HIER neemt je mee naar een prachtig plekje aan het IJ.

HIER kijk je uit over het water, zie je de vrachtschepen tussen de veerponten, zeilschepen en gigantische cruiseschepen door sturen. HIER ligt op de achtergrond: de stad.

HIER recht onder je voeten bevindt zich een wereld. De wereld waar anonieme mannen uit arme landen als enige taak hadden om vrachtschepen die zo kalm voorbij glijden te water te laten. Het zwaarste werk, het gevaarlijkste werk, het werk wat niemand anders wilde of durfde te doen. HIER leefden zij ongezien, als ratten onder de straat, als fossielen van de moderne tijd.

 

Let op: elk heel uur start HIER bij vertrekpunt IJ-kantine (buiten tegenover de pont bij IJ-kantine). Deze ervaring duurt ongeveer 40 minuten. Kaartjes zijn ook verkrijgbaar bij de Centrale kassa op het NDSM Plein.

 

Marieke van Veen maakte deel uit van het ontwikkelingstraject van Atelier Oerol / Over het IJ Festival 2011- 2013 waarbinnen zij de ruimte kreeg voor het ontwikkelen van haar visie op locatietheater in zowel de natuurlijke omgeving van Terschelling, Oerol, als de stedelijke context van Over het IJ Festival. Op Terschelling maakte Marieke voor Oerol 2013 een prachtige poetische en theatrale installatie in een verlaten huisje en gaf daarmee tijdelijk de ziel terug aan deze plek.

concept en uitvoering Marieke van Veen