Een verbeeldend onderzoek naar de verbintenis tussen het IJ en de bewoners van de eerste noordelijke woonwijk aan dit water.

icon-time 00:00
| IJ Plein
Licht, lucht en zicht

Wat is jouw favoriete vierkante meter? Met deze vraag bracht Valerie van Leersum in de eerste fase van haar onderzoek de plekken en verhalen rondom het IJplein in kaart. In deze tweede fase zoomt ze in op de stedenbouwkundige kwaliteiten ‘licht, lucht en zicht’ waarmee de wijk ooit ontworpen is, speciaal voor de arbeidersklasse. Tegen het financiële perspectief van de gentrificatie in, brengt zij de emotionele, soms bijna esoterische relatie in beeld die mensen hier hebben met wonen aan het water. Als een zachte aanklacht tegen de ontwikkelingen aan het IJ, waarin deze essentiële kwaliteiten steeds meer een privilege lijken te worden voor the happy few.

In samenwerking met de Grafisch Werkplaats Amsterdam, zijn de uitspraken over het wonen aan het IJ omgezet in een serie posters. Ook zijn de spectaculaire uitzichten vanuit de woonkamers van diverse buutbewoners gefotografeerd, is er samen met Historisch Centrum Noord gekeken naar de geschiedkundige connectie met het IJ en er is gewerkt aan een blog waar alles samen komt. Vanaf december 12 december zal het verbeeldend onderzoek worden terug geplaatst in de wijk.

Over Valerie van Leersum
Valerie van Leersum onderzoekt in haar werk als beeldend kunstenaar en vormgever de relatie tussen mens en landschap. Hoe vormt het landschap de mens en geeft de mens op zijn beurt vorm aan de relatie met het landschap.


Het verbeeldend onderzoek is vanaf 13 december terug te zien op IJplein.