Logo Over het IJ

Swallowed by the Earth/Sky

Agat Sharma / Intimidation Tactics & OhIJ

Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan het Oogland Paper Collective, actief tot 1993 en sindsdien gaan de geruchten dat het collectief is opgeslokt door de aarde of de lucht.

Swallowed by the Earth/Sky

Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan het Oogland Paper Collective, actief tot 1993 en sindsdien gaan de geruchten dat het collectief is opgeslokt door de aarde of de lucht.

Swallowed by the Earth/Sky nodigt uit tot het herontdekken van onze band met het landschap waarin we leven. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het Oogland Collectief, een ondergronds papiermakerscollectief dat actief was tot 1993. Het collectief, opgericht in de 16e eeuw, kwam samen in Amsterdam-Noord en reflecteerde op hun relatie met het landschap tijdens het maken van papier van lokale materialen.

Het gebruik van dans, drama en zang in het papiermaakproces werd ontdekt in nieuwe documenten. Swallowed by the Earth/Sky was het watermerk van de laatste partij papier van het collectief in 1993. Tot nu is er geen activiteit meer geweest.

Onderdelen:
Deze voorstelling bestaat uit meerdere onderdelen die je los van elkaar kunt bezoeken; de papierfabriek, audio-tour, video en performance.

Papierfabriek

In de papierfabriek maak je samen met twee andere bezoekers en drie medewerkers van de fabriek, zelf papier van organisch materiaal. Dit onderdeel is alleen gratis te reserveren in ons Festivalhart. Bij de glazencontainer van Swallowed by the Earth/Sky.

Unsuitable for a Sea Voyage | Audio-tour

"Unsuitable for a Sea Voyage" is een audiowandeling die de diepe verbanden onderzoekt tussen mystieke vulkanen in Batavia en het falen van de VOC in het vestigen van een perfecte bureaucratie in hun koloniën. Dit stuk verweeft de Bataafse papiercrisis, die werd gedefinieerd door het onvermogen om goed genoeg papier te produceren dat door de VOC voor wettelijke doeleinden kon worden gebruikt. Was er een mogelijk verband tussen het falen in het maken van wit papier van goede kwaliteit en de ongrijpbare aard van vulkaanlandschappen, die het Bataafse landschap domineren?
Ga mee op avontuur met de jonge papiermaker die naar Batavia wordt gestuurd om een papierfabriek op te zetten in de mond van de luidste vulkaan op aarde. 🌋📜🌋📜
Dit onderdeel is alleen gratis te reserveren in ons Festivalhart. Bij de glazencontainer van Swallowed by the Earth/Sky.

The Marriage of Earth and Sky | Video

De dansfilm "The Marriage of Earth and Sky" duikt in de oude oorsprongsmythe van papier en onderzoekt de eerste mythische ontmoeting tussen Aarde en Hemel. Deze korte video speelt zich af tegen de achtergrond van het NDSM-terrein en maakt deel uit van het project "Swallowed by Earth or Sky", dat speculeert op de geschiedenis van de papierproductie in Nederland. Het project benadrukt de materialiteit van papier en zijn diepe verbondenheid met het land, en portretteert het maken van papier als een symbolische handeling die verweven is met de natuur.
Dit onderdeel is alleen gratis te reserveren in ons Festivalhart. Bij de glazencontainer van Swallowed by the Earth/Sky.

Oogland Paper Collective | Performances tickets
Tijdens het festival zijn er een paar momenten waarop spelers van DEGASTEN samen met Agat-Sharma een performance doen. Voor deze performance kun je kiezen wat je betaald: choose what you pay: €0, €5 of €10.

"Oogland Paper Collective" is een voorstelling over een groep lassers van het Ataturk-kamp op NDSM die in de jaren 60 samenkwamen om een papiercollectief te vormen. Het verhaal gaat over hoe deze leden kracht en verbondenheid vinden door de symbolische betekenis van papier, wat hen helpt om te gaan met het leven ver weg van hun familie. Het is een ontroerend onderzoek naar veerkracht en eenheid. Ga met ons mee om hun reis te ontdekken en de diepe band die ze creëren door hun ambacht.

Wanneer zijn deze performances?

  • Vrijdag 12 juli om 19:00
  • Zaterdag 13 juli om 16:30 & 21:00
  • Zondag 14 juli om 16:30 & 21:00

Meer informatie en tickets

Biografie:
Agat (b1984, Jaipur, India) is an artist, designer and theater maker. His work is a study of the emergence, evolution and erasure of the relationship between land and the body. His practice expands the notion of what a song and a story can be and employs them as tools for evoking postcolonial imaginaries. He is deeply influenced by 'folk' and ‘pre-modern’ ways of thinking about ‘Theatre as a place for transformative collective imagination'. Agat works between the Netherlands and India and is a graduate of Das Theatre, Amsterdam.


Socials:
Instagram: @athisownpace

You are invited to join the Oogland Paper Collective, active until the 1990s and since then rumored to have been swallowed by the earth or the sky.

Swallowed by the Earth/Sky invites us to rediscover our connection to the landscape we live in. The audience is invited to join the Oogland Collective, an underground papermaking collective that was active until 1993. The collective, founded in the 16th century, met in Amsterdam-North and reflected on their relationship with the landscape while making paper from local materials.

The use of dance, drama and song in the papermaking process was discovered in new documents. Swallowed by the Earth/Sky was the watermark of the collective's last batch of paper in 1993. There has been no activity since then.

Components:
This performance consists of three parts that you can visit separately: the paper factory, audio tour, and video.

Paper Factory
In the paper factory, you, together with two other visitors and three factory employees, will make paper from organic material. This part can only be reserved for free at our Festival Center, located at the glass container of Swallowed by the Earth/Sky.

Audio Tour
During the tour, you will be guided around the NDSM wharf and tasked with collecting materials. With these materials, the employees of the paper factory can make paper. This part can only be reserved for free at our Festival Center, located at the glass container of Swallowed by the Earth/Sky.

Video
You can watch this video whenever and as often as you like.

Maker: Agat Sharma | Scenografie: Andrea van der Kuil | Compositie en Sound Design - Batavian Paper Crisis: Beatnyk | Regisseur assistent: Caroline Geiser | Dansers: Emelie Obernosterer, Esila Esma Mayadağ, Lisa Birades, Lovise Kjoepstad Rimmereide, Maria Ines Calvimontes & Maruša Jakopič | Compositie Marriage of Earth and Sky: George Demetriou | Host van de Oogland papierkeuken: Grafische Werkplaats Amsterdam | Performers: Inti Tabares Medina - Hogendijk, Jelena van Marle, Lillith Orekhov, Meike te Stroete & Tayyip Saritas | Productie manager: Lucy Walvisch | Composition and Sound Design - Oogland Collective: Roleda Yunus Bilir | Choreograaf: Sophia van der Putten | Cinemetograaf & Editor: Steven Elbers

Onderzoek voor het project werd uitgevoerd in de Papierhistorische Collectie van de Koninklijke Bibliotheek en het Stadsarchief Amsterdam.

Swallowed by Earth/Sky is bedacht met Bregt van Deursen met ondersteuning van het team van Over Het IJ Festival.

Swallowed by Earth/Sky werd ondersteund door Expanded Contemporary Dance en ID-Lab van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.