WANNEER VINDT OVER HET IJ FESTIVAL 2024 PLAATS?
Donderdag 11 t/m zondag 14 juli 2024 op de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord. Zet deze data, als je het nog niet gedaan hebt, met grote letters in je agenda!


WAAROM IS HET FESTIVAL DIT JAAR VIER DAGEN?

Om een lang verhaal kort te maken: Over het IJ Festival viert een nieuw tijdperk: van een achtdaags evenement naar een compacte, vierdaagse viering van de nieuwe generatie locatietheater-makers. Deze verschuiving weerspiegelt de voortdurende toewijding van Over het IJ aan het verdiepen en verbeteren van haar ontwikkeltrajecten voor opkomende makers en locatietheater. Wil je het hele verhaal lezen? Klik dan hier.


WANNEER KUN JE TICKETS KOPEN?

De kaartverkoop staat online! Bekijk het programma op deze pagina.

Tickets zijn alleen via onze website te koop of ter plaatse in het Festivalhart (mits de voorstelling niet is uitverkocht) bij de kassa/informatiebalie.


KAN IK AAN DE KASSA EEN TICKET KOPEN MET CONTANT GELD?

Helaas gaat dat niet. Onze kassa is Pin Only.


HOE LAAT START HET PROGRAMMA
?
Donderdag 11 juli: van 16.00 tot 23.00 uur
Vrijdag 12 juli: van 16.00 tot 23.00 uur
Za 13 en zo 14 juli: van 14.00 tot 23.00 uur

Een uur voor aanvang van de voorstellingen is ons Festivalhart open en wanneer het programma is geëindigd kun je in het Festivalhart nog een drankje doen totdat Noorderlicht dicht gaat.


BEREIKBAARHEID FESTIVAL

Het festival is gemakkelijk bereikbaar vanuit Amsterdam-Noord en de rest van de stad. Met de fiets, bus of pont vanaf station Amsterdam Centraal ben je er snel. Kom je met de pont? Bekijk dan de vertrektijden richting de NDSM-werf hier en voor de terugweg hier.

Wil je toch met de auto komen? Bekijk dan hier de informatie over parkeren.


WAT DOEN JULLIE AAN TOEGANKELIJKHEID?

Over het IJ Festival werkt aan en leert over de toegankelijkheid van het festival. We realiseren ons dat het festival niet voor iedereen vanzelfsprekend is te bezoeken. Daarom werken we samen met publiek, experts, de makers en het team aan de toegankelijkheid. Via het programmafilter toegankelijkheid kan je een eerste selectie maken. Hier vind je een uitleg over de verschillende toegankelijkheidstermen en mogelijkheden.

Voor vragen over hulp, een locatie of voorstelling kan je mailen naar de kassa: kassa@overhetij.nl. Voor andere vragen, wensen en tips mail naar de toegankelijkheidscoördinator via info@overhetij.nl.


WAAR IS
HET HORECA / FESTIVALHART?
Noorderlicht Café is dit jaar de host van het Festivalhart. Het is op het Festivalhart mogelijk om te eten en drinken. Het adres is: NDSM-Plein 102, 1033 WB Amsterdam
Google Maps


HOEVEEL KOST EEN TICKET?

De prijzen van een ticket variëren tussen de €7,50 en €19 euro deze kun je online bestellen of ter plekke kopen in het Festivalhart (mits we niet zijn uitverkocht). Ben je jonger dan 30 jaar, dan ontvang je 5 euro korting.

Heb je een Stadspas? Dan kun je voor €2,50 een ticket bestellen.

Annuleringsbeleid
Behalve als het festival voorstellingen moet annuleren, is het bij Over het IJ niet mogelijk om een ticket te retourneren of ruilen.

Voor verdere vragen over tickets of toegankelijkheid kan je mailen naar kassa@overhetij.nl.


IK KOM VIA STADSPAS, HOE WERKT DAT?

Via onze website koop je een Stadspas-kaart van €2,50. Hiervan ontvang je een bevestiging per mail. Op de dag van de voorstelling vragen we je +/- 30 minuten voordat de voorstelling begint je kaart in het Festivalhart op te halen bij de kassa.


IK KOM VIA We Are Public, HOE WERKT DAT?

