Logo Over het IJ

IJ-Tour 13 juli: Stoorzenders als zuurstof

Collectief Walden | Michaël Bloos | Willy Kristus

Wat als jij het systeem ontregelt?

IJ-Tour 13 juli: Stoorzenders als zuurstof

Beeld links door Nosh Neneh en rechts door een schoolfotograaf

Snel en efficiënt, dat wordt gewaardeerd in onze maatschappij. Maar wat als je verward raakt, de snelheid niet bijhoudt of anders denkt dan die efficiëntie van je vraagt? In deze IJ-Tour stellen we onszelf de vraag wat er zou gebeuren als we ons niet aanpassen en we ruimte maken voor verwarring en onaangepastheid. Transcultureel therapeut Kitlyn Tjin A Djie stelt dat mensen die het systeem verstoren, zuurstof brengen in het systeem. We omarmen de chaos en nemen dit als basis voor het vinden van een nieuw herdenkingsritueel. Wat als herdenken over ontregelen zou gaan? Als een stoeptegel die net een beetje boven de rest van de stoep uitsteekt zodat iedereen erover struikelt.

We starten de tour met een bezoek aan Beautiful Distress House, een plek die met kunst psychische kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar maakt. Het hele festival is theatermaker Michaël Bloos daar te gast met drie projecten uit het Universum van de Waanzin; een plek waar hij zoekt naar de zin van de waan. Tijdens deze IJ-Tour bezoeken we Poetic Licence; een voorstelling over gekte en normaliteit en alles daartussenin - gebaseerd op het bijzondere leven van de Britse schrijver Orton.

Na de Talkshow gaan we langs bij Willy Kristus, een mysterieuze en onaangepaste messias op zoek naar verbinding. Sinds de Vader van Willy 1449 dagen geleden stierf, doolt hij rond aan de randen van de stad. Nu schraapt Willy Kristus de moed bij elkaar om contact met de mensen te maken en vraagt het publiek samen met hem in stilte een onderkomen te bouwen op het festivalhart. We gaan deze avond Willy horen spreken…over zwijgen.

16:30 Poetic Licence Michaël Bloos / Stichting Nieuwe Helden
Locatie: Beautiful Distress House

18:00 Talkshow. Een monument voor de toekomst van Collectief Walden & Over het IJ
Locatie: Festivalhart

19:00 Willy Kristus
Locatie: NDSM Loods (hoek rechts)

Naar het IJ-Tour overzicht

Deze voorstelling is onderdeel van het thema: Mental matters

Meer Mental matters voorstellingen