Drie kunstenaars die onderzoek doen naar de toegevoegde waarde van een bepaalde gemeenschap, wijk of locatie in het artistiek handelen

online voorstelling
Tickets
Stadskunstenaars

In het programma Stadskunstenaars nodigt Over het IJ makers vanuit diverse disciplines uit om vrij onderzoek te doen naar wat in een bepaalde gemeenschap, wijk of locatie de toegevoegde waarde kan zijn van hun artistiek handelen. In het eerste onderzoek legt het festival geen kaders op over de vorm van de uitkomsten, of over de bezoekersaantallen. Het programma is de ambitieuze opvolger van onze reeks Wijkmakers. In 2020 verdiepen schrijver/muzikant/theatermaker Massih Hutak en beeldend kunstenaar Valerie van Leersum het onderzoek dat zij eerder als Wijkmaker deden, en actrice/theatermaker Rianne Meboer begint met een eerste onderzoek. 

Valerie van Leersum - “De wereld is gericht op ruimte maar ik wil het graag hebben over plaats.”
In 2018 is Valerie van Leersum gestart met een verbeeldend onderzoek naar De waarde van het IJplein. Wat betekent deze plek voor zijn bewoners en wat betekenen de bewoners voor deze plek? Haar onderzoek heeft toen geleid tot een wandeling, opgebouwd uit de favoriete vierkante meters van bewoners en een ceremonie om het plein te vieren. Hierbij droegen de kinderen van de IJpleinschool, onder feestelijk muzikale begeleiding, door hun gemaakte schaalmodellen van de huizen, het plein op.

Komende periode zal Valerie wederom neer strijken in het gebied om het onderzoek naar “de waarde van het IJplein”  een vervolg en een verbeeldende stem te geven. Woorden die ze mee neemt: animisme, luisteren naar een plek, de commons, ritueel, doorgeefspel, keukenraam, verbintenis en betekenis.


Draag bIJ

Over het IJ heeft deze video gratis beschikbaar gesteld, maar kunst is niet gratis. Met jouw vrijwillige bijdrage kunnen we dit jaar meer mogelijk maken. Ik draag bIJ