Amsterdam-Noord: wat ooit het stiefkindje was dat er niet echt bij hoorde, is nu de meest gewilde plek van Amsterdam. Met dank aan de intensieve vernieuwing en modernisering van het stadsdeel van de afgelopen vijftien jaar. Maar voor wie is deze ontwikkeling uiteindelijk goed? Voor de oorspronkelijke Noorderling of voor de rijke expats en yuppen?

Massih Hutak: Noordmaker in gesprek over het Noord van de toekomst

Beslis over het definitieve lot van Amsterdam-Noord
Massih Hutak schotelt je als Wijkmaker het volgende fictieve scenario voor: stel dat de gemeente Amsterdam een bijeenkomst organiseert waarin Noorderlingen bepalen over het definitieve lot van Amsterdam-Noord en dat jij één van de genodigden bent. Wat verwacht je van die bijeenkomst? Wat hoop je te bereiken? Wie hoop je dat de andere genodigden zullen zijn? En wat als het ultieme offer voor jou als pure Noorderling is om, in het belang van Noord, te verhuizen naar een andere plek, hoogstwaarschijnlijk buiten de stad? Ben je bereid dat offer te brengen?

Praktische informatie
Massih gaat op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli tussen 14.00-18.00 uur met je in gesprek in de refter van Ferrotopia, het festivalhart van Over het IJ Festival 2018. Tijdens Noorderparkfestival 2018 geeft hij een tweede presentatie. In 2019 werkt Massih toe naar een eindpresentatie tijdens Winters Binnen.

Van stiefkind tot kroonprins
Je hoort het bijna elke dag: Amsterdam-Noord is door gentrificatie en segretatie de afgelopen jaar ontzettend veranderd. In dezelfde periode dat Amsterdam-Noord van stiefkind tot kroonprins werd gekroond, veranderde de jongen Massih in een man. Zijn onderzoek is daarom voor een belangrijk deel heel persoonlijk. Wil hij eigenlijk nog wel wonen in het Noord van de toekomst, waar er nauwelijks nog plek is voor alle mensen die dezelfde plek maakten tot het thuis dat het voor hem is?

Noordmaker
Massih Hutak werkt binnen het Wijkmakerprogramma als Noordmaker. Hij richt zich niet op één specifieke wijk in Noord, maar op heel Amsterdam-Noord. Een aantal essentiële vragen vormen het uitgangspunt vormen voor zijn traject: Wie is de Noorderling? Hoe zien zijn of haar dromen eruit? Is er voor de Noordelingen van nog plek in het Noord van de toekomst? En welk offer zijn de Noorderlingen van nu bereid te brengen voor het Noord van de toekomst? Massih stelt deze vragen aan festivalbezoekers, bewoners, jongeren, ouderen, oud-Noorderlingen, nieuw-Noorderlingen, beleidsmakers, evenementen organisatoren, ondernemers, jongerenwerkers, coaches, politici, politie maar ook aan zijn eigen familie, vrienden en kennissen.

Massih Hutak
Massih Hutak is een Afghaans-Nederlandse schrijver, muzikant én Noorderling. In 2011 publiceerde hij de roman Toen God nog in ons geloofde. Daarnaast schreef hij onder andere voor de Volkskrant, Das Magazin en is hij columnist (‘druktemaker’) voor De Nieuws BV en Het Parool. Vanaf 2012 gaf hij Nederlands en Maatschappijleer op een VMBO-school in Amsterdam-Noord. In 2016 stopte hij met zijn werk als leraar om zich te kunnen richten op zijn muziek. Datzelfde jaar kwam zijn eerste ep ERROR uit. Hutak werd door Het Parool uitgeroepen tot één van de zeventien jonge creatieve talenten van 2017. Als Wijkmaker bundelt hij al zijn krachten en onderzoekt ook de mogelijk theatraliteit hiervan.