Allereerst is er februari-maart een open call voor ons Zeecontainerprogramma. Binnen het Zeecontainerprogramma gaat het om een nieuwe kleine voorstelling van maximaal 15 minuten dat je binnen een begeleidingsbedding ontwikkelt. Daarnaast is er het Nieuwe Makers Programma. Hier gaat het om een voorstelling van maximaal 30 minuten, waar makers vaak met een voorstel of begin idee komen. Veel makers van het Zeecontainerprogramma stromen door naar het Nieuwe Makers Programma. Beide programma's dienen als plek voor een mooie wederzijdse kennismaking. 

Daarnaast horen we het natuurlijk ook graag als je, buiten bovenstaande onderdelen van ons programma, op Over het IJ wil staan. Dit kun je laten weten door even te mailen naar info@overhetij.nl

Procedure
Voorstellen kunnen gemaild worden als de open call is geopend. Aan de hand van dit idee word je wel of niet uitgenodigd voor een gesprek en mocht dit niet het geval zijn, wordt er meegedacht over een goede plek waar je je werk kunt tonen. 

Het voorstel wat je stuurt hoeft niet helemaal af te zijn. Een helder uitgangspunt of een beginidee waarin de rol van de locatie en de context van de stad kort benoemd zijn, naast de reden waarom je dit wilt maken is voldoende. We denken graag mee in de uitwerking van je plan zodat het op zijn plek valt binnen onze context. 

Voor voorstellingen die al wel volledig af zijn, is het goed om te weten dat het aspect locatietheater bij Over het IJ essentieel is. Je moet hier dus echt een affiniteit mee hebben; de locatie moet een rol spelen in je werk en niet enkel worden ingezet als decor. Ook zoeken wij naar voorstellingen die een connectie aangaan met de context van de stad, thema’s die er leven en verhalen die er spelen op groot en kleinmenselijk niveau. Dit geldt voor het gehele programma. 

Sociaal artistieke projecten of stadskunstenaars
Daarnaast organiseert Over het IJ ook sociaal artistieke projecten of zijn er Stadskunstenaars die aan projecten in Amsterdam Noord werken. Als dit meer past bij jouw plannen, dan kun je contact opnemen met Arthur Kneepkens.