Met een IJ-Tour kun je coronaproof, in kleine groepen, voor het eerst sinds lange tijd, de nieuwe verhalen van nieuw talent weer ervaren. Je verzamelt je, met je tourgroep, in het festivalhart van Over het IJ Festival. Onder begeleiding van een gids bezoek je het Zeecontainerprogramma en ga je naar de locaties waar een nieuwe maker zijn/haar/hen laatste werk toont. Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van de lengte van je route.


In deze tour zie je LIPS&KNOBEL + Studio Figur + Zeecontainerprogramma. Lees hier meer over dit programma!


Van deze tour is er ook een korte variant (Studio Figur + Zeecontainerprogramma), check het hier!


OVERKILL - LIPS&KNOBEL / Over het IJ


Twee vrouwen zoeken de grens op van wat kan en gaan daar keihard overheen. Een beeldend betoog over woede, plezier en vernietiging.


OVERKILL is een uit de kluiten gewassen project over vrouw-zijn en destructie op de grens van beeldende kunst en theater. Vanuit een diepgewortelde fascinatie voor tegendraadsheid en verzet onderzoekt visueel makersduo LIPS&KNOBEL hoe onze beeldcultuur bijdraagt aan de vorming van identiteiten en machtsverhoudingen. Omringd door bordjes met de tekst DO NOT TOUCH geven ze zichzelf een heropvoeding in ongeremd gedrag. Ze maken de hooligan in zichzelf wakker. Herschrijven de geschiedenis met een leger van vrouwen. Vernietigen de fallische knuppels, ejaculerende geweren en penetrerende zwaarden. Met een tank maken ze alles kapot en verwoesten ook die tank. Ze zoeken de grens op van wat kan en gaan daar keihard overheen. Overkill.


OVERKILL is het eerste deel uit een tweeluik. In 2022 maakt LIPS&KNOBEL deel 2: VROUWEN DIE BOUWEN over vrouw-zijn en creatie. Dit doen zij als onderdeel van hun Nieuwe Makers-regeling van Fonds Podiumkunsten (hoofdpartners: Over het IJ, Feikes Huis en Het Huis Utrecht).


ÓTTI - Studio Figur / Over het IJ & Feikes Huis


Een tekstloze live-cinema- en familievoorstelling voor iedereen die wel eens bang is. Een poëtische en filmische vertelling met acteurs, poppen, miniatuurwerelden en muziek over het in de ogen kijken van je angst, en samen op avontuur te gaan.


Studio Figur duikt komende zomer in de wereld van bewegende gordijnen in de nacht. Van knikkende knieën en harten die in kelen bonzen. Van monsters die wel of niet onder je bed krioelen. De wereld van Ótti.


Met dit onderzoekstraject neemt Studio Figur het publiek mee op een zoektocht. Of beter gezegd, een onderzoektocht waarin je wordt ondergedompeld in het werk van verschillende makers en hun angsten. Een kijkje in de keuken die vol staat met poppen, acteurs, miniatuurwerelden en muziek. Met als leidraad Ótti, een wezentje dat de belichaming is van van al die angsten bij elkaar.


Credits OVERKILL

makers: Sanne Lips, Liesje Knobel, spel: Camila Romero Lema, Femke Arnouts, lichtontwerp: Wilfred Loopstra, dramaturgie: Silke van Kamp, productie: Vera Andeweg, zakelijk leiding: Sanne Olijerhoek,, techniek: Jeroen Hoekstra, publiciteitsbeeld: LIPS&KNOBEL,

OVERKILL is een productie van Over het IJ i.s.m. **Feikes Huis **en Het Huis Utrecht en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en AFK.


Credits ÓTTI

Spel: Nina-Elisa Euson, Pluck Venema, artistieke leiding & regie: Noufri Bachdim, poppenbouw: Pluck Venema, muziek: Sebastiaan Bax, vormgeving: Yannick Verweij, beeldmaker: Lenke Duyvendak, regieassistent: Elena Migo, technisch advies: Marco Steenks, productieleiding: Rinske Bouwman, zakelijke leiding: Joeri van Spijk, co-producent: Over het IJ, STIP producties, artistieke begeleiding: Feikes Huis, ROSE stories, illustratiebeeld: Djenné Fila


Zeecontainerprogramma

Het iconische Zeecontainerprogramma is de uitvalsbasis voor veel jong talent. Beginnende makers stromen al jarenlang door van de Zeecontainers naar andere onderdelen van het festivalprogramma en naar het theaterveld. Bijna of net afgestudeerde makers maken in een korte tijd met begeleiding een mini-locatievoorstelling of -installatie. Ze laten zich inspireren door nieuwe stedelijkheid, gebruiken de NDSM-werf als context én laboratorium voor stadsverandering.


Het Zeecontainerprogramma bestaat uit 12 verschillende zeecontainers. De makers zijn geselecteerd via een open call en in samenwerking met Via Berlin, Stichting Likeminds, ICK-Artist Space, Golden Palace, Afslag Eindhoven en YoungGangsters. Welke containerperformances jij in deze route mag ervaren, wordt later bekend gemaakt!