Jeek ten Velden, Theatermaker Sun City II – 1 juli 2015

Herrie, een prachtig woord, klinkt ook mooi. Een beetje als een naam, Harry, wat toch een gezellige naam is, voor gezellige mannen. Maar ook een heel breed woord. Herrie kan zijn je bovenbuurman die een gaatje aan het boren is, kan zijn de kroeg aan de overkant van de straat, ruziënde mensen, Koninginnedag, maar ook de spelende kinderen op het plein, een vrouw die met een slijptol een installatie aan het maken is en… muziek.

Mooi of lelijk, het maakt voor herrie niet uit. Het enige wat herrie is, is een geluid. Een onwelkom geluid dat de rust verstoort. Een beetje hetzelfde als Harry. In mijn beleving zijn het verassend vaak Harry’s die – weliswaar vaak onbedoeld en met de beste intenties – de rust verstoren. Herrie is de afgelopen twee weken dat wij hier zitten onze vriend en vijand geweest. Vijand in die zin dat we met onze vier subwoofers, twee tops, zes versterkers, zeven gitaren, drie basgitaren, pedal steel, piano, synths, hoorn de loods behoorlijk wat extra… kleur hebben gegeven. Iets dat ons door de andere gebruikers van de loods niet altijd in dank is afgenomen (sorry jongens…)

En ook het constante geluid van de loods zelf – die leeft, echt waar! – maakt het soms moeilijk om de kleinere momenten van de voorstelling (show, zeggen de muzikanten) te kunnen repeteren. Maar dat is locatietheater, daar gelden andere wetten. Geen zwarte doos, geen geluidsdichte ruimte waar je je eigen wereld kan creëren. Nee, je staat in de echte wereld, samen met alle andere gebruikers van die wereld. En dat is mooi.

Maar wanneer de avond valt. De loods steeds rustiger wordt. De mensen naar huis en de zon onder in het westen, dan wordt herrie opeens onze vriend. Dan wordt herrie muziek, wordt herrie prachtig gespeelde teksten, wordt herrie visuals die opeens kleur krijgen. Herrie en de avond zijn goede vrienden en wij van hen.

Nog één dag, dan is het zo ver. Dan gaat de voorstelling (show!) waar wij de afgelopen vier maanden zo hard aan gewerkt hebben in première. Als openingsvoorstelling van Over Het IJ 2015 notabene. Buitengewoon spannend. Ik kan niet wachten…

Sun City II is de openingsvoorstelling van Over het IJ Festival 2015. Koop hier je tickets!