De organisatie van Over het IJ Festival produceert zo duurzaam mogelijk het festival. Ook voor de 27ste editie zijn weer de nodige maatregelen genomen om dit te realiseren. Deze duurzaamheidsregels worden zoveel als mogelijk door zowel medewerkers, bespelers als leveranciers in acht genomen.

Bij Over het IJ Festival wordt geen gebruik gemaakt van aggregaten. Waar mogelijk wordt er stroom gebruikt van bouwterreinen of bedrijven in de nabije omgeving van een speellocatie of het festivalhart. Ook wordt samengewerkt met Greenbattery. Deze organisatie gebruikt de beste energieopslagtechnieken om duurzame energie, van de wind en de zon, op te slaan in een grote mobiele accu. 

Over het IJ Festival is lid van NDSM-energie. Een stichting met als doel: van de NDSM-Werf het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Nederland maken.

Over het IJ Festival zet zich in om zo min mogelijk afval te produceren. Het geproduceerde afval wordt voor zover mogelijk gescheiden, zodat grondstoffen hergebruikt of op een duurzame wijze vernietigd kunnen worden. Verder doen we er alles aan om te voorkomen dat zwerfafval in de openbare ruimte terecht komt. Tijdens het festival werken we binnen de horeca met statiegeld op de plastic bekers.

Over het IJ Festival probeert drukwerk zo veel mogelijk te minimaliseren. Het drukwerk dat geproduceerd wordt is, net als het papier dat op het kantoor van het festival gebruikt wordt, duurzaam geproduceerd en recyclebaar papier.

Over het IJ Festival stimuleert zijn publiek met het Openbaar Vervoer of met de fiets het festival te bezoeken . 

We gebruiken duurzame en diervriendelijke producten op kantoor en in de horeca, zowel de publiekshoreca als de personeelscatering en er wordt gewerkt met afbreekbare schoonmaakmiddelen, zowel tijdens het festival in het festivalhart en op het kantoor.