#PREMIERE
Tickets

Encounters between makers and the audience are central in the new Over het IJ Festival LAB: a special three-week-long research and residency program for location theater makers and artists. A perfect basis and workshop to develop work during the festival and present it in direct relation with the audience, which is also an important sparring partner.

Every day there are various presentations by makers. The starting point and meeting place is information counter. See the schedule in the heart of the festival for the exact times.

Over het IJ Festival LAB

Ontmoetingen tussen makers en publiek staan centraal in het Over het IJ Festival LAB: een speciaal residentieprogramma van drie weken van locatietheatermakers en kunstenaars gericht op onderzoek en experiment. Het vindt plaats in en om het festivalhart. Hier wordt werk ontwikkeld en gepresenteerd in de directe relatie met publiek, dat hierin ook een belangrijke sparringpartner is. 

Elk dag zijn er verschillende momenten voor presentaties van makers. Het vertrekpunt van de presentaties is bij de infobalie in het festivalhart. Zie het blokken- schema in het festivalhart voor de exacte aanvangstijden. 


BetweenTwoHands  |  Oceanus 
We leven in een periode van onzekerheid en wantrouwen. Een ritueel kan houvast bieden. Wij nodigen het publiek uit om middels onze handgemaakte objecten van porselein samen met ons een nieuw ritueel vorm te geven. Uitgangspunten voor dit kunstproject zijn de klimaatcatastrofe die ons staat te wachten en de in de samenleving groeiende angst voor de ander. 


Emke Idema |  NO DEATH BY TREE, onderzoek 
Speels vooronderzoek voor een science fiction spel. Stel je een wereld voor waarin bomen en planten zich zo hebben ontwikkeld, dat mensen en andere dieren hen niet meer kunnen kappen of op andere manieren te gronde richten. Wij zullen onze manier van (samen)leven moeten aanpassen aan deze superorganismen. Spel/workshop/gesprek over muterende planten en het samenleven in een andere wereldorde. 


LIPS&KNOBEL. |  #SNAPSHOT
“Political power grows out of the barrel of a gun”. Deze beroemde uitspraak van Mao Zedong is voor LIPS&KNOBEL de aanleiding om te onderzoeken welke rol geweld speelt in het veranderen van de wereld. Ze ensceneren een revolutie en dagen het publiek uit een kant te kiezen. #revolutietoerisme, #riotselfie, #allesindefik, #kunstalsgeweld #snapshot #NoSelfieControl #GoFuckYourSelfie


TB RUUT, powered by de Veenfabriek |  Bewegende Ruimte
Een muzikale installatie-performance waar je de werkplaats van een knutselaar binnenstapt. Door een wirwar van touwen en katrollen, planken, pallets en ander afval zie je het ontstaan van een machine. Een overweldigende constructie die kraakt, draait en musiceert; even nutteloos en inspirerend als de wereld eromheen. Maar om deze machine in beweging te zetten is één paar handen niet genoeg.

Tamar Blom | Wild Vlees | White Noise
In deze sensorische installatie probeert Blom de ervaring te verplaatsen van zijn eigen lijf naar het lijf van de toeschouwer. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol impulsen en chaos. Door deze drukte zo groot mogelijk te maken kan je erin verdwijnen en opgaan. Een poging een oog in de storm te vormen, waar kalmte heerst te midden van - en door middel van deze drukte.


Pink Flamingooo | Willy Christus Erlöser
Als mens probeert theatermaakster Willemijn Zevenhuijzen te overleven, net als iedereen. Maar als Willy Christus Erlöser zal ze op zoek gaan naar verbinding; in het grote verdriet dat wij allen, in eenzaamheid, met elkaar delen. "Ik zal een kerk bouwen, of eerder een hut, op de werf. En hierbinnen zal ik mijn eigen angst, voor u, opzijzetten. Om u te verlossen. Allen welkom. Amen.” 

Productie: Elise de Fooij, artistieke begeleiding: Maurice Bogaert en Alexandra Broeder

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten. 

Het Over het IJ Festival LAB bezoek je met het het festivalbandje. Het festivalbandje geeft tien dagen lang onbeperkt toegang tot het Zeecontainerprogramma, het Nieuwe Makers Programma, het Atelier en het Over het IJ Festival LAB.


Tickets

Het festivalbandje geeft je toegang tot dit programma. Meer info over het festivalbandje.