Via de website van We Are Public reserveer je met je abonnement een kaart voor de voorstelling. Hiervan ontvang je een bevestiging per mail. Op de dag van de voorstelling vragen we je +/- 30 minuten voordat de voorstelling begint je kaart in het Festivalhart op te halen bij de kassa.


WAAR VIND IK HET BLOKKENSCHEMA?
Op deze pagina vind je alle informatie over het blokkenschema. Dit jaar werken we met de app TimeSquare. Binnenkort vind je hier het blokkenschema per dag. Met TimeSquare heb jij als bezoeker van het Over het IJ Festival alles binnen handbereik. Download de app gratis op zowel iOS als Android via deze link: https://tmsqr.link/over-het-ij.


WELKE MAKERS STAAN ER OP HET FESTIVAL?

Op Over het IJ Festival staan 'nieuwe makers'. Hieronder verstaan we makers die 0 t/m 7 jaar werkzaam zijn als maker. Tijdens het festival komen ze uit met een voorstelling die ze ontwikkeld hebben onder de vleugels van (o.a.) Over het IJ. Hieronder alle makers per lijn:

UNBOXED
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit en maken de makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is. Deze voorstellingen kun je alleen zien wanneer je een UNBOXED-tour boekt.

Chloe Harris / Hollandse Luchten & Over het IJ | Boris de Klerk / ViaZuid, SoAP & Over het IJ | Linde van Wingerden / Poetry Circle & Over het IJ | Annabel Schouten & Jurriaan de Vos / Gaudeamus & Over het IJ | QiQi van Boheemen / Urland & Over het IJ | Nina Iggy / Station Noord & Over het IJ.

Onze partners in talentontwikkeling (gezelschappen, productiehuizen) dragen makers met werkervaring tussen de 0 en 2 jaar aan voor UNBOXED. Hier kan je als maker dus niet zelf voor aanmelden. Over het IJ nodigt deze makers uit zich bij het ontwikkelen van een plan te laten inspireren door een locatie op de NDSM-werf. Tijdens een begeleid ontwikkeltraject ontwikkelen de makers een nieuwe mini-locatietheatervoorstelling, onder de vleugels van Over het IJ, van beginidee tot eindpresentatie, van maximaal 15 minuten.

Nieuwe Makers

Zes zogenoemde Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Djuwa Mroivili, Hannelore Havelaar, ashleyho+domeniknaue Tabor Idema, Amira Al Rawi en Agat Sharma. Dit zijn makers die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn. Zij werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.

Stadskunstenaars
Rianne Meboer / OhIJ & Theaterstraat en Lamyn Belgaroui & Jef Hofmeister

Over het IJ organiseert sociaal-artistieke projecten met Stadskunstenaars die aan projecten in Amsterdam-Noord werken die een expliciete en langdurige verbinding maken met Amsterdam-Noord, bewoners of communities in dit Stadsdeel.

Makers
R3LN4CHT / Over het IJ, Motel Mozaïque en Likeminds | | Charles Pas & Rint Mennes / A Fully Coherent Plan, Feikes Huis, Theater aan de Rijn, Kunstencentrum Nona & OhIJ

Dit zijn makers die al enkele jaren geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn.


WAT IS EEN UNBOXED-TOUR?

Een UNBOXED-tour is een tour waarbij je meerdere makers op één middag of avond ziet. Er is een gids die je van locatie naar locatie begeleidt en ondertussen meer kan vertellen over de voorstellingen die je gaat zien. De tours zijn te boeken in drie varianten; de korte versie waarbij je twee voorstellingen/makers bezoekt, de lange versie waarbij je drie voorstellingen/makers bezoekt of de één-op-één ervaring. Boek hier je UNBOXED-tour.


WAT IS ER GEBEURD MET HET ZEECONTAINERPROGRAMMA?

Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Hier lees je waarom we geen stalen dozen meer hebben voor de makers, maar letterlijke ruimte gaan gebruiken.


WAT IS HET CONTEXTPROGRAMMA?

Hierover maken we later meer bekend.


IK BEN VAN DE PERS, HOE KOM IK MET OVER HET IJ IN CONTACT?

Onze perscoördinator is te bereiken via: pers@overhetij.nl.