Logo Over het IJ

Het Atelier: De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit

Elias de Bruyne / Oerol, Over het IJ, Theater Artemis / PLAN B

De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit probeert een voorstelling te zijn met misschien wel de langste opkomst ooit.

Het Atelier: De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit

De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit probeert een voorstelling te zijn met misschien wel de langste opkomst ooit.
De eigenzinnig, beeldende en muzikale theatermaker Elias De Bruyne maakt een voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit. Iemand van Guinness World Records staat ongemakkelijk te wachten of deze voorstelling daadwerkelijk de langste opkomst ooit heeft. Een acteur is nu al een aantal dagen aan het opkomen en kan elk moment aankomen. Wat hij gaat doen als hij er eindelijk is, weet niemand. Misschien buigt hij wel? Of misschien houdt hij een monoloog waardoor het publiek in tranen uitbarst? De acteur weet niet zo goed wat te doen en probeert het publiek te troosten. Tevergeefs want de toeschouwers blijven maar huilen. Er vloeien zoveel tranen dat er een klein riviertje ontstaat. Het decor spoelt langzaam weg, de acteur en de Guinness World Records-man proberen nog houvast te zoeken. Helaas, ze verdwijnen langzaam in de rivier van tranen en spoelen terug naar waar ze opkwamen. Het publiek stopt met huilen, applaudisseert en gaat weg.

‘Op onnavolgbare wijze lijkt hij iedere keer te willen zeggen dat hij eigenlijk niks te zeggen heeft. En daarmee zegt hij tegelijkertijd weer heel veel. Het is zeldzaam om zo’n bijzondere performer, vormgever, schrijver en bedenker verenigd te zien in één persoon.’ - Jetse Batelaan, artistiek leider Theater Artemis

Het Atelier
Het Atelier van Oerol en Over het IJ is dé plek voor talentontwikkeling op het gebied van locatietheater. Ieder jaar bouwen drie nieuwe makers - via workshops, ontmoetingen en residenties bij beide locatietheaterfestivals - aan hun eigen theatertaal en visie op locatietheater. Hierbij staan hun artistieke steigers zowel in de natuur van Terschelling als op de industriële NDSM-werf.
Ieder jaar dragen partners in talentontwikkeling makers voor. Voor het seizoen 2021-2022 zijn performance- en videokunstenaar Finn Borath (Likeminds), danseres, choreografe en DJ Lucinda Wessels (Nineties Productions) en acteur en theatermaker Elias de Bruyne (Theater Artemis en Plan Brabant) geselecteerd.

De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit
Concept: Elias De Bruyne, Advies: Jetse Batelaan, Camera: Henk Claasen, Spel: Elias De Bruyne, Matteo Bifulco, Hidde Aans Verkade, Decor: Elias De Bruyne, Dramaturgische begeleiding: Jetse Batelaan, Geluidsontwerp: Elias De Bruyne e.a., Vormgeving: Elias De Bruyne e.a.

artemis.nl/gezelschap/wie-is-wie/elias-de-bruyne/
Instagram: @zeebra4

Het Atelier
Coproductie: Oerol, Over het IJ Festival, Likeminds, Nineties Productions en Theater Artemis / PLAN B, Creatief producent: Antsje van der Zee en Jakob Proyer, Artistiek coördinator: Maurice Bogaert, Gesteund door: Fonds Atelier Oerol, Dioraphte
Fotograaf: Nichon Glerum