Beeldend kunstenaar Yasser Ballemans was eerder een halfjaar als Wijkmaker verbonden aan zijn eigen woonwijk: de Waterlandpleinbuurt. Ook in 2018 is hij een halfjaar aan de slag als Wijkmaker. Uitgangspunt was en is het creëren van een ontmoetingsplek bij een vuurplaats. Deze ontmoetingsplek werkt hij de komende maanden uit met theatermaker en mede-Wijkmaker Sanne de Wit. Tijdens Over het IJ Festival 2018 tonen zij het eerste resultaat hiervan.

Yasser Ballemans & Sanne de Wit: Maskers in de wijk

Maak je eigen masker
Yasser en Sanne nodigen festivalbezoekers en bewoners van de Waterlandpleinbuurt uit om in een speciale eenpersoonswerkplaats in het festivalhart een masker te maken. Je kunt een masker gebruiken om je achter te verschuilen. Maar ook om iets van jezelf mee te onthullen. Wanneer het masker klaar is, stellen Yasser en Sanen de maker ervan een aantal persoonlijke vragen over onthullen versus verhullen. Wat is het masker dat zij de wijk gunnen? En welke verandering gunnen ze hun woonomgeving?

Praktische informatie
Vr 13 juli: 19.30 - 22.00 uur
Za 14 juli: 14.00 - 18.00 uur in Ferrotopia, het festivalhart van Over het IJ Festival

Tijdens Noorderparkfestival 2018 verzorgen Yasser en Sanne een tweede presentatie. Begin 2019 werken zij toe naar een eindpresentatie tijdens Winters Binnen.

Maskers: ruimte voor verandering
Door de vele veranderingen en de heterogene samenstelling in wijken zoals de Waterlandpleinbuurt ervaren veel mensen een gebrek aan sociale verbondenheid. Bij de diverse sociale groepen die er wonen horen helaas ook vaak vooroordelen. Dit staat een open dialoog soms in de weg. Maskers stellen bewoners in staat om dingen te zeggen en te delen die onder normale omstandigheden misschien niet mogelijk zijn. Ook biedt de anonimiteit van een masker ruimte aan verandering. Iets dat tijdelijk onbekend is, heeft de ruimte om te veranderen en kan zich op een nieuwe manier opnieuw laten zien.

Yasser Ballemans
De in de Waterlandpleinbuurt woonachtige Yasser Ballemans zoekt in zijn werk naar een natuurlijke vorm voor kunst binnen het hedendaagse maatschappelijke, functionele domein. Rituelen en feesten, en dan in het bijzonder carnaval, hebben daarbij zijn speciale interesse. Yasser gelooft dat kunst bij uitstek in staat is onze rituele beleving te verdiepen. Hij onderzoekt hoe ornamenten en versieringen hierbij op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet.

Sanne de Wit
Sanne de Wit is theatermaker en initiator en samen met Marcelle Miles oprichter van Warm Welkom. Warm Welkom maakt statushouders die in Amsterdam-Noord komen wonen, op een laagdrempelige manier wegwijs in de buurt.