Met een IJ-Tour kun je coronaproof, in kleine groepen, voor het eerst sinds lange tijd, de nieuwe verhalen van nieuw talent weer ervaren. Je verzamelt je, met je tourgroep, in het festivalhart van Over het IJ Festival. Onder begeleiding van een gids bezoek je het Zeecontainerprogramma en ga je naar de locaties waar een nieuwe maker zijn/haar/hen laatste werk toont. Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van de lengte van je route.*


In deze tour zie je Charles Pas + Erik van de Wijdeven + Zeecontainerprogramma. Lees hier meer over dit programma!


Van deze tour is er ook een korte variant (Charles Pas + Zeecontainerprogramma), check het hier!


Reunions - Charles Pas / Over het IJ


In dit live gevecht tegen ontwrichting wordt gezocht naar nieuwe omgangsvormen.


Reunions gaat over onze huidige worsteling met verbinding in een wereld waar onthechting en afzondering alom aanwezig zijn. Een grote leegte die weer gevuld moet worden. De fysieke theatermaker Charles Pas gaat op zoek naar nieuwe omgangsvormen. Zijn werk bestaat uit rauwe reflecties op onze rol in de wereld en wordt getint door eenvoud, melancholie en humor. Eenzame, geblokkeerde en verwarde individuen proberen korte momenten van verbinding zo lang mogelijk in stand te houden. Ze vallen echter steeds dieper in een put van onwetendheid. Ze zijn iets kwijtgeraakt. Welke regels hebben ze nodig om elkaar transparant en empathisch recht in de ogen te kijken. Lukt het hen om hun eigen onzekerheid los te laten en samen te komen? Reunions is een live onderzoek naar interactie.


The Great Conversation - Erik van de Wijdeven / Over het IJ


Een woordeloos gesprek tussen levende dingen.


In het schemerdonkere, industriële landschap van de NDSM-werf belicht scenograaf, lichtontwerper en performer Erik van de Wijdeven de verwevenheid tussen mens en ecosysteem. In een zorgvuldig opgebouwde lichtinstallatie nemen performers het publiek mee op verkenningstocht naar de (on)tastbare grenzen tussen bebouwing, begroeiing, en belichaming. Vergeten en verdrongen vegetatie wordt uitgelicht als raamloze etalage waarin ledematen zich langzaam vertakken tot organische antennes. Luister aandachtig naar de kwetsbare en veranderlijke ecosystemen die ons omringen en die we in ons meedragen. Een rituele verkenning naar het geheime leven van verdrongen boomwortels, bemoste stoeptegels, en beschimmeld beton.


Credits Reunions

Concept en regie: Charles Pas, spel: Clara Ottignon, Meghan Dobbelsteijn Bisschops, Niek Vanoosterweyck, Niels van Heijningen, Pleunie Veen, live componist: Rint Mennes, technische productie: Pieter Kint, lichtontwerp: Michiel Schnelle, begeleiding: Jellie Schippers, Fabian Santarciel de la Quintana, outside eyes: Maurice Bogaert, beeldmateriaal: Bas de Brouwer, met dank aan: Oscar Jan Hoogland, Loes van der Pligt, Olga Tsyganova

Reunions is een productie van Over het IJ i.s.m. Boslab, de Brakke Grond en NBprojects en wordt mogelijk gemaakt door Amarte en Amsterdams Fonds voor de Kunsten.


Credits The Great Conversation

Concept en vormgeving: Erik van de Wijdeven, spel: Kirsty Baker, Anna Bentivegna, Erik van de Wijdeven, Charlotte Gillain, Martijn Huisman, dramaturgie: Elowise Vandenbroecke, beeldmateriaal: Erik van de Wijdeven, met dank aan: Kenzo Kusuda, Sam Scheuermann, Koen van der Heijden, Rob Smorenberg, Maarten Heijnens, Fabian Santarciel de la Quintana, Guilherme Miotto

The Great Conversation is een productie van Over het IJ.


Zeecontainerprogramma

Het iconische Zeecontainerprogramma is de uitvalsbasis voor veel jong talent. Beginnende makers stromen al jarenlang door van de Zeecontainers naar andere onderdelen van het festivalprogramma en naar het theaterveld. Bijna of net afgestudeerde makers maken in een korte tijd met begeleiding een mini-locatievoorstelling of -installatie. Ze laten zich inspireren door nieuwe stedelijkheid, gebruiken de NDSM-werf als context én laboratorium voor stadsverandering.


Het Zeecontainerprogramma bestaat uit 12 verschillende zeecontainers. De makers zijn geselecteerd via een open call en in samenwerking met Via Berlin, Stichting Likeminds, ICK-Artist Space, Golden Palace, Afslag Eindhoven en YoungGangsters. Welke containerperformances jij in deze route mag ervaren, wordt later bekend gemaakt!