Logo Over het IJ

FIKKIE STOKEN

Contextprogramma | OHIJ en DEGASTEN

Het contextprogramma is gratis te bezoeken (een ticket is niet nodig).

FIKKIE STOKEN

waarin we de taal zoals we die kennen, verbranden

De taal heeft invloed. Hoe we ons uitdrukken, wie er aan het woord is, door wie dat gehoord wordt en in welke taal er gesproken wordt. Wat mag je wel zeggen en wat niet? En wie bepaalt dat?

In FIKKIE STOKEN steken we de taal in de hens. Tijdens de twee weekenden van het festival breken we de taal af zoals we die kennen en bouwen we opnieuw op.

We stellen onszelf de vraag of we dingen kunnen ont-leren (en welke dan), hoe je verboden taal handhaaft en hoe we van dat nulpunt weer iets kunnen opbouwen.

FIKKIE STOKEN: een theatraal kampvuurgesprek met gasten, makers uit het festival, uitgesproken jongeren en vurige gesprekken, waarin we de taal zoals we die kennen, verbranden.

Programma

Weekend 1 - afbreken
 

Vrijdag 14 juli - de taal van een nieuwe generatie
opening van het festival


Zaterdag 15 juli om 18:00 uur - terug naar het nulpunt

met Ellen-Rose Kambel en Gershwin Bonevacia


Zondag 16 juli om 18:00 uur - verboden te spreken

met co host Tony Bloem, Sarah Muller en Didi Kreike (R3LN4CHT)
*dit gesprek zal in Nederlandse gebarentaal gevoerd worden*Weekend 2 - opbouwen
 

Vrijdag 21 juli om 18:00 uur - opnieuw opbouwen

met Floris Alkemade en Charlotte Gillain


Zaterdag 22 juli om 18:00 uur- de toekomst in

met Thomas Lamers (Collectief Walden)

Na Fikkie Stoken op 22 juli: Lamyn Belgaroui en Jef Hofmeister

Als Stadskunstenaar van Over het IJ maakte dichter en coach Lamyn Belgaroui kennis met zanger en componist Jef Hofmeister van het Volksoperahuis. Er was een klik zoals die er alleen tussen muzikanten kan zijn. Samen maakten ze een nieuwe versie van de klassieke meezinger Aan de zonzij van het IJ, die Jef meer dan tien jaar geleden schreef voor Buurtsoap De Wasserette. Dit groeide uit tot het lijflied van Amsterdam-Noord. Met deze ontmoeting krijgt deze geschiedenis weer een nieuwe betekenis, met een nieuw gevoel voor de zonzij van het IJ.

Op de laatste dag van Over het IJ voeren Lamyn en Jef dit nummer op in het festivalhart, rond het kampvuur bij Noorderlicht, om 18:30, direct na afloop van het programma Fikkie Stoken.

Credits: programmamakers Bregt van Deursen (OHIJ) en Zeinab El Bouni (DEGASTEN), performers: Nirell Menso, Noor Zwart, Frank Leek en Olivia Smissaert (DEGASTEN), vormgeving: Nicky Vroegop (DEGASTEN)