Logo Over het IJ

Het Gewicht van Lucht

Tabor Idema / Collectief Walden & OhIJ

Wat als Tata Steel door je aderen stroomt?

Het Gewicht van Lucht

Foto's door: Ies Kaczmarek, scènefoto's door Moon Saris

Wat als Tata Steel door je aderen stroomt?
De staalfabriek van Tata Steel is voor veel IJmuidenaren hun werk, thuis en geschiedenis. Ondanks dat de vervuilde lucht van de fabriek voor veel mensen een groot probleem is, wordt het door een groep IJmuidenaren bijna liefkozend ‘Onze Lucht’ genoemd.

Tabor Idema is opgegroeid in IJmuiden, in een straat die uitkijkt op de fabrieken van Tata Steel. In de voorstelling gaat hij op bezoek bij zijn buren. Hij laat met video’s zien hoe zij te maken hebben met Tata Steel. Omdat ze er werken. Omdat ze er vlakbij wonen. Of omdat ze last hebben van de lucht. Tabor neemt je mee in hun verhalen en vraagt zich af hoe we samen kunnen werken aan een schoner klimaat. Ook als je heel anders naar precies dezelfde lucht kijkt.

Biografie
Tabor Idema (1999) komt uit IJmuiden en is sinds 2022 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Tabor is een multidisciplinair kunstenaar die zicht verdiept in theater, dans, performance en videokunst.

Tabor: ‘’Met persoonlijke, conceptuele en provocerende performances zoek ik voorbij de woorden. In mijn theatervoorstellingen luister ik aandachtig naar mijn lichaam en de ruimte, ik speel in op de architectuur en zo wordt de locatie mijn medespeler. Voornamelijk het sociale aspect van theater spreekt me aan, hier zoek ik graag de uitdaging in op.”

Website en socials:
taboridema.com
Facebook: Tabor Idema
Instagram: @taboridema

Het Gewicht van Lucht Het Gewicht van Lucht Het Gewicht van Lucht Het Gewicht van Lucht Het Gewicht van Lucht Het Gewicht van Lucht

Maker & performer: Tabor Idema | Dramaturg: Fleur Koswee | Fotograaf: Ies Kaczmarek | Artistiek begeleider: Maurice Bogaert | Licht & geluid ontwerp: Erik van de Wijdeven | Technicus: Noah Janssen | Beeldend kunstenaar: Rune Tuerlinckx | Producent: Collectief Walden | Coproducent: Over het IJ
Mede mogelijk gemaakt door: Amarte Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Janivo Stichting
Met dank aan: Vis à Vis en de buren!