misschien wel de grootste tegenstelling zichtbaar. In Hogeland ligt de gemiddelde leeftijd relatief hoog en wordt een gedeelte van de huizen bewoond door mensen met een verstandelijke beperking. In de Bongerd worden ongeveer 1400 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Bewoners in deze wijk hebben het plan opgevat om de oude betonkraan, het Paard van Noord, om te toveren tot ontmoetingsplek. Is het mogelijk om de oorspronkelijke bewoners bij de nieuwe ontwikkelingen in deze wijk te betrekken? Martijn en Sara vinden het vooral van belang dat hun aanwezigheid verder reikt dan de zes maanden die ze in de wijk doorbrengen. Wat blijft er in de buurt overeind als zij na oktober verdergaan?

Hilde Tuinstra’s verblijf in de wijk Buikslotermeer is een vervolg op het onderzoek dat ze in maart deed voor FrasLab. Met jongeren uit de buurt onderzocht ze of de thema’s waar theatermakers zich mee bezighouden enig verband houden met de wereld buiten het theater. Voor Over het IJ Festival gaat ze verder met het verkennen van de buurt. Ze wil zich niet uitsluitend richten op jongeren, maar de wijk in al zijn diversiteit onder de aandacht brengen. Ze zocht contact met de wijkagent en liep mee tijdens de vaste route door de buurt. Deze wandeling wil ze nu vaker gaan maken, steeds in het gezelschap van een andere bewoner uit de wijk. Een oma, yogamoeder, politicus, ondernemer. Zo blijft ze de buurt steeds met andere ogen bekijken en hoopt ze uiteindelijk een gesprek op gang te brengen tussen de verschillende groepen.

Via deze blog doe ik de komende maanden verslag van het wijkmakersproject. Ik ga met de makers de wijken in om het proces te volgen. Ook zal ik mijn eigen uitstapjes maken om het project te contextualiseren. Tijdens het festival wordt er een gegidste fietsroute door de wijken georganiseerd. Chris Keulemans (oprichter van o.a. de Tolhuistuin) en ik nemen het publiek mee en gaan langs de route in gesprek met de makers. Zo krijgen de bezoekers alvast een inkijkje in het werkproces van de makers en de resultaten tot nu toe.

Interesse in de tour? Bekijk het hele programma van De Lokale Stad via Programma en koop daar gelijk je ticket!