In de Rechtszaak tegen de dood bepalen Eva Knibbe en Bart van de Woestijne samen met het publiek wat de positie is van de dood in ons leven. Het is geen gespeelde rechtszaak: alles verloopt volgens de regels van een echte strafrechtelijke procedure. De officier van justitie zet persoonlijke getuigenissen om in een juridische aanklacht. Ook de advocaat van de aangeklaagde voert getuigen en deskundigen aan. Niemand weet wat de uitspraak zal zijn.

De rechtszaak maakt het onvermogen ons te verhouden tot iets onaantastbaars als de dood, zichtbaar. Het bevraagt de plek van tragiek binnen het Westerse denken waarin alles maakbaar of controleerbaar lijkt. Een ritueel in een tijd waarin een geïnstitutionaliseerde ruimte om gevoelens te kanaliseren voor veel mensen ontbreekt.

NB:

De rechtszaak is uitverkocht, maar na afloop is de gebeurtenis te bezoeken in de vorm van een video-installatie in het festivalhart van Over het IJ Festival; deze is toegankelijk met een Over het IJ-festivalbandje. Dagelijks zullen de makers van 19.30 tot 21.00 zelf aanwezig zijn.

 

Conceptontwikkeling & regie Eva Knibbe, Bart van de Woestijne
Naar een idee van Eva Knibbe
Officier van Justitie André Coumans
Advocaat van de dood Eugene Sutorius
Tribunaal Mark Boekhorst-Carillo, Annelies Rottgering, Anja van Holten
Griffier Nanda Ros
Rechtbanktekenaar Petra Urban
In samenwerking met Het Gerechtshof Amsterdam, Wooden O’, Het Bostheater, Frances Sanders
Registratie Dennis Alink, Thomas van der Gronde, Matthijs Klijn

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Janivo

Zie ook: www.rechtszaaktegendedood.nl