Logo Over het IJ

Van onze partner op de werf

Stichting NDSM-werf

Over het IJ Festival wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners op de werf. Een van deze partners is: Stichting NDSM-Werf. Bekijk hieronder een onderdeel van hun programmering tijdens Over het IJ Festival

Van onze partner op de werf

KUNSTPROGRAMMERING VAN STICHTING NDSM-WERF

Van 22 juni t/m 20 augustus kun je op een Dazzle Trip op de NDSM-werf. Deze serie nieuwe beelden vieren de genderdiversiteit in de publieke ruimte en geeft een inkijkje in het universum van kunstenaar, ontwerper en queer-activist Yamuna Forzani. Dazzle Trip bestaat uit meerdere werken verspreid over de NDSM-werf en daarbuiten, op deze pagina lees je meer over verschillende onderdelen.

DAZZLE PONT

Tussen de NDSM-werf en Amsterdam Centraal Station vaart er een Dazzle Pont: een speciale GVB pont ingepakt met Dazzle-wrap ontworpen door Yamuna Forzani (mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Ferry Festival). De Dazzle Pont is geïnspireerd op de Dazzle Ships die in de Eerste Wereldoorlog werden gebruikt. Met de bedoeling om abstracte patronen in contrasterende kleuren te gebruiken die het voor de vijand moeilijker maakten de snelheid, afstand en richting van het doel in te schatten. Ook verwijst de term Dazzle naar de oogverblindende patronen die Yamuna altijd in haar werk gebruikt. Geïnspireerd door uitdagende prints en graffiti invloeden maakt Forzani voor NDSM eigentijdse collages en grafische patronen met tags. Wie inzoomt op de patronen ziet verwijzingen naar popcultuur (symbolen en emoji’s), maar ook een activistische houding, denk aan uitspraken als ’trans rights are human rights’’, een statement dat volgens Forzani gaat over trots.

VIDEO INSTALLATIE

Het videowerk dat te zien is in de zeecontainer op het Smederijplein is een compilatie van beelden van de Utopia Ball x Fashion Show die Yamuna organiseert en waarvoor ze in 2022 de Dutch Design Awards won voor haar art direction. Daarnaast zie je beelden uit haar residentie bij Worm Rotterdam, een performance met zelfgemaakte designs genaamd Angel’s Delight. De video deelt verhalen over diversiteit, acceptatie en de normalisering van alle lichamen in de openbare ruimte bij de pontaanlanding.

A BIG HEART INFLATABLE

Dazzle Trip is een visualisatie van ‘planet Yamuna’, in dit kader is een grote inflatable planeet genaamd A Big Heart te zien op de zeecontainer waar de videoinstallatie in te zien is op het Smederijplein. Deze inflatable was eerder te zien tijdens Blow Up Den Haag.

VISUALS OP DE NDSM BILLBOARDS

Op de drie grote NDSM Billboards verspreid over de werf zijn drie beelden uit het oevre van Forzani op schaal te zien. Het zijn beelden uit de ballrooms die Forzani heeft begeleid en georganiseerd, performances en interventies die ze heeft gedaan in combinatie met haar eigen (fashion) designs. Met een eclectische mix van mode, fotografie, performance, installatie en design, verkent Forzani met deze beelden identiteit, het lichaam en vrouwelijkheid, verweven met een psychedelisch geïnspireerde visuele taal.

Van onze partner op de werf Van onze partner op de werf Van onze partner op de werf