Logo Over het IJ
za.
15
jun.
16:32 uur

Het Atelier: Vanaf hier

De Atelier-makers nemen jullie in deze presentatie mee in hun maakproces

Wilco Admiraal

Van een afstandje lijkt 2020 misschien een theaterseizoen op de pauze stand, maar van dichterbij bezien stonden we misschien eerder op mute. En hebben we onhoor- en onzichtbaar doorgewerkt. Op zondag 29 november tonen we jullie waar we nu staan.

Lunatics and Poets (Anna Jacobs en Hanna van der Meer), Diederik Kreike en Venus Pop Grotto! (Nora Ramakers en Anna Luka da Silva)  zijn afgelopen jaar door Oerol en Over Het IJ uitgenodigd om het onderzoek naar locatie theater aan te gaan op zowel Terschelling als op de werf hier in Amsterdam-Noord. Hierbij spelen niet alleen de fysieke locatie, maar ook de sociale context een rol. Het komende jaar werken we toe naar een presentatie op de festivals van 2021. Komend weekend tonen we jullie het werkproces tot nu toe in drie korte presentaties in het NDSM Theater als onderdeel van Over het IJ LAB.

Het Atelier neemt u mee in de vlieguren van de spirituele boomerang die Diederik Kreike door zijn data-netwerk gooit; de bitterzoete episode van Lunatics and Poets over de wachtruimte aan het einde van het bestaan; en het lyrisch verzet van Venus Pop Grotto! tegen de erotische afstand tussen mens en natuur.

Lunatics and Poets
Lunatics and Poets, opgericht door Hanna van der Meer en Anna Jacobs, maakt werk voor theater, film en installatie. Beide hebben de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in London afgerond. Tijdens hun master in design hebben zij de verbinding tussen mode en dans onderzocht. Tot hun meest recente werk behoort de installatie ‘South of No North’. In 2018 wonnen zij met het duet ‘I am a poem, there is no way out’ tijdens RIDCC de productieprijs van Club Guy & Roni. Internationaal won dit duet in 2019 en 2020 de eerste prijs tijdens Dance Fest Skopje en Festival 10 Sentidos in Valencia. Binnenkort gaat hun meeste recente korte film ‘The Long Goodbye’ online in première op Fashion Film Festival Milano. 

Diederik Kreike
Diederik Kreike (Didi) maakt theater en televisie, en is performer in het uitgaanscircuit. Sinds het afstuderen in 2018 aan de Toneelacademie Maastricht onderzoekt hij de cross-over tussen theater en andere kunstdisciplines; bewegend rond de thema’s identiteit, queer culture en de nacht. Via rauwe, filmische performances probeert hij de vinger telkens op de zere plek te leggen, bewust zout in eigen wonden te strooien en borrelen er tegelijkertijd driften of verlangens naar de oppervlakte. If you have a problem, make it worse. 
Onder de vleugels van Likeminds maakte Diederik eerder de performances Forever K-Hole, The Split en SHOW: A performance without the mic. Tijdens Het Atelier grijpt Diederik de kans om met een zeskoppig artistiek team aan de slag te gaan. Samen onderzoeken ze het menselijk verlangen naar grotere krachten en samenhang in onze losgescheurde, hyper-technologische samenleving. Eerder deze maand testte Diederik in het Performance Technology Lab, het verbeeldingsvermogen van supercomputer Lisa via artificial intelligence. Een zoektocht naar nieuwe tools tot zelfreflectie en andere textures, formats en data om onze persoonlijkheid in te renderen.

Venus Pop Grotto!
Venus Pop Grotto!* is het kunstenaarscollectief van Anna Luka da Silva en Nora Ramakers. Het duo leerde elkaar kennen in 2013, het jaar van de slang. Algauw ontstond een symbiotische zusterband. Als makers delen ze een diep verlangen om hun fysieke relatie met de natuur te herstellen. Nora wordt warm van neusspoelingen, erotische poëzie en het gevoel van modder tussen haar tenen. Anna Luka van rijm, huidschimmels en emotieregulerende huiswerkbladen. Venus Pop Grotto! gelooft dat het lichaam een irrationele wijsheid kent die het brein niet kan vatten. Toch blijft taal altijd het vertrekpunt van waaruit hysterische lijven zich een weg proberen te banen door de poep en snoep van het mens zijn. Feminisme, ecoseksualiteit en spirituele emancipatie keren in hun werk vaak terug. In augustus 2019 wonnen ze met The Journey de hoofdprijs voor beste jonge werk op theaterfestival Theater aan Zee in Oostende, België en onlangs werd hun werk genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Afgelopen juli maakten de makers van Het Atelier al een video over hun maakproces. Bekijk de video hier:

Over Het Atelier 
Het Atelier is het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival. Drie nieuwe makers bouwen - via workshops, ontmoetingen, residenties - aan hun eigen theatertaal en visie op locatietheater. Wij werken hierin samen met partners  Club Guy & Roni + Noord Nederlands Toneel, Likeminds en Productiehuis Theater Rotterdam. 

Atelier-makers: Lunatics and Poets (Anna Jacobs en Hanna van der Meer), Diederik Kreike en Venus Pop Grotto! (Nora Ramakers en Anna Luka da Silva), Video-editing: Diederik Kreike, artistieke begeleiding en productie: Maurice Bogaert en Antsje van der Zee, partners: Club Guy & Roni + Noord Nederlands Toneel, Likeminds en Productiehuis Theater Rotterdam.
Het Atelier wordt mogelijk gemaakt door Oerol, Fonds Atelier Oerol en Over het IJ.

← Volledige agenda