Festivalhart
In het festivalhart kon je kijken naar live bands en dj’s op het podium, luieren op het stadsstrand, en vers theatertalent ontdekken in zeecontainers. Het festivalhart was het startpunt van vele voorstellingen elders op de NDSM-werf en in Amsterdam-Noord. Theatermakers, publiek, medewerkers en vrijwilligers ontmoetten elkaar hier, en schoven aan voor een festivalmaaltijd of een drankje.

Hoogtepunten
Collectief Walden startte in We beginnen gewoon met de bouw van een brug over het IJ. Dit als een uitnodiging voor het slaan van bruggen in het algemeen. Publiek maakte vanaf de brug in aanbouw vol lef en enthousiasme een sprong in het water. De vijf danseressen van MAN || CO verbeeldden in The winner takes it all machtsrelaties in een krachtige choreografie. La Isla Bonita trok volle containers voor de ik-worstel-en-kom-bovenshow La Lucha Libre. Zeer dansbaar was de veelkleurige spacerave Voyager One van Touki Delphine. Ook Project Wildeman kreeg in Happiness Unlimited de voetjes van bezoekers van de vloer, geblinddoekt en wel.

Zeecontainers
Dit jaar vroegen we gevestigde makers om nieuw theatertalent te selecteren voor het iconische zeecontainerprogramma. Negen jonge makers, aangedragen door gezelschappen als FC Bergman, Schweigman&, YoungGangsters en Dansmakers lieten de toekomst van theater en dans zien. Alles kwam aan bod op een oppervlakte van minder dan 12 m2: moderne dans, teksttoneel, installatiekunst en meer.

Jonge makers op de NDSM-werf
Veel makers lieten zich inspireren door de NDSM-werf en gaven een nieuw perspectief op het omringende stedelijke landschap. Johannes Bellinkx leidde publiek achterwaarts rond over de werf. In containers en de IJ-helling speelden ALLESFROH, BetweenTwoHand en KRIMSKRAMS. Op de pont maakten Margit Odems en Rosa Sijben nietsvermoedende opvarenden onderdeel van hun performance.

Het Atelier
Samen met Oerol begeleiden we jaarlijks makers in Het Atelier, onze onderzoeksplek voor locatietheater bij uitstek. Dit jaar waren dat Naomi van der Linden, Rita Hoofwijk & Felix Schellekens en Zarah Bracht. Na het natuurlijke landschap van Terschelling, zetten zij het stedelijke landschap van de NDSM-werf met verve in. De makers experimenteerden met nieuwe vormen in oude loodsen, op steigers en bij ponten.

Wijkmakers
Vier Wijkmakers verdiepten zich voor lange tijd in vier wijken van Amsterdam-Noord. Timen Jan Veenstra belichtte het snel veranderende stadsdeel vanuit de ogen van voormalige havenarbeiders en pater Jos Kobussen. Anouke de Groot liet zien hoe autochtone bewoners en nieuwe Nederlanders zich in de Banne tot elkaar verhouden. Ook Janneke de Haan en Yasser Ballemans doken bijzondere verhalen op in de wijk en deden tijdens het festival een tussenpresentatie.

Word OHIJ-clubmember
Ondersteun je graag jonge theatertalenten en wil je betrokken zijn in hun ontwikkeling? Word dan voor € 30,- per jaar OHIJ-clubmember. Met jouw financiële steun kunnen we ook de komende 25 jaar nieuwe talenten blijven uitdagen, stimuleren en presenteren. Je krijgt als eerste exclusieve aanbiedingen op voorstellingen en we nodigen je uit voor OHIJ-clubdagen.

Tot #OHIJ18
We kijken met een grote glimlach terug naar #OHIJ17. Bekijk alle foto’s en video’s van voorstellingen en het festivalhart op onze Facebookpagina. Maakt alle festivalnapret je een beetje weemoedig? Niet getreurd! In juli 2018 is Over het IJ Festival weer. Houd Facebook in de gaten en mis geen enkele update. Superbedankt voor je komst naar #OHIJ17 en tot volgend jaar!