Logo Over het IJ
za.
26
nov.
09:13 uur

Word in Progress - Estafettetekst

Word In Progress zet taalkunst in het licht. Gedurende de coronacrisis schreven zeven verschillende theaterschrijvers met elkaar één estafettetekst over thuiskomen.

Word in Progress - Estafettetekst: (unknown)

Kunnen we in tijden van crisis creatief verbonden blijven? Is het mogelijk om met meerdere mensen aan één theatertekst te schrijven? De Tekstsmederij ging het experiment aan! Maar liefst zeven interessante taalkunstenaars creëerden met elkaar een nieuwe tekst. Een unieke estafette die tijdens Word In Progress haar climax bereikt!

De schrijvers werd gevraagd alle schrijfwetten los te laten en vaste patronen te doorbreken om in totale vrijheid te kunnen reageren op elkaars werk. Welk resultaat dat uiteindelijk oplevert? Een nieuwe tekst over ‘thuiskomen’. Of het dé theatertekst van 2020 wordt? Zou kunnen! Het gaat uiteindelijk om het proces. 

Met medewerking van Jibbe Willems, Mohamed Aadroun, Rosita Dameri, Maarten van Hinte, Nedra Arsenovic-Kenzari, Esther Duysker en Lot Vekemans.  
Live op de vloer gaat regisseur Timtothy de Gilde in de vorm van een hoorspel aan de slag met het script. 

Over
Jibbe Willems:
Jibbe is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt hij als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij probeert in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan te gaan naar vorm en functie van de taal. Op het Nederlands Theaterfestival won hij de Zilveren Krekel voor de voorstelling Jabber (Toneelgroep KWATTA) waar Willems het libretto voor schreef.

Mohamed Aadroun: Mohamed volgde de studie Bedrijfskunde aan de VU. Een brede opleiding voor mensen die niet exact weten wat ze willen worden als ze groot zijn. In de periode na zijn studie is hij gaan reizen. Bij terugkomst in Nederland kon Mohamed aan de slag als beleidsmedewerker bij Het Ministerie van Economische Zaken. Maar na vier jaar was het hem duidelijk dat het leven hem onbewust ontvoerd had. Alle dromen om verhalen te vertellen raakten platgedrukt door de ambtelijke verplichtingen. Mohamed verbrandde zijn schepen en besloot een creatieve carrière op poten zetten. In 2011 richtte hij samen met een aantal vrienden Het Amsterdams Andalusisch Orkest op.

Rosita Dameri: Rosita wil als schrijver alles wat ze heeft meegemaakt in verschillende situaties en werelden samenvoegen. Ze schrijft graag realistisch zodat iedereen zich ergens in kan herkennen. Haar eerste publiekelijke schrijven is gestart bij #Nieuwestukken van Fonds Podiumkunsten. Als tiener schreef ze wel eens gedichten in haar agenda, maar verder is ze altijd als actrice en model werkzaam geweest.

Maarten van Hinte: Maarten is acteur, regisseur, hiphop artiest en schrijver. Met zijn groep 'Right About Now' werkt hij momenteel samen met het NT Jong aan de voorstelling Tori (naar het gelijknamige boek van Brian Elstak) en ondertussen boog hij zich over het vierde deel van de estafette tekst. Maarten haalt graag de tradities van de Afrikaanse diaspora aan in zijn werken en heeft een grote fascinatie voor taal en ritme.

Nedra Arsenovic Kenzari: Nedra studeerde af als Bachelor in Social Work aan de Hogeschool in Rotterdam. Momenteel is zij werkzaam als campaiger voor een NGO en houdt zij zich dagelijks bezig met fondsenwerving, marketing en communicatie. Schrijven is echter een nieuwe liefde in haar leven. Een manier om o.a. haar gedachten en ervaringen over het leven tussen twee culturen op papier te zetten. Vorig jaar was zij een van de theaterschrijvers voor het programma #Nieuwestukken van het Fonds voor de Podiumkunsten.

Esther Duysker: Esther is scenarist, toneelschrijver en hoorspelschrijver. Haar stukken worden gekenmerkt door vaart, humor en een heldere poëzie. Esther studeerde Writing for Performance aan de HKU en schreef onlangs het scenario voor de met Gouden Kalf bekroonde film Buladó.

Lot Vekemans: Lot studeerde Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Haar levenslange passie voor schrijven en theater vonden pas na die studie een logische verbinding op de Schrijversvakschool ‘t Colofon in Amsterdam, waar ze afstudeerde als dramaschrijfster. In de beginjaren  combineerde Lot het theaterschrijven met journalistiek werk voor onder meer Toneel Theatraal, het Theatertijdschrift, het TIN en de Theatermaker. Sinds 1999 wijdt zij zich vrijwel fulltime aan het toneelschrijven. Ze schreef voor jeugd, jongeren en volwassenen en haar werk is opgevoerd in klaslokalen, op locatie, festivals, kleine zaal, middenzaal en grote zaal, zowel in Nederland als inmiddels in ruim dertig andere landen.

Credits
Regie: Timothy de Gilde, acteurs: Yorick Zwart,Quiah Shilue, Laura Bakker, Charlie Chan Dagelet, Ortál Vriend, Michiel Nooter, muzikant: Wessel Schrik, zakelijk leider: Marijke Schaap, productie: Annemarijn Zanting, artistiek inhoudelijk: Erica Smits, marketing en communicatie: Imke van Herk
 

← Volledige agenda