Logo Over het IJ

Zanger zonder volk

Giovanni Brand / Likeminds en Theaterproductiehuis Zeeland

Een ode aan laaggeletterdheid. Een ode aan verhalen verteld door mensen die het moeilijk vinden verhalen te vertellen, maar niet anders kunnen.

Zanger zonder volk

Campagnebeeld door Sabine Rovers en scenefotografie door Moon Saris

Zanger zonder volk is de keuze van de criticus op de Theaterkrant.nl:

Zanger zonder volk is een liefdevol verhaal over anders zijn, maar toch ergens bij willen horen. Op talig niveau is het een goudmijn. De teksten zijn om in het hart te sluiten. Een beetje zoals de gouwe ouwe van André Hazes. Je weet wel: léven. Met een lach en een traan. Voelbaar van je kruin tot in je kleine tenen. - Gina Miroula, de Theaterkrant

Lees hier de hele recensie.

Zeker Janneke Remmers zou voor haar rol als mama Jaanie een prijs moeten krijgen. Zij laat zien hoe deze kwetsbare vrouw ten onder gaat, strijdend tegen niet te stoppen krachten, zoals de vooruitgang en de maatschappij. Vermorzeld wordt ze. Haar bitterheid en woede op het einde zijn volkomen geoorloofd, en dat komt echt aan. ★★★★☆ de Volkskrant

Lees hier de hele recensie.

Lees het interview met Giovanni Brand in de Volkskrant: Met één been in de wagen: Giovanni Brand maakt theatervoorstelling over leven in een woonwagenkamp.

Een ode aan laaggeletterdheid. Een ode aan verhalen verteld door mensen die het moeilijk vinden verhalen te vertellen, maar niet anders kunnen.
Op een woonwagenkamp zien we een hecht drietal: Mamaatje Jaanie met haar twee zonen Grote Lien en Kleine Lien. We volgen hen vanaf hun achtste levensjaar. De moeder is analfabeet, Grote Lien laaggeletterd, Kleine Lien kan volgens de norm goed leren. Via hem komen er steeds meer invloeden van buitenaf hun gesloten wereld in. Kleine Lien begint zich af te vragen in welke wereld hij eigenlijk thuishoort. In een wagen met wielen of in een huis van steen?

Onder het motto te gesloten, te ouderwets en te ongepast willen Nederlandse gemeenten regelmatig af van woonwagenkampen. Zanger zonder volk van schrijver en performer Giovanni Brand stelt vragen hierover. Want wat is de kracht van een gesloten samenleving? Is het beter om eruit te breken of te blijven? Hoe ver moet je je aanpassen om in de ‘normale’ samenleving mee te draaien? En welke rol heeft taal hierin? Zanger zonder volk is een ode aan laaggeletterdheid. Een oproep om zonder oordeel de boodschap áchter de woorden te bekijken.

Biografie
Giovanni Brand is een performer en schrijver, in 2020 afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. In zijn werk geeft hij woorden aan verhalen die te intiem en/of pijnlijk lijken en daarom vaak niet verteld of gehoord worden. De ene seconde denkt hij: “Waarom vond ik het een goed idee om dit te doen?” De andere seconde: “Wat heb ik te verliezen?” Zolang die tweestrijd gaande is, vindt Giovanni het nodig om zijn mond open te trekken. Bij Likeminds maakte hij eerder Zigeunerkind met Traan en Zwijgen in Zilver.

Socials & website
Instagram maker: @giovannibrand | @lynnschutter
Instagram spelers: @jannekeremmers | @matthijsijgosse

Zanger zonder volk Zanger zonder volk Zanger zonder volk Zanger zonder volk Zanger zonder volk Zanger zonder volk

Concept & tekst: Giovanni Brand | Regie: Lynn Schutter | Spel: Janneke Remmers, Matthijs IJgosse & Giovanni Brand | Producer muziek: Kauwboy | Liedteksten en zanglijnen: Giovanni Brand | Sound design: Hélène Vrijdag | Kostuums: Michelle Cornelissen | Decor concept: Lynn Schutter | Decorontwerp en bouw: Man met de hamer | Licht ontwerp: Prem Scholte Albers | Coaching: Rosa Reuten & Liet Lenshoek | Videoclip: Linus Kropp | Campagnebeeld: Sabine Rovers | Coproducent: Theaterproductiehuis Zeeland
Mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn, Ministerie van Onderwijs en Cultuur, Gemeente Amsterdam