Logo Over het IJ

Go the distance

Charlotte Gillain / OHIJ

Een beeldende voorstelling waarin we via een eindeloze achterwaartse beweging de alsmaar veranderende wereld in worden gezogen.

Go the distance

Campagnebeeld door Zak Lennard, Scenefoto's door Moon Saris

Een beeldende voorstelling waarin we via een eindeloze achterwaartse beweging de alsmaar veranderende wereld in worden gezogen.
Met een blik op de horizon deinzen drie performers langzaam weg. Een metalen ketting trekt een wereld naar je toe. De spelers lijken in verwachting van iets groots, terwijl onder hun voeten de verandering al sluimert. In de fysieke voorstelling Go the distance van mimespeler en maker Charlotte Gillain wordt de tegenstrijdige houding tot het onbekende dat op ons afkomt voelbaar. In een eindeloze achterwaartse beweging worden we langzaam een veranderende wereld ingezogen.

Biografie
Charlotte Gillain heeft al van jongs af aan een grote fascinatie voor maken, bewegen en spelen. Na een kort bezoek aan de Bachelor Docent Dans van ArtEZ vond ze al snel haar plek op de Mime opleiding in Amsterdam. Daar kon ze niet alleen haar bewegingskwaliteit en haar spelvaardigheid ontwikkelen, maar werd ze ook een gepassioneerd maker. Hier kon ze eindelijk haar fascinatie voor spelen, bewegen én maken combineren. Als maker is ze geïntrigeerd door transformatie en heeft ze een grote voorliefde voor het existentiële. De afgelopen jaren werkte ze samen met of trad ze op met makers als: Het Houten Huis, Davy Pieters, Francesca Lazzeri, Schippers&VanGucht, Fabian Santarciel de la Quintana, Gerben Vaillant en Boogaerdt/Vanderschoot. In 2022 maakte Charlotte Gillain binnen het Zeecontainerprogramma van Over het IJ de voorstelling Smog and Sunset, hieronder lees je een stuk uit de recensie.

Socials & website
Facebook: @charlottegillain
Instagram van de spelers: @anouzonderk@tjderonde | @fantasiriet
Instagram van de crew: @meesvervuurt @vlad.miruna@lenamichel_d
Website: www.charlottegillain.be

Meer weten over Charlotte? Beluister deze podcast.

In 2022 maakte Charlotte Gillain de voorstelling Smog and Sunset, hieronder lees je een stuk uit de recensie

In Smog and Sunset van mimetheatermaker Charlotte Gillain staat een (speculatief) weerbeeld van de (nabije) toekomst centraal. Toeschouwers beleven deze multidisciplinaire ervaring – een combinatie van videoprojectie, scenografie en geluidsdecor – met de voeten in een laagje water, als treffende verwijzing naar de stijgende zeespiegel: dikke kans dat we het toekomstige weer sowieso met natte voeten ervaren. Op een doorzichtig doek worden weersimulaties geprojecteerd: samenpakkende wolken, die overgaan in druipende vuurzonnen en bonkige ijsschotsen. Een apocalyptische soundscore klinkt, in de verte lijken soms kinderen te huilen. Ondertussen deint op de achtergrond ook het festival door. Smog and Sunset is verontrustend én rustgevend, een nogal verwarrende ervaring die tegelijkertijd pijnlijk vertrouwd voelt.

Lees hier de hele recensie over het Zeecontainerprogramma 2022.

Eerder maakte Charlotte Gillains de voorstelling On how to become a portal, hieronder lees je een stuk uit een recensie van Pzazz

Charlotte Gillains lichaam is een jukebox die je verschillende identiteiten kunt laten spelen naargelang je goesting. Alice Bogaerts heeft juist een lijf dat haar continu herinnert aan haar pijnlijke geschiedenis. Twee performances met een radicaal ander verhaal en een andere beeldtaal, werpen beide een licht op hoe lichaam en identiteit zich tot elkaar verhouden. Van ietwat obscuur en uitdagend tot warm en toegankelijk. - Daphne de Roo

Lees de hele recensie hier.


Go the distance Go the distance Go the distance Go the distance Go the distance Go the distance

A visual performance in which we are sucked into the ever-changing world via an endless backward motion.
Glancing at the horizon, three performers slowly recede. A metal chain pulls a world towards you. The players seem to be expecting something big, while beneath their feet the change is already slumbering. In the physical performance Go the distance by mime and creator Charlotte Gillain, the contradictory attitude to the unknown that is coming towards us is felt. In an endless backwards movement, we are slowly sucked into a changing world.

Wat is het Nieuwe Makers programma?
Zes Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Finn Borath, Charlotte Gillain, Jimmy Grima, Djuwa Mroivili, Blond&Cynisch en Jantien Fick en werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.


Spelers: Anou Maarsingh, Josefine Aavild Rahn, Tom de Ronde | Scenografie: Lena van Drie | Vormgeving: Kim Zeevalk, Miruna Vlad | Sound design: Mees Vervuurt | Maker/concept: Charlotte Gillain | Fotograaf: Zak Lennard | Begeleiding: Maurice Bogaert en Lotte Bos (Over het IJ) | Coproducent: Over het IJ Festival
Met steun van: Janivo, Amsterdams Fonds voor de Kunst
Met dank aan: Rita Bifulco