Logo Over het IJ

IJ-Tour 15 juli: Onder de huid

Collectief Walden | Robbie Wallin & Luan Buleshkaj | Sadettin K

Hoe vormen herinneringen jouw identiteit?

IJ-Tour 15 juli: Onder de huid

Foto's zijn gemaakt door: Sanne Peper en Annelies Verhelst

De mensen, de omgeving en de grond waarmee je opgroeit hebben allemaal invloed op persoonlijke herinneringen en ontwikkelingen. Maar wat als de verhalen over jouw identiteit niet langer passen in je eigen toekomstbeeld en schuren in deze tijd? In deze IJ-Tour onderzoeken we de manieren waarop herinneringen ervoor zorgen dat je in een framework past (en blijft passen). Is het nodig om de zwaarte van dit bestaande narratief af te werpen om richting de toekomst te bewegen, of is het nodig om verhalen uit verleden en heden over jouw identiteit te accepteren als een belangrijk onderdeel van je persoon? Gooien we de ballast van herinneringen en verhalen van ons af of gebruiken we ze als bouwstenen?

Op een voetbalveld slepen twee ras-Amsterdammers ons via hun herinneringen de wereld van Ajax binnen. In een mix van spoken word, muziek, comedy en theater worden maatschappelijke thema’s bespreekbaar gemaakt. Emotionele eerbetonen worden afgewisseld met humoristische anekdotes en scherpe blikken.

Daarna bezoeken we de voorstelling Citizen K. van meesterverteller Sadettin Kirmiziyüz. Met een lijst van 254 gebeurtenissen trekt Sadettin ons zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam Noord. Een hyperpersoonlijke vertelling die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken.

18:00 Talkshow. Een monument voor de toekomst van Collectief Walden & Over het IJ
Locatie: Festivalhart

19:00 Godenzonen Robbie Wallin & Luan Buleshkaj
Locatie: Voetbalveld IJplein | De Valk

21:00 Citizen K. Sadettin K / Het Nationale Theater
Locatie: Papaverplantsoen

Naar het IJ-Tour overzicht