Broedplaats voor nieuw talent
Over het IJ is de afgelopen jaren gegroeid van een presentatieplek naar de belangrijkste landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. Mick Stevens, algemeen directeur Stichting IJ Producties: “Over het IJ Festival luidt een nieuw tijdperk in: van een tiendaags evenement naar een compacte, vierdaagse viering van de nieuwe generatie locatietheater-makers. Deze editie staan er 18 nieuwe makers om hun werk (deels werk in ontwikkeling) voor het eerst te laten zien aan het publiek. Wij vinden het essentieel dat de dialoog met het publiek wordt aangegaan middels de voorstellingen. De makers variëren in ervaringsjaren (van 0 t/m 7 jaar werkervaring) en worden door het team van Over het IJ gecoacht op hun makerschap. Over het IJ heeft als landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater in haar bestaan veel makers zien doorgroeien. We zijn er trots op dat dit ook deze festivaleditie weer terug is te zien in ons programma.”

Opening met ondergronds papiermakerscollectief
Donderdag 11 juli (18.00 uur) opent Over het IJ in samenwerking met theatermaker Agat Sharma een ware papierfabriek binnen Swallowed by the Earth/Sky. De papierfabriek is van het Oogland Collectief, een ondergronds papiermakerscollectief Ze maakten papier van lokale materialen om zo een intense verbinding aan te gaan met de grond waarop je leeft. De laatste leden kwamen uit Amsterdam-Noord. Lang is er niks van het Oogland Collectief gehoord, maar nu – jaren later – wordt een fabriek geopend. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen en zich zo te verbinden met de filosofie van het Oogland Collectief: hoe herstellen we de verstoorde verhouding tussen het papier en de grond waarop wij leven? Welke verhalen huizen er in de grond? En wie mag die vertellen? Vragen die belangrijk zijn in deze tijd, en die als een rode draad door het programma van Over het IJ Festival 2024 lopen. De opening van de fabriek vormt de start van deze festivaleditie.

No Matter What - R3LN4CHT / Over het IJ en Likeminds
Een stormachtige performance over vriendschap en intimiteit in de nasleep van een clubavond. No Matter What is een aangrijpende, theatrale liefdesbrief aan je allerbeste vriend(in). De performance is het tweede deel in de serie Critical Spacing, een serie voorstellingen waarin R3LN4CHT grenzen en veiligheid bevraagt. No Matter What is een ode aan giftige patronen, destructieve krachten en nieuwe vormen van intimiteit. R3LN4CHT maker Didi Kreike zat in het Atelier Oerol/ Over het IJ in 2021 en zit nu met clubcollectief R3LN4CHT in het tweede jaar van de 3-jarige Nieuwe Makersregeling bij Over het IJ. 

Doolhof in je hoofd - Rianne Meboer / Over het IJ & Theaterstraat i.s.m. Leger des Heils
Rianne Meboer presenteert binnen het Stadskunstenaarsprogramma de voorstelling Doolhof in je hoofd. Doolhof in je hoofd is een reconstructie van wat er gebeurt als iemand de grip op zichzelf en diens omgeving verliest. Hoe reageren zorgverleners, politieagenten en beleidsmakers? En de vrienden en de buren? In de voorstelling lopen echte verhalen en ervaringen, openhartige gesprekken met het publiek en spannende theaterscènes door elkaar. Zo zoeken spelers en publiek samen een weg terug uit het doolhof van systemen, gedachten en mogelijke oplossingen. 

Naast deze twee makers, staan er natuurlijk nog veel meer makers op het programma. Bekijk het hele programma hier.