Logo Over het IJ

IJ-Tour 10 juli: Het doorgezaagde vrouwbeeld

Collectief Walden | Theaterstraat & Ragazze Quartet | WEEF | LIPS&KNOBEL

Met wiens ogen kijken we naar vrouwelijkheid?

IJ-Tour 10 juli: Het doorgezaagde vrouwbeeld

Foto's van links naar rechts door: LIPS&KNOBEL, Anna van Kooij, Nichon Glerum

In een wereld waarin de blik op vrouwen door de ogen van mannen wordt gedomineerd, kijken we met nieuwe ogen naar vrouwelijkheid: door de ogen van vrouwen (de female gaze). Onze maatschappij is eeuwenlang volgens patriarchale patronen vormgegeven. Zouden onze herdenkingsrituelen en onze gedachtes over de toekomst er via een feministische blik anders uit gaan zien?

We bezoeken twee voorstellingen gemaakt en gespeeld door enkel vrouwen, waarin gezocht wordt naar nieuwe beeldtaal en beeldvorming. De IJ-Tour begint ’s middags bij de voorstelling I’m (not) Every Woman van Theaterstraat & Ragazze Quartet. Een gezongen en gesproken ode aan de vrouw van wie de stem te weinig gehoord wordt. Ze maken een reis van de harmonische kracht van zusterschap, langs de soms pijnlijke noodzaak van het bestaan van safe spaces, naar een clash van onbegrip en verschillen. Het beeldmakersduo LIPS&KNOBEL maakt met VROUWEN DIE BOUWEN een choreografie met lasapparaten, hamers en decoupeerzagen over vrouw-zijn en creatie. Ze rekenen af met de blik van buitenaf die langzaam onder je huid kruipt.

Daarnaast kan je na de Talkshow kiezen om de installatieve voorstelling WEEF // gaze te bezoeken. In deze doorlopende weefinstallatie kies je als publiek hoe je kijkt naar werkende vrouwen. In de realisatie dat de beleving van deze wereld getekend wordt door een blik die niet van hen is, toont het duo WEEF zichzelf in hun werkdag en brengen een verstild feministisch pleidooi.

16:00 I’m (not) Every Woman van Theaterstraat & Ragazze Quartet
Locatie: De Rietwijker

18:00 Talkshow. Een monument voor de toekomst van Collectief Walden & Over het IJ
Locatie: Festivalhart

18:30 WEEF // gaze WEEF (Lieve Fikkers & Hélène Vrijdag) / Over Het IJ
Locatie: NDSM Fuse

20:00 VROUWEN DIE BOUWEN LIPS&KNOBEL / Over het IJ & Feikes Huis
Locatie: NDSM Loods | Underskate

Naar het IJ-Tour overzicht