Logo Over het IJ
za.
2
dec.
16:13 uur

Verdedig Noord XL

Een voorstelling over gentrificatie in Amsterdam-Noord.

Verdedig Noord XL: (unknown)

“Verdedig Noord is meer dan theater: het is een pleidooi, een lezing, een hartenkreet, een gebalde vuist, een preek, een liefdesverklaring, een opgestoken middelvinger. Eigenlijk alles wat je van theater verlangt.” aldus de theaterkrant. Massih Hutak ging op reis in Noord-Amerika en Europa waar hij de gentrificatie vergeleek met de ontwikkelingen in Amsterdam-Noord waar hij al sinds zijn jeugd woont. Zijn die ontwikkelingen per definitie vooruitgang, of niet? En voor wie?

Hij richtte de bewonersgroep Verdedig Noord op die via kunst, activisme en campagnes het onderwerp onder de aandacht brengt. Nu presenteert Massih het vervolg Verdedig Noord XL, waarin hij niet eerder uitgebrachte muziek en videoclips evenals nieuwe toegevoegde fragmenten aan de voorstelling die, net als de stad, constant in ontwikkeling is. Een aanrader dus voor iedereen die de voorstelling niet eerder gezien heeft, maar ook zeker voor wie hem wel al in een vorige versie zag.

Na afloop van de voorstelling is Massih's boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al verkrijgbaar.

Over Massih Hutak
Geboren in Afghanistan, opgegroeid in Nederland, is Noord is de enige plek die Massih Hutak zijn thuis noemt. Maar die plek verandert snel. Noord is het hardst groeiende stadsdeel van Amsterdam. Wat betekent de komst van alle kapitaal en kennis voor de van oorsprong arbeiderswijken en de authenticiteit van deze plek? Hoe gaan nieuwe en oude Noorderlingen zich verhouden tot elkaar? Hoe verhouden ondernemingen, onderwijsinstellingen en takken uit de kunst- en cultuursector zich tot hun omgeving en omwonenden? Gaandeweg zijn gentrificatie-onderzoek ontwikkelde Massih’s verhaal zich van een enigszins neutraal essay tot een activistisch pamflet.

Pers
Theaterkrant: 'Verdedig Noord is meer dan theater: het is een pleidooi, een lezing, een hartenkreet, een gebalde vuist, een preek, een liefdesverklaring, een opgestoken middelvinger. Eigenlijk alles wat je van theater verlangt.'

Scènes: 'Verdedig Noord snijdt een actueel onderwerp aan dat op fraaie wijze wordt opgedist en je aan het denken zet.'

'Noord is de enige plek waar ik tien jaar lang onafgebroken heb gewoond. Ook al ben ik hier opgegroeid, ik herken steeds minder van mijn jeugd, mijn buurt en buren. Dankzij de gentrificatiegolf die ook deze kant van het IJ overspoelt.' - Massih zijn ode aan Amsterdam-Noord in Het Parool.

Credits
Tekst en spel: Massih Hutak, Chris Keulemans, Regie: Anouk de Groot, Dramaturgie: Arthur Kneepkens, coproductie: Over het IJ Festival

Verdedig Noord XL: (unknown) Verdedig Noord XL: (unknown)
← Volledige agenda