Bekijk ook het workshop-, debat- en duurzaamheidsprogramma!

Laboratorium NDSM-werf: werk aan de werf, bouw mee!
donderdag 9 juli, 14:00 - 17:00 uur
Locatie: rode container met spin naast café Noorderlicht
Moderator: Elien van Riet

Hoe ziet de NDSM-werf er in 2025 uit? Drie experts geven in drie sessies hun visie op de ontwikkeling van de werf. Daarna mag jij het zeggen, welke rol wil je spelen? En wat zou je vanuit die rol willen zien groeien op de werf? Dat kan je bouwen. Er is werk aan de werf, doe mee!

Sessie 1: 14.00-14.45 uur
Expert: Vastgoedontwikkelaar Biesterbos BV. / Mediawharf, Nienke Hopman (ovb)

Sessie 2: 15.00 – 15.45 uur
Expert: Stad als Casco, stadspionier & NDSM-er van het eerste uur, Eva de Klerk (ovb)

Sessie 3: 16.00 – 16.45 uur
Expert: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

De NDSM-werf is een laboratorium voor maken, cultuur en stedelijke ontwikkeling. Mix to the max: werken, beleven en wonen gaat hier samen!

Natuursafari NDSM-werf - Fred Haaijen
donderdag 9 juli, 19:00-20:00 uur
Vertrekpunt: Lasloods

Ga samen met stadsecoloog Fred Haaijen op zoek naar de verborgen natuur op de NDSM-werf. Wist je bijvoorbeeld dat er zeehonden en haringen in het IJ zwemmen en dat ‘s avonds de vleermuizen de gierzwaluw opvolgen om onze muggen op te eten? Ontdek de groene werf. Eindpunt is de presentatie van de nieuwe mussenkast voor de NDSM-Werf.

Kick Off NDSM Duurzaam in Actie! o.l.v. Elien van Riet
zaterdag 11 juli, 15:00-15:45 uur
Locatie: vertrekpunt Greenpeace

Wat komt er allemaal bij kijken als je een duurzaam festival wilt organiseren? Denk aan energie, transport, afval, catering en bezoekersvervoer. Expert Paul Schurink (Green Events Nederland) en festivalorganisatoren delen hun verhaal en beantwoorden vragen. Het doel is een 100% zelfvoorzienende groene NDSM-werf.

"NDSM Duurzaam in Actie! is een initiatief van Joan Kramer (geWoonboot), Green Events NL en Urban Tribes. Met ondersteuning van de Stichting NDSM-werf en medewerking van maar liefst 12 festivalorganisaties, Greenpeace en de coöperatie NDSM Energie."

NDSM Energie
woensdag 8 juli t/m zondag 12 juli 
Locatie: Duurzaamheidspaviljoen D-Exto

Op Over het IJ Festival neemt NDSM Energie je mee in de wereld van windenergie. Vergelijk het geluid van windturbines met ander omgevingsgeluid, laat je mening achter over windenergie in Amsterdam en leer hoe een coöperatie eigenlijk werkt.

NDSM Energie is een coöperatie van zo'n 60 bedrijven op en rond de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Samen willen ze het gebied verduurzamen door onder andere het lokaal opwekken van energie via windmolens.

Op 4 en 5 juli wil NDSM Energie van jouw kinderen weten hoe windmolens eruit moeten zien in De Stad van Morgen.