Blog 3: Tess Scholten, Dramaturg De Lokale Stad – 23 juli 2015

Vier fietstochten hebben we achter de rug. Alle weertypen hebben we getrotseerd: van tropische temperaturen tot stortbuien en rukwinden. Alles bij elkaar hebben we meer dan 50 kilometer afgelegd. Er fietsten mensen mee uit Noord en mensen van daarbuiten. Niemand kreeg een lekke band en er is niemand van zijn fiets gevallen.

De meeste mensen die meegingen, waren nog nooit op het Buikslotermeerplein geweest. Dat was wel even schrikken, zo veel beton, zo veel lelijkheid. Maar eenmaal binnen in de Modestraat werden de harten van het publiek verwarmd door de mensen die Hilde heeft vastgelegd in haar film. Zo herinnert bewoonster Mirjam, die al tientallen jaren in de buurt woont, ons eraan dat het leven helemaal niet zo moeilijk is als je zelf maar niet zo moeilijk bent. Ook werd er gegrinnikt om de zeer betrokken en twitterende wijkagent René, die “een klein tweetje” verstuurt over het faillissement van Miss Etam. Mocht u René willen volgen dan kan dat via zijn twitteraccount.

In Buiksloterham heeft Karlijn met haar bedrijf ‘Bredebuurt Architects’ bergen verzet. Ze heeft getekend voor een kavel, waar een zeer gemotiveerd stel uit de Banne de kans krijgt om hun droomhuis te verwezenlijken. Met frituurvet als isolatiemateriaal en een barbecue die een jacuzzi verwarmt. Het is nog even afwachten hoe dat zal gaan, twee Noorderlingen in een buurt vol hoogopgeleide zelfbouwers. Dat er niemand uit de straat op hun feestje kwam, is misschien een veeg teken. Het bouwproces en het wel en wee van Greg, Steef en hun koikarper Cor kunt u de komende maanden ook volgen via de website.

Hoe moe we ook waren of hoe warm we het ook hadden, bij Bert in Tuindorp Oostzaan wachtte er altijd een oase van rust. Met zijn zorgvuldige manier van vertellen en een combinatie van humor en poëzie schetste hij voor ons zijn beeld van Tuindorp. Hij toonde ons dia’s van de buurt en draaide daarbij de muziek die volgens buurtbewoners bij die plekken hoort. Van Sjostakovitsj tot Lil’ Kleine en Wim Sonneveld, er kwam van alles voorbij en het publiek werd tot tranen toe geroerd. Hoe lang Bert zijn aanwezigheid in de wijk nog geheim kan houden is te volgen via Tuindorp Underground.

Bij Martijn en Sara leidde vooral de laatste dag tot veel nieuwe inzichten. In hun presentatie waren Martijn en Sara heel open over het feit dat zij het gevoel hadden met lege handen te staan. Ze wilden iets betekenen, maar in hun wijk leek alles al gedaan. Tijdens het nagesprek onder leiding van Chris Keulemans bleek gaandeweg dat ze juist heel veel gevonden hebben. Hun betrokkenheid bij de wijk, die hen zo siert, heeft er misschien ook voor gezorgd dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Tijd voor Martijn en Sara om een stapje terug te doen en weer even boven de wijk te gaan hangen. Wat daaruit voorkomt, laten ze ongetwijfeld weten via hun blog op Tumbler. Volg ze hier.

Wie de Wijkmakers tijdens het festival gemist heeft, kan de komende maanden zijn hart ophalen. Zowel via hun eigen blogs als via de website van Over het IJ kunt u de makers volgen, terwijl zij zich nog verder in hun buurten gaan verdiepen. Op 24 en 25 oktober kunnen we de Wijkmakers bezoeken tijdens 24H Noord, in het kader van 24H Amsterdam. Wat ze ons dan gaan laten zien weet nog niemand, maar de koers die is ingezet tijdens het festival belooft veel goeds.