Blog 3: Thabi Mooi, ateliermaker Oerol/Over het IJ Festival – 12 juli 2015

Ik schrijf deze blog, in tropische sferen, op de NDSM, vlakbij het IJ, waar mijn houten huisje staat. Het kleine huisje waarin ik de afgelopen festivaldagen bezoekers 1 voor 1 uitnodigde, om de film Dag wereld te bekijken.

Bij mijn overtocht vanuit Terschelling (waar het huisje in een magisch bos stond) maakte ik me stiekem een beetje zorgen. Wat zou deze betonnen, rauwe, graffiti omgeving doen met de filmbeleving? Zouden de toeristen, hangjongeren op brommers en klanken van cafe Noorderlicht (die vlakbij staat) doordringen door de fragiele wanden en mensen ‘afleiden’ van de intieme ervaring binnen?

Na 9 dagen haal ik opgelucht adem en geniet met volle teugen van de bijzondere locatie (dat uitzicht!) en de verrassende reacties van het publiek. Juist vanwege de koptelefoon geven mensen direct aan dat ze in 9 minuten echt ‘weg’ waren en binnen no time in de filmische ervaring gezogen werden. Als ze eruit komen voelen ze het contrast met hun omgeving nog sterker. De kleuren en geluiden van de natuur op Terschelling leken nog scherper waargenomen te worden. Velen konden het bos echt ruiken, door de geur van de wanden. Heel mooi om te merken dat mensen ook in zo’n totaal andere omgeving open staan voor dit soort ervaringen.

Bij het maken van (locatie)theater denk je in het proces soms vaak, pfff…..waarvoor doe ik het  toch..? Al die moeite om mensen bijeen te krijgen, op een bepaalde plek en vooral op dat specifieke moment. Alles in het werk stel je om de elementen- locatie, spelers en  publiek samen te laten vallen, zodat er op dat moment een ervaring ontstaat.  In het hoofd en lijven van mensen. Dat iemand iets gaat voelen, denken of misschien alleen even stilstaat bij dat moment. Met al zijn of haar zintuigen op scherp.  Dat klinkt zo simpel, maar als dat gebeurt sta je als maker te jubelen. Handen in de lucht, als een kind zo blij. Want daarvoor doe je het.. met je werk mensen laten stilstaan bij wat het leven is of kan zijn. Alsof je een groot geheim met mensen mag delen, die in het dagelijkse verkeer  versluierd raakt.

Wat een pracht, sublimiteit, wat een schoonheid als kunst dat vermag!

1 Comment

 1. Jolande Schotman

  18/09/2015 at 6:27 pm

  Beste Thabi,

  Veel succes met je werk en originaliteit!

  Hartelijke groet,

  Jolande ( moeder van Bas Hissink Muller)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*