Logo Over het IJ

WEEF // gaze

WEEF (Lieve Fikkers & Hélène Vrijdag) / Over Het IJ

WEEF // gaze is een doorlopende weefinstallatie. Een theatrale, feministische werkdag waarbij je als publiek kiest hoe je kijkt naar textielwerkers.

WEEF // gaze

WEEF // gaze is een doorlopende weefinstallatie. Een theatrale, feministische werkdag waarbij je als publiek kiest hoe je kijkt naar textielwerkers.
Op sensitieve wijze maakt het duo WEEF verstilling en vertraging voelbaar via hun doorlopende performance kunstwerken. Ze creëerden al verschillende WEEF installaties en maakten hun debuut bij het Zeecontainerprogramma met WEEF // race vorig jaar op Over het IJ Festival. De mythe van Arachne is de leidraad, een mythe over een wevende vrouw die monddood wordt gemaakt omdat ze haar waarheid weefde. Lieve en Hélène leggen zichzelf als twee waarheidsminnaressen bloot in hun derde weefinstallatie WEEF // gaze. Zoals Arachne in haar weefwerk werd omringd en bekeken door vrouwen en nimfen, wordt het publiek uitgenodigd een eigen positie te kiezen waarin zij hun eigen blik kunnen bepalen. Hoe kijk je naar vrouwenlichamen die werken? In de realisatie dat de beleving van deze wereld getekend wordt door een blik die niet van hen is, tonen ze zichzelf in hun werkdag en brengen een verstild feministisch pleidooi.

Om haar (…) werk te bekijken verlieten de nimfen
dikwijls de (…)velden (…)
en ook de waternimfen (…) hun gebied.
(…) een lust om (…) te zien,
(…) het maken (…): zo (…)


(Gedeeltes uit Metamorfosen, P. Ovidius Naso, 6.1)

WEEF in de media

"Fikkers en Vrijdag geven met deze verstilde performance vorm aan een paradoxaal concept: een wedstrijd in vertragen. Een welkome reactie op de prestatiemaatschappij: wie kan het bereiken van iets, het langst uitstellen?” Theaterkrant Sander Janssens, 13 juli 2021

Concept, performance en weefwerk: WEEF (Lieve Fikkers & Hélène Vrijdag), Scenografie en bouwwerk: Geartsje van der Zee, Textielmentor en artistieke mentor: Charlott Markus (Studio Charlott Markus), Artistieke begeleiding: Hilda Moucharrafieh (Over het IJ).
WEEF // gaze is een productie van Over het IJ

Met grote dank aan de textieldonaties van Belle Brandon, Petra Schrammeijer, Josée Romijn, Carla Fikkers, Wendy Romijn, Eva Kamphuis, Sterre Grob, Conny Schmidt, Yvonne de Vries, Saskia van Welzenes, Inge Schmidt, Carly Schmidt.
Fotograaf: Anna van Kooij, Campagnebeeld en fotografie: Luca Tichelman

Facebook: @Lieve Fikkers | @Hélène Vrijdag
Instagram: @lievejet | @hvrijdag
Vimeo: @helenevrijdag