Logo Over het IJ

IJ-Tour 16 juli: De Laatste Tour

Collectief Walden | Luit Bakker | Via Berlin & Berlage Saxophone Quartet

Wat moet er kapot om naar voren te kunnen kijken?

IJ-Tour 16 juli: De Laatste Tour

Foto en beeld door: Michiel Voet en Pleun Gremmen

In het essay Herdenken Herdacht onderzoekt schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos de kracht van vergeten en, anderzijds, het belang van herdenken. Het vergeten kan ingezet worden als politiek middel. We kunnen er voor kiezen om te vergeten hoe het ‘hoort’ om zo nieuwe ruimtes te creëren, nieuwe woorden en nieuwe kaders (of juist kaderloosheid). Een nieuwe toekomst vormgeven zonder de zwaarte van het verleden. Met deze IJ-Tour nemen we een kijkje in deze (hypothetische) toekomst. Wat moet er kapot om naar voren te kunnen kijken? En wie draagt er in die toekomst verantwoordelijkheid voor wie? In deze utopische én dystopische toekomsttour nemen we een kijkje in alles wat voor ons ligt, of het nou waar is of niet.

A garden of heavenly delights van theatermaker Luit Bakker begint in het jaar 2069, waar het dunne laagje beschaving van de wereld is weggevallen. Iedereen die anders is wordt verbannen, uitgesloten en gebrandmerkt. Onder de angstwekkende beelden zit een diep verborgen werkelijkheid van haat en intolerantie; een uitvergroting tegen alles wat queer is en een uitvergroting van de wereld waarin we nu leven. Een apocalyptische trip waar verlossing te vinden is voorbij de verdoemenis. 

Via Berlin neemt je met Acts of Citizenship mee de toekomst in. Stel je voor dat een meerderheid van de Vlamingen er voor kiest om via een referendum zich af te splitsen van Wallonië en een nieuwe staat te stichten, een onafhankelijk Vlaanderen. En stel je dan voor dat een steeds groter wordende groep niet-etnische Vlamingen zich verzamelt aan onze landsgrens, omdat zij bang zijn dat er door nieuwe regelgeving snel geen plek meer zal zijn voor hen in deze nieuwe staat. Ontroerende klassieke klanken van vier saxofoons vermengen met stuwende live electronics en scherpe teksten tot een gelaagde voorstelling over het gevaar van goedbedoelde daden.

18:00 Talkshow. Een monument voor de toekomst van Collectief Walden & Over het IJ
Locatie: Festivalhart

19:30 A garden of heavenly delights Luit Bakker / Stichting Likeminds
Locatie: Sacramentskerk

21:00 Acts of Citizenship Via Berlin & Berlage Saxophone Quartet
Locatie: PreReserved

Naar het IJ-Tour overzicht