Logo Over het IJ

Commedia dell’FAUX 

Blond & Cynisch / OHIJ

Moeder, Kind, Maagd, Heks, Held... Een zoektocht naar nieuwe archetypes.

Commedia dell’FAUX 

Moeder, Kind, Maagd, Heks, Held... Een zoektocht naar nieuwe archetypes.
Op een broeierige zomerdag verschijnen er Archetypes aan de horizon; figuren die we direct herkennen. Voorop De Moeder; zorgzaam en onopvallend. Daarnaast Het Kind dat onschuldig kijkend met steentjes gooit. Eentje vliegt richting het gezicht van De Maagd; heet ze Maria? Of Sneeuwwitje? Maar net op tijd is daar De Held; hij vangt het steentje tussen duim en wijsvinger en gooit het met een metershoge boog het IJ in.

Het is vreemd hen hier te zien. Tussen roestende fietsen, brokken industrieel erfgoed, hongerige meeuwen; in plaats van tussen de rode gordijnen van het theater.

De archetypes spelen al zó lang hetzelfde verhaal. Kunnen ze zichzelf herontdekken, om weer zo geliefd te worden als ze ooit waren?

Commedia dell’FAUX is de nieuwe voorstelling van theatercollectief Blond & Cynisch, dat in 2021 al opviel met haar lef en beeldende theatertaal in het Zeecontainerprogramma van Over het IJ. In 2022 werden ze in het Theaterjaarboek getipt als veelbelovende nieuwkomer.

Biografie
Blond & Cynisch is een theatercollectief bestaande uit acteurs en theatermakers Remy Meeuwsen, Esther Ymkje van Steenis en Emma Vermeulen, afgestudeerd aan de Toneelschool in Arnhem (ArtEZ) in 2021. Als collectief zijn zij op zoek naar een nieuwe theatrale taal waarin hun maatschappelijke missie centraal staat: een intersectioneel feministische benadering van wat theater is en kan bewerkstelligen. Hun vrouwelijke queer perspectief staat aan de basis van deze zoektocht. Blond & Cynisch gebruikt hun voorstellingen als broeikas: ze planten het zaadje van een maatschappelijk alternatief en laten haar groeien om te zien wat haar potentie is.

Socials & website
Facebook: Blond & Cynisch
Instagram: @blondencynisch
Website: www.blondencynisch.nl

Commedia dell’FAUX  Commedia dell’FAUX  Commedia dell’FAUX  Commedia dell’FAUX 

Wat is het Nieuwe Makers programma?
Zes Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Finn Borath, Charlotte Gillain, Jimmy Grima, Djuwa Mroivili, Blond&Cynisch en Jantien Fick en werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.

Concept, tekst & spel: Remy Meeuwsen, Esther Ymkje van Steenis, Emma Vermeulen | Eindregie: Jessie L'Herminez | Fotograaf: Anna Perger | Begeleiding: Bregt van Deursen (Over het IJ) | Coproducent: Over het IJ Festival
Met dank aan: Anne Fé de Boer, Jibbe Willems, Thomas van Ouwerkerk, Over Het IJ Festival, Stichting Melanie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, NORMA Fonds, Amarte Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Janivo Stichting, Theaterbroedplaats De Sloot, Collectief Blauwdruk, De Warme Winkel, Arno Schuitemaker, Judith Schuur, Onno van Maltha