Een onderzoek naar hoe we omgaan met ‘verwarde personen’ of mensen met (tijdelijk) verward gedrag?


De bevlogen theatermaakster Rianne Meboer onderzoekt in Amsterdam-Noord hoe we omgaan met verward gedrag. Met welke woorden spreek je integer over dit onderwerp? Wie of wat komt de (tijdelijk) dolende mens tegen? En wat maakt de omgeving hierin mee? Ze ging in gesprek met ervaringsdeskundigen, psychotherapeuten en wijkagenten, liep mee bij het Leger des Heils en volgde een cursus Mental Health First Aid. Uiteindelijk bleek haar eigen werkervaring in de zorg en de persoonlijke ervaring met mentale gezondheid een grotere rol te spelen dan ze van tevoren dacht. Rianne bundelt de uitkomsten van haar onderzoek in een theatrale, humoristische presentatie en een dialoog (Deep Democracy) met publiek en betrokkenen. Zo loopt haar onderzoek tijdens Over het IJ Festival gewoon door.


De Dolende Mens - onderzoekspresentatie, is het eerste deel van een meerjarig project en onderdeel van het Stadskunstenaarsprogramma van Over het IJ. Ze wordt ondersteund door het makerscollectief de Theaterstraat, waar ze sinds 2015 deel van uitmaakt. Stichting Beautiful Distress waar de presentatie te zien is, maakt met kunst psychisch lijden zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar.


Credits

Concept, onderzoek en spel: Rianne Meboer, regie: Lindertje Mans, adviseur en trainer Deep Democracy dialoog methode: Amir Nazar, gespreksleider: Seth Albarda, adviseur interviewtechnieken: Jurrien van Rheenen, beeldmateriaal: Moon Saris, begeleider vanuit Over het IJ en dramaturg: Arthur Kneepkens

De Dolende Mens is een productie van Over het IJ i.s.m. de Theaterstraat