Je doet onderzoek naar de binnenwereld van de mensen en geeft de darmen een stem. Waarom de darmen en waarom wil je mensen in contact brengen met de darmen?
Het geluid van de darmen zijn voor mij een manier om in één ogenblik meteen geconfronteerd te worden met de materialiteit van het menselijk lichaam. Ik maak namelijk vaak vanuit de angst om dood te gaan, de angst dat dit materiële lichaam sterft en mijn bewustzijn verdwijnt. Wanneer je naar de darmen luistert hoor je een complex landschap en levend ecosysteem waar je geen controle over hebt en weinig mee in aanraking komt. De onderdompeling in het darmgeluid is voor mij zowel, een manier om de materialiteit en eindigheid te accepteren en van te genieten, als een manier om me minder egocentrisch en nederiger op te stellen als mens. We zijn allemaal zakken vlees, en we zijn allemaal deel van een ecosysteem. En over dat feit heb je weinig controle, net zoals over je spijsvertering. Het gaat gewoon.

Kan je vertellen hoe je te werk gaat tijdens het onderzoek en wat hoop je te presenteren tijdens het festival?
GUT is onderdeel van een artistiek maak-onderzoek. Dat houdt in dat ik al sinds Over het IJ 2021 een serie van performances maak die allen vertrekken vanuit de vraag: Hoe ziet een wereld eruit waarbij menselijke lichamen binnenstebuiten worden gekeerd, en de anatomische binnenkant de overhand neemt in het dagelijkse leven? 

Om deze vraag theatraal aan te gaan, maak en toon ik meerdere performances en bouw ik zo langzaamaan die wereld. Aan het begin van mijn onderzoek maakte ik performatieve installaties waarin darmgeluiden werden versterkt. Momenteel ben ik bezig met een solovoorstelling in Theater Kikker en op Over het IJ Festival maak ik een voorstelling waarin vijf 'wezens' te zien zijn uit een wereld waar darmgeluiden versterkt te horen zijn. De manier waarop ze bewegen, communiceren, relateren, en voelen is allemaal beïnvloed door de versterking van hun darmgeluid. Hoe zij zich precies tot elkaar, het geluid, en de bezoekers verhouden is allemaal deel van mijn huidige maakonderzoek.

Wat betekent het voor jou om in het Nieuwe Makersprogramma te zitten bij Over het IJ Festival?
Ik krijg veel ruimte en tijd om eerlijk te experimenteren binnen mijn makerschap. Ik word uitgedaagd en ondersteund om mijn werk in relatie tot de locatie naar andere niveaus te tillen, en vooral ook om onderzoek aan te gaan. Dit begon al bij mijn deelname aan het Zeecontainerprogramma. Het festival is een plek waar ik veel mensen kan uitnodigen en met hen in gesprek kan gaan. Voor mij is het erg belangrijk met publiek en professionals in gesprek te blijven, om zo steeds meer vorm te geven aan de specificiteit van mijn makerschap.

GUT 4 is te bezoeken met het IJbewijs: de dagpas voor de Nieuwe Makers voorstellingen.