Kunstenaars nemen je elke dag mee in hun ‘world-changing’ projecten en leren je wat jij kan doen voor De Stad van Morgen. Doe mee! Wees op tijd, want vol is vol! Bekijk ook het debat-, duurzaamheids- en partnerprogramma.  

Bij mooi weer vindt het workshopprogramma plaats in een open container op het NDSM-plein.

Jouw stad, jouw vlag
donderdag 2 en vrijdag 3 juli 17:00-18:30 uur, zaterdag 4 en zondag 5 juli 14:00-15:30 uur

Altijd al een vlag willen maken van jouw ideale groene stad? Doen! Wij leveren de stoffen, de kleuren, de paal en het touw. Jij maakt je eigen vlag en hijst hem in de vlaggenstad. Of je kinderen natuurlijk. Het kan allemaal. Vertel erbij waarom dit jouw vlag is, wat jouw ideale stad dan is en welke bijdrage je daar zelf aan kan leveren. Wij maken van alle vlaggen één grote Over het IJ-vlag en bieden die aan, aan het landelijke programma Jaar van de Ruimte. Dan weet iedereen we wat onze ideale duurzame stad is en wat wij daar zelf aan gaan bijdragen.

Random act of kindness - Mapije
donderdag 2 juli, 19:00-19:45 uur

Het krijgen van “iets liefs” maar vooral het geven van “iets liefs” geeft je veel energie. Het verminderd stres, het haalt negatieve gedachtes weg en het geeft je doelen in het leven. Tijdens de workshop van Mapije wordt er gefocust op de lieve dingen die jij wel eens hebt meegemaakt of wel eens hebt gedaan. Hiermee gaat Mapije met jou direct aan de slag om een ‘random act of kindness’ te verzinnen én deze direct uit te voeren.

8BOXES- urban recycling project - Shahin Abdallah
vrijdag 3 juli, 19:00-19:45 uur

Tijdens de 8BOXES workshop leer je van afval van de straat jouw fiets te pimpen. Kunstenaar Shahin en architect Bengin, broers en van Koerdisch-Syrische afkomst, hebben hun artistieke krachten gebundeld en zijn in 2014 een recycle fietsproject begonnen. Onder de naam 8BOXES maken zij unieke fietsen van gevonden (fiets)onderdelen. Opgegroeid zonder fancy speelgoed zijn de broers gewend creatief om te gaan met alles wat ze vinden op straat. Dit doen ze aan de hand van de 8 disciplines waarin zij gespecialiseerd zijn. Met de opbrengst van de fietsen ondersteunen zij in de toekomst Syrische vluchtelingen.

Duurzame kleding - Hector & Wolf 
zaterdag 4 juli, 16:00 -16:45 uur

In de workshop vervangt Hector & Wolf ‘de stad’ door ‘kleding’ zodat de veranderingen die we graag willen heel dichtbij komen en persoonlijk worden. Durven we en kunnen we veranderen? Samen verleggen we de grenzen van onze liefde voor onze kleding, de stad en de wereld. Bij binnenkomst word je gelabeld waarna we via actuele vragen over duurzaamheid, privacy en eigendomsrecht onze eigen kleding verkennen. Steeds wordt de relatie met de stad en onze woonomgeving gelegd om uiteindelijk verward en bevrijd vooral Hector & Wolf te omarmen.

Kunst van het kijken – Devika Partiman 
zondag 5 juli, 16:00-16:45 uur

Kan je beter zien als je kijkt, of zie je misschien wel meer als je luistert? En wat is het verschil tussen wat je ziet en wat je dénkt te zien? Wanneer een van je zintuigen wegvalt verandert je perceptie van je medemens. In deze workshop ga je jouw ogen en oren afzonderlijk van elkaar gebruiken, en pak je je eigen vooroordelen aan. Want soms zie je met een blinddoek op meer dan met je ogen.

Lees hier de blog Something Rigtheous van Devika Partiman.

Circulaire denkstromen - Elmo Vermijs
dinsdag 7 juli, 19:00 -19:45 uur

Creëer innovatieve en praktische projecten door persoonlijke expertises te koppelen. We gaan van de circulaire stad naar het circulaire denken. In welke wereld leven we over vijf jaar en hoe zorgen we dat die wereld duurzamer is dan deze? Leer van elkaar in deze koppelingsworkshop van Studio Elmo Vermijs en maak jouw ideeën tot werkelijkheid. Hoe? Door er vandaag aan te beginnen.

Zie hier waar op Terschelling toe heeft geleid.

Fatberg - Arne Hendriks
woensdag 8 juli, 19:00 -19:45 uur

"We’re building a strategic reserve, anticipating difficult times ahead."

Kunstenaars/ ontwerpers Arne Hendriks en Mike Thompson bouwen al enige tijd aan een eiland van vet. Tijdens hun workshop help je niet alleen mee in het verzamelen en toevoegen van het vet aan het immer groeiende eiland, maar ga je ook begrijpen wat vet is, wat het wil, en waarom zij het eigenlijk doen. In 30 minuten bouw je jouw eigen eiland van vet, om de ‘Fatbergs’ vervolgens vrij te laten in het IJ. 


Workshop Over Olifant - Sven Jense
vrijdag 10 juli, 19:00 -19:45 uur

Van apathie naar overvloed met gloednieuwe klimaatpsychologie! In de workshop Over Olifant leer je vanuit de psychologie van klimaatverandering echte oplossingen te formuleren én uit te voeren. Over de valkuilen van je brein en de Kunst van Framing. Vier frames, vier groepen, een warm debat. Gebaseerd op www.globalcrisisguide.com en Obama's Anger Translator geeft bij deze workshop je snel grip op glad en smeltend ijs.

Soep en Brei Café - Agnes Bakker
zaterdag 11 juli, 16:00 -16:45 uur

Om aandacht te vragen voor het probleem rondom de plastic soep, breit kunstenares Agnes Bakker een enorm wandkleed van gerecyclede plastic zakken. Dit doet ze niet alleen. In het voorjaar en de zomer van 2015 betrekt Agnes tientallen communities bij het meebreien aan het kleed, waaronder de bezoekers van het Over het IJ Festival. Dus brei mee! Dit programma is tot stand gekomen i.s.m. Leeuwarden-Fryslân 2018 en Welcome to The Village.

Plastic-A-Holics - Wasted
zondag 12 juli, 16:00 -16:45 uur

Verslaafd aan plastic? Kom je er maar niet vanaf? Tijdens deze vertrouwelijke bijeenkomst beginnen we met het behandelen van je plastic verslaving. Ontmoet lotgenoten, deel je ervaringen en leer over de beste behandelmethoden. Gaan we voor Cold Turkey afkicken? Of voor geleidelijke mindering? Het Wasted team werkt, vanuit haar plastic laboratorium in Amsterdam-Noord, aan het bestrijden van onze collectieve plastic verslaving.