Logo Over het IJ

60% banaan

Monki / TENT & Over het IJ

Een blijde boodschap voor de boze burger

60% banaan

Foto's slider: Moon Saris

Een blijde boodschap voor de boze burger
In 60% Banaan geeft Benjamin Monki Kuitenbrouwer je een optimistische kijk op de mensheid in een gloednieuw format: een circusconference. Een energieke acrobatische lezing, waarin hij zijn vaardigheden gebruikt om het publiek te vertellen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld. Met behulp van gekleurde elastieken vormt hij grafieken tussen een aantal meters hoge palen waar hij als acrobaat in klimt. Met data over extreme armoede, oorlogsslachtoffers en - onder andere - bevolkingsgroei zwaait, klimt en slingert Professor Monki tussen zijn palen heen en weer om zijn punt te maken. Hij sleept ons mee in de overtuiging dat ons mensbeeld hoognodig aan verandering toe is.

Reserveren
Reserveren is niet mogelijk. Ga naar de informatiebalie in het Festivalhart voor de beschikbaarheid van deze voorstelling.

Een optimistische circusconferentie voor de boze burger
"Een blijde boodschap voor de boze burger, daarmee opent de promotietekst voor deze voorstelling. Deze recensent is dan toch een boze burger die de blijde boodschap niet helemaal gelooft, maar andere boze burgers toch aanraadt om ook een kijkje te nemen. Het kunstwerk dat Kuitenbrouwer heeft gemaakt is veel opener dan alleen een beeld van optimisme of van pessimisme. De wirwar van gekleurde elastieken die we voor ons zien zegt veel over de complexiteit van geschiedschrijving. Hoe begin je met een interpretatie van zeventig jaar aan wereldgeschiedenis? Wat laat je weg, wat voeg je toe en wat verbind je aan elkaar? En wat zegt het over ons dat we ons wereldbeeld baseren op de verbindingen die historici maken tussen deze elastieken? De buitenlocatie geeft daar nog een mooi extra effect aan: de sterke wind onderstreept hoe fragiel de constructie is." - Jeroen van Wijhe, Theaterkrant
60% banaan 60% banaan 60% banaan 60% banaan

A cheery message for the angry citizen.
In 60% Banaan (60% Banana), Benjamin Monki Kuitenbrouwer offers an optimistic viewpoint on humanity in a brand-new format: a circus conference. An energetic, acrobatic lecture, in which he uses his skills to tell the audience about the hopeful developments in the world. Using colored elastics, he forms graphics between several-meters-high poles, which he climbs like an acrobat. With data about extreme poverty, war casualties, and population growth – among other things – Professor Monki waves, climbs, and swings back and forth between his poles to make his point. He sweeps us away in the conviction that our view of humanity is in dire need of change.

Concept & spel: Benjamin Monki Kuitenbrouwer, Eindregie: Bas van Rijnsoever, Producent: TENT huis voor hedendaags circus, In coproductie met Cirklabo, De Grote Post & Over het IJ.
Met steun van Fonds PodiumkunstenAmsterdams Fonds voor de Kunst
Met dank aan residenties bij De Grote Post, Werkplaats DiepenheimCIRKL, Over het IJ
Fotograaf: ©Bart Wierinckx

tent.eu | monkibusiness.nl
Facebook: @TENTcircus | @circusmonki
Instagram: @tentcircus | @monki_business
Twitter: @TENTcircus