24H Amsterdam is dé manier om de stad op een nieuwe manier te ervaren. 24H Noord editie vindt plaats op zaterdag 28 oktober, waarbij Amsterdam Noord centraal staat. Kom langs en ontdek samen met onze theatermakers Noord op een zeer verrassende wijze!

Meld je voor gewenste theaterfietsroute voorafgaand aan per e-mail via info@overhetij.nl. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De toegang is GRATIS en de route is voor alle leeftijden toegankelijk. Neem je eigen fiets mee!

LET OP: Door de te verwachten weersomstandigheden op zaterdag 28 oktober, kan de presentatie Vuur Buurt en Future van Yasser Ballemans helaas niet doorgaan. De voorspelde windkracht en neerslag is helaas niet veilig in combinatie met de essentiële rol van het vuur in de presentatie. We kijken naar een nieuwe datum en maken die zo snel mogelijk bekend via onze website en social media.

De voorstelling van Janneke de Haan – De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar – gaat wel door. Deze route vertrekt om 13:00 uur vanaf Sexyland. Aan het einde van deze route staat er een warm drankje klaar!

Over het IJ Festival presenteert tijdens 24H Noord:
Over het IJ Festival presenteert het project Wijkmakers#3. Theatermaker Janneke de Haan en kunstenaar Yasser Ballemans, hebben een half jaar lang (van mei t/m oktober) gewerkt in een wijk in Amsterdam-Noord: Molenwijk en de Waterlandpleinbuurt. Zij zijn daar niet met een vooropgezet plan aan de slag gegaan maar gaan kijken welke thema’s en vraagstukken hier leven bij de bewoners. Hierop reageren ze in de vorm van een kleine voorstelling of theatraal event. In een gegidste fietsroute word je meegenomen langs de twee wijken en hun projecten.

Wijkmakers #3 is een opvolging van het gelijknamige traject in 2015 en 2016 waarbinnen vier zogenoemde Wijkmakers vanuit het festival de vraag krijgen zich een half jaar lang te verdiepen in een aantal wijken in Amsterdam-Noord, waar thema’s leven die vragen om een andere aanpak. De Wijkmakers zoeken contact met de bewoners en gebruikers van deze buurten om in kaart te brengen wat hier leeft en reflecteren hierop vanuit hun artistieke kracht.

Op zaterdag 28 oktober presenteren wij drie routes door de wijken in Amsterdam-Noord:
Route 1 en 2 kunnen gecombineerd worden. Vertrekpunt is Sexyland, naast de pontaanlanding op de NDSM-werf.

Route 1: 13.00 vertrek naar De Molenwijk, presentatie Janneke de Haan: ‘De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar’, terug op de NDSM-werf om 14.45 uur.

Route 2: 15.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 17.00 uur.

Route 3: 18.00 vertrek naar het Waterlandplein, presentatie Yasser Ballemans: ‘Waterlandplein: Vuur Buurt en Future’, terug op de NDSM-werf om 20.00 uur.

Wijkmakers #2 is mede mogelijk gemaakt door: Bank Giro Loterij Fonds

 

Meer informatie over het project van wijkmaker Janneke de Haan:

De Molenwijk, meer dan alleen een snackbar. Loop mee door de Molenwijk!
Op uitnodiging van het Over het IJ Festival is theatermaker Janneke de Haan als wijkmaker verbonden aan de Molenwijk in Amsterdam Noord. Sinds april 2017 is Janneke de wijk in gedoken en heeft ze gesprekken gevoerd met Molenwijkers. De geschiedenis, verhalen en indrukken over de Molenwijk hebben haar doen concluderen: er is meer dan alleen een snackbar in de Molenwijk. De Molenwijk biedt met haar inwoners een enorme diversiteit en rijkdom aan culturen. Wel stuitte ze op één grote vraag: waar kunnen al deze Molenwijkers elkaar ontmoeten? Speciaal voor de presentatie van het project tijdens 24H Noord op zaterdagmiddag 28 oktober heeft Janneke samen met dirigente Noortje Braat een projectkoor opgericht: het Molenwijkkoor. Tijdens de tocht zal dit koor meerdere malen van zich laten horen. Wees welkom om met ons mee te lopen op zaterdagmiddag 28 oktober.
www.jannekedehaan.nl

Meer informatie over het project van wijkmaker Yasser Ballemans. Waterlandplein: Vuur Buurt en Future
Op verzoek van het Over het IJ Festival doet beeldend kunstenaar Yasser Ballemans als Wijkmaker mee aan het 24H Noord festival. Hij brengt een half jaar lang samen met bewoners van de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord in kaart wat er leeft, en reflecteert hierop in zijn werk. Tijdens 24H Noord geeft hij een tussenpresentatie met verhalen uit de wijk over de toekomst van de Waterlandpleinbuurt.

In samenwerking met: Norham Elwakiel – Mode Zineb Kenzy – Soep Mieke Esteruelas Johanne Been.
www.yasserballemans.nl

Lees ook meer over de projecten via het blog Groeten uit Noord van Raymond Frenken en Manus Groenen  van Domein van Kunstkritiek.

Foto: Moon Saris