Een verhaal over duisternis buiten en binnenin ons, over vleermuizen en eenzaamheid, heimwee naar een buurt en de troost van bomen.


Theatermaker Marjolijn van Heemstra en onderzoeker Najat Kaddour houden van de nacht. Om die liefde voor het donker te delen richtten ze samen De Nacht-Wacht op. “We zijn zo bang geworden voor het donker. Terwijl duisternis ons ook zoveel te bieden heeft: vertraging, ruimte, rust.”, aldus van Heemstra. Tijdens Over het IJ neemt De Nacht-Wacht je mee op een wandeling door het donkere Vliegenbos. Terwijl je over kleine paadjes wandelt hoor je muziek, gedichten en verhalen over de duisternis.


Marjolijn en Najat verzamelen Nachtwachters om zich heen. Mensen die net zoveel van de nacht houden als zij en dit willen delen met het publiek. De Nachtwachters zijn tijdens deze wandeling je gids. Ze vertellen je zowel over de duisternis binnenin ons als de duisternis die we om ons heen zien. Je hoort over de nachtelijke hemel en de dieren en planten die tijdens de nacht op hun best zijn, zoals de vleermuizen, de vos en de glimwormen. Samen kijken we vanuit dat kleine bos naar het allergrootste: het gigantische heelal dat we ‘s nachts allemaal zien. We sluiten af met een kampvuur aan het water.


De Nacht-Wacht is een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren. Najat heeft veel zin om mensen het donkere Vliegenbos te laten ervaren. “Deze wandeling is een ervaring die bij mij al mijn zintuigen heeft aangesproken. Het was alsof mijn voeten gingen kijken. Vroeger mocht ik nooit naar het Vliegenbos. Meewandelen is een kans om te doen wat je nooit mocht of durfde te doen. En dan met mooie verhalen erbij.”


Meer informatie over het project vind je hier!


Credits

Concept: Marjolijn van Heemstra, project ontwikkeling: Marjolijn van Heemstra & Najat Kaddour, artistiek advies: Bianca van der Schoot, muziek: Roald van Oosten, nachtwachters: Hayat Iseliouen, Najat Kaddour & Rosanda Vidović, productie: Kora Valentić, styling: Fatima Essahsah, techniek: René Rood, marketing: Dieke van der Spek & Anne Kuit, zakelijke leiding: Saskia Heerkens, foto campagnebeeld: Vincent van den Brink, met dank aan: Liet Lenshoek