Hoe ontkom je aan een bedoeld landschap?

Language no problem
Tickets
Foto: Sofie Doeland (onderdeel van fotoserie I)

Foto: Sofie Doeland (onderdeel van fotoserie I)

Onderzoek. 
Dit jaar bevraag ik het stadslandschap. Ik ontleed de omgeving en toorn aan de vanzelfsprekendheid waarmee wij ons ertoe verhouden. In mijn onderzoek moedig ik mezelf en de omgeving aan tot het heroverwegen van onze waarneming en de maatschappelijke constructies die we hebben bedacht. Vanuit de overtuiging dat je het dagelijkse ten alle tijden zou moeten bevragen. 

Tussen de stad.
Hoe ontkom je aan een bedoeld landschap?
Ik zoek naar plekken die ontkomen aan de ruimtelijke ordening. Plekken die voor niemand bedacht zijn. Die per ongeluk zijn ontstaan, of overbodig zijn geraakt. Restruimtes waar eigenlijk niemand iets mee kan. Of waar de functionaliteit geen rol meer speelt. Waar je kan loskomen van een bedoeld landschap. 

A-10 (foto serie I)
Op 2 juni liep ik een ronde zo dicht mogelijk langs de ring van Amsterdam. 
Gedachte. De lange strook berm, bos en ondoorgrondelijke paadjes vol ongemak zijn niet ingericht voor mensen. Het is niet bedoeld om iets bij je teweeg te brengen. Het is niet opdringerig. Het zoekt niet naar identiteit en probeert ook niet die van jou te vormen, of te beïnvloeden. Het wil niets van je. Het is onveranderlijk. Heeft geen potentie om aantrekkelijk te worden bij het grote publiek. Er is altijd herrie. Het is altijd vervuild. Het is moeilijk te volgen. Het is moeilijk te romantiseren. Het is de echte onvervalste rafelrand.Tussenruimtes (foto serie II)
Op 12 juni legde ik de tussenruimtes in eigen dagelijkse omgeving vast: die van mijn werkplaats. Gedachte. Niet functionele kleine ruimtes die ontstaan doordat twee functionele vormen niet goed op elkaar aansluiten. Het inzoomen op details maakt het dagelijkse abstracter. Alle hoeken en gaten achter of tussen het bedachte zijn evengoed aanwezig, ze vallen alleen minder op. 

Licht volgen (foto serie III)
25 juni volgde in de lichtval door mijn werkplaats. Gedachte. De zon verlegd de focus, licht per toeval steeds een ander tafereel uit. Onbedoelde landschapjes van spullen en stof. Soms moet je volgen, dacht ik. Niet klakkeloos doen wat je wordt voorgeschoteld, dat nooit. Maar wel kijken. Het toeval binnen laten. Niet alles willen controleren.  


Draag bIJ

Over het IJ heeft deze video gratis beschikbaar gesteld, maar kunst is niet gratis. Met jouw vrijwillige bijdrage kunnen we dit jaar meer mogelijk maken. Ik draag bIJ

Bekijk de fotoseries onderaan op deze pagina!