Anca Siegersma, Zeecontainermaker Over het IJ Festival –  1 juli 2015

13m2 speelvloer tussen metalen wanden en een metalen plafond, 15 minuten speeltijd en een gegeven thema: de stad van Morgen. Dat zijn de restricties die artistiek leidster Simone Hogendijk ons een paar maanden geleden gaf tijdens de kennismaking voor het Zeecontainer-programma van over het IJ festival. Een uitdaging voor jonge makers die ik maar al te graag aan ging.

Tijdens het derde jaar van mijn studie Theatre and Education aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ben ik begonnen met een onderzoek naar het vertellen van een verhaal over verschillende media om zo een bredere theatrale ervaring te krijgen. Daarin vind ik het fascinerend om het publiek niet alleen toeschouwer te laten zijn, maar ook deelnemer en mede maker van het verhaal dat ik vertellen wil. Daarin kan ik werken vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid naar de verhalen van anderen en anderen ook besmetten met die nieuwsgierigheid en daarmee ook in contact met elkaar brengen. Mijn voorstelling ‘Oase’ gaat dan ook over de ‘stad van morgen’ in de ogen van het publiek. We gaan in gesprek met het publiek over de ideale stad die later een online vertaling krijgt. Op die manier bouwt iedere bezoeker mee aan een virtuele online stad.

Een week geleden hebben we een flinke aanhanger vol met rivierzand naar onze zeecontainer gebracht. In eerste instantie voornamelijk als metafoor van de Oase. Een Oase is een toevluchtsoord in de woestijn, een plek waar water is en planten en dieren kunnen leven en groeien. Een stad is voor mij op een andere manier ook een toevluchtsoord. Een plek waar mensen naartoe trekken voor een beter leven en persoonlijke groei, bijvoorbeeld door scholing, een betere baan of culturele activiteiten. Rivierzand  verschilt in structuur met strand-zand of zandbak-zand. Hierdoor kun je er gemakkelijker vormen mee maken.We wilden het graag gebruiken om zelf een zandsculptuur te maken als decor voor onze voorstelling. Tijdens het werken met dit zand, bleek dat juist dat bouwen een enorme aantrekkingskracht op mensen had. Iedereen die voorbij kwam had direct zin om zandkastelen te gaan bouwen en lekker in het zand te wroeten. Daarom hebben we besloten dat het bouwen met zand niet alleen een onderdeel van ons eigen creatieve proces is maar ook van dat van het publiek. Het zand is onze aanzet tot het gesprek, onze aanzet tot nadenken.

Het leuke aan het maken van deze voorstelling is dat hij eigenlijk nooit af is. De voorstelling zal zich tijdens het festival nog steeds blijven ontwikkelen. Zowel fysiek met het zand als ook in de inhoud; omdat we zo’n open gespreksvorm hebben kunnen we nog heel veel kanten op. Ik ben dus heel benieuwd wat over het IJ mij nog gaat brengen.

Alle zeecontainers zijn dit jaar te bezoeken met het Festivalbandje!