Makersloket Meeting
De Tekentafel

Over het IJ, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) en Jonge Harten

Za 9 juli, 13.00 – 15.00

In De Tekentafel (deel 1) starten ‘gevestigde’ professionals en experts een gesprek over talentontwikkeling: over structuren, over werk, over kiezen en solidariteit. Kunnen we terug naar de tekentafel en opnieuw kijken: waar is behoefte aan?

Dit is een uitnodiging deel te nemen aan het gesprek, en deel te nemen aan deze brainstorm over de toekomst van onze sector. In dit gesprek gaan we in ieder geval niet(!) alles in een keer proberen oplossen. Deze eerste editie staat in het teken van verkennen. Wat dient zich aan? Waar liggen de zwaartepunten? En op welke manier kunnen we (gezamenlijk) die zwaartepunten dragen?

Aanmelden
Voor wie: Voor wie: nieuwe theaterwerkers en ‘gevestigde’ professionals (talentontwikkelaars) 
Onderwerp: Talentontwikkeling en nieuwe makers
Locatie: Festivalhart @Treehouse


Makers Meeting Future Stages
De samenwerking tussen theater en nieuwe technologieën
Ulrike Quade Company i.s.m. Performance Technology Lab, Innovatie:Lab van Theater Utrecht & Over het IJ
Wo 13 juli, 16.00 – 18.00

o.a. met gasten Hans Schnitzler en Ruowen Xu
Hoe kunnen de podiumkunsten en technologie op een vernieuwende manier samenwerken? In gesprek met professionals en ervaringsdeskundigen neemt de Ulrike Quade Company kennis uit de praktijk onder de loep. Tijdens een sessie van Future Stages wordt telkens een andere kant belicht van de kruisbestuiving tussen podiumkunsten en technologie. Ditmaal op Over het IJ Festival waar wordt ingezoomd op de filosofische perspectieven van technologie en samenleving i.s.m. Performance Technology Lab en Innovatie:Lab van Theater Utrecht.

Je kan een hoop zeggen met technologie op het podium, maar wat zeg je daarmee over technologie en de invloed die het heeft op onze wereld? Welke mogelijkheden schept technologische vooruitgang en voor welke prijs? En hoe is technologie vervlochten met democratie, gender, activisme, artisticiteit en eigenaarschap? Tech filosofen en onderzoekers lichten aan de hand van hun werk toe welke maatschappelijke vraagstukken voor hen actueel zijn. De eerste twee sprekers zijn bekend: zo bespreekt Hans Schnitzler aan de hand van zijn laatste boek Wij, Nihilisten wat er zo menselijk is aan Big Tech, hoe het zo groot heeft kunnen worden en wat we daar als individu aan kunnen doen. Ruowen Xu, onderzoeker en PhD kandidaat aan de Universiteit Utrecht, bespreekt haar onderzoek naar kapotte robots, zorg en feminisme.

Naast sprekers nodigen we een aantal makers uit die op Over Het IJ Festival spelen om in een panel plaats te nemen. Het panel gaat na de korte talks in gesprek met de sprekers om te verkennen hoe deze kennis hun praktijk kan verrijken. Tijdens het gesprek wordt er veel ruimte gemaakt om ook het publiek hierbij te betrekken. Van de opname wordt, net als van de vorige Future Stages, een podcast gemaakt.

Aanmelden
Voor wie: makers, technici, audiovisuele kunstenaars, producenten, marketeers en iedereen die interesse heeft
Locatie: Festivalhart @Treehouse


Makers Meeting Stadskunstenaars
Over het IJ
Zo 17 juli, 16.00 – 18.00

De Makers Meeting Stadskunstenaars is een uitwisseling tussen makers, kunstenaars en andere experts op het vlak van sociaal-artistiek werk, community art en omgevingssensitieve kunst. Een ontmoeting waarin je met anderen kunt bespreken wat jou raakt en drijft in je werk.

Deze Makers Meeting staat in het teken van het Over het IJ programma Stadskunstenaars (voorheen Wijkmakers), waarin kunstenaars voor langere tijd werken op plekken en in communities van Amsterdam-Noord. Op dit moment werken we met de volgende Stadskunstenaars: Lamyn Belgaroui, die onderzoekt hoe het verschil tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Noorderlingen doorwerkt in de jongerencultuur van hun in Noord geboren kinderen; Hilda Moucharrafieh die samen met Sehaq en We Sell Reality werkt aan een monument voor verdronken vluchtelingen en een cultureel support system voor hen die na de oversteek in Amsterdam verder leven; en Bart Stuart en Klaar van der Lippe die onderzoek naar de geschiedenis en toekomst van de grondpolitiek in Amsterdam-Noord. Deze makers zullen ook aanwezig zijn op de meeting.

Aanmelden
Voor wie: Makers en professionals uit de sociaal-maatschappelijke sector
Onderwerp: Kunst en samenleving
Locatie: Festivalhart @Treehouse


MetselaReis
De Metselarij i.s.m. Over het IJ
Ma 11 juli, 15.00 - 17.00

Ga je mee op MetselaReis naar Over het IJ: Een monument voor de toekomst op maandag 11 juli? We krijgen een exclusieve workshop van rituelenmaakster Barbara Raes. Tijdens de workshop ontdek je de bestaande rituelen in je professionele praktijk en zoek je onder begeleiding naar mogelijke nieuwe rituelen. Wat voor rituelen zijn belangrijk in het vormgeven en creëren van werk? Welke rituelen zijn er (onbewust) al? Voor verbinding, afscheid, energie, ontlading; wat er ook maar nodig is in jouw werkpraktijk.

Aanmelden: op uitnodiging
Voor wie: leden van de Metselarij
Locatie: Festivalhart @Treehouse