De nieuwe lichting jonge makers van Het Atelier, het jaarlijkse traject voor talentontwikkeling waaraan we sinds 2012 samen met Oerol werken, is bekend! Diederik Kreike, Lunatics and Poets en Venus Pop Grotto! ontwikkelen het komend jaar een blauwdruk voor nieuw werk en onderzoeken hun theatertaal op Terschelling en de NDSM-werf.  Ze doen dat via workshops, ontmoetingen en residenten en krijgen begeleiding op artistiek, productioneel en zakelijk vlak. De makers zijn dit jaar aangedragen door drie partners in talentontwikkeling, die gedurende het hele traject van Het Atelier ondersteuning bieden: Likeminds uit Amsterdam, Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel uit Groningen en Productiehuis Theater Rotterdam. De afsluiting van Het Atelier bestaat uit een drietal presentaties tijdens Oerol 2020 en Over het IJ Festival 2020.

Diederik Kreike | Likeminds | performer
‘Het Atelier dwingt me out of the box te denken, iets wat ik graag doe. Tot nu toe verhoud ik me in mijn werk tot de black box en de club, nu is er het daglicht. Voor beide festivals stel ik de vraag centraal: wat doet een plek met mij als maker? Ga ik ander materiaal genereren? Levert het een ander universum op?

Lunatics en Poets (Anna Jacobs en Hanna van der Meer) | Club Guy & Roni | interdisciplinaire studio die werk creëert waar kunst, dans en mode elkaar raken
'Het Atelier geeft ons de kans om onze visie op locatie theater te vormen. Ons proces begint bij de urgentie die we voelen om de huidige tijdsgeest te signaleren en te adresseren en de wens om een glimp te zien van onze collectieve voetafdruk en toekomst.'

Venus Pop Grotto! (Anna Luka da Silva en Nora Ramakers) | Productiehuis Theater Rotterdam | performance collectief
'Wat Het Atelier zo bijzonder interessant maakt, is de mogelijkheid om te onderzoeken hoe onze artistieke praktijk zich van de klassieke theaterzaal naar buiten kan bewegen. In de open ruimte willen we experimenteren met nieuwe performatieve codes om zo eerder een gedeelde ervaring te stimuleren, een happening, in plaats van een beschouwing.'

MEER INFORMATIE OVER DE MAKERS

Diederik Kreike
Diederik Kreike studeerde in 2018 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. In zijn werk staan identiteit, seksualiteit, queer culture en de clubscene vaak centraal; en onderzoekt hij de cross-over tussen theater en andere kunstdisciplines. Diederik presenteerde afgelopen twee edities van Likeminds Bedankt! Festival de voorstellingen Forever K-Hole en THE SPLIT. Naast performer in het theater of de club, werkt hij ook vaak achter de schermen aan projecten als video- of decorontwerper. Sinds 2019 is hij verbonden aan community-in-residence Time Window te Rotterdam.


Lunatics and Poets
Lunatics and Poets is een interdisciplinaire studio, opgericht in 2017 door Hanna van der Meer en Anna Jacobs.  Ze hebben elkaar ontmoet aan de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen. Tijdens hun master in Fine Art and Design onderzochten zij de verbinding tussen mode en beweging. 
Lunatics and Poets maken werk voor theater, film en installatie waarin choreografie, kunst en mode samenkomen tot een totaal ervaring voor een publiek.


Venus Pop Grotto!
Venus Pop Grotto! is het Rotterdamse kunstenaarscollectief van Anna Luka da Silva en Nora Ramakers. Het duo leerde elkaar kennen tijdens de performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar hun relatie van een oppervlakkige verwantschap uitgroeide tot een symbiotische zusterband. In hun werk geven ze uiting aan een gedeeld verlangen om de eigen psychologie te overstijgen